Oğuzeli İlçesi,Gaziantep İlçesi Oguzeli Hakkında Genel Bilgi
OĞUZELİNÜFUSU: 33.539 (1997)YÜZÖLÇÜMÜ: 450 Km2Gaziantep'e Uzaklığı: 17 Km OĞUZELİ İlçenin Coğrafi ve Tarihi Durumu
Oğuzeli ilçesi; Gaziantep'in güneydoğusunda 450 kilometrekare alanlı bir hudut ilcesidir. İl merkezine 18 kilometre uzaklıkta olup, güneyin de Suriye ve Kilis'in Elbeyli ilçesi, doğusunda Nizip ve Karkamış ilçeleri ve batısında ise Kilis ili yer alır. Alleben deresinin uzantısından oluşan Sacur suyu ilçeyi baştan başa sulayarak geçer. İlçenin doğu ve kuzey yöreleri yer yer zeytin ve fıstık ağaçlarıyla kaplıdır. İlçede, yaz ayları kurak ve sıcak kışları ise yağmurlu ve ılık iklim sürmekte olup, ortalama yıllık yağış miktarı 450-500 kg.dır. Temmuz ayı sıcaklık ortalaması 30 derece, ocak ayı sıcaklık ortalaması ise 3.3 derecedir. Güneye doğru gidildikçe yağış miktarında azalmalar göze çarpmaktadır.
Oğuzeli'nin ilçe olmadan önceki adı Büyük Kızıl Hisar'dı. Bu isim evlerin tümsek bir mevkiide ve kırmızı topraktan oluşan kerpiç yapılardan olması dolayısıyla verildiği söylenmektedir. 1946 yılında ilçe olunca ismi de Oğuzeli olarak değiştirilmiştir. İlçenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Gündoğan Köyü'nde (Tilbaşar), tarihi 3000 yılına uzanan tarihi eserler ve yerleşim alanları kalıntıları bulunmaktadır. İlçenin Sanayi ve Ekonomik Durumu
İlçede sanayi kıpırdanış halinde olup, içinde 64 işyeri ve sosyal tesisler bulunan Organize sanayi sitesi açılışa hazır hale getirilmiştir. Havaalanı yolundaki Orneksan Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. tek sanayi kuruluşudur. Örgü kumaş ve kumaş ipliği üretimi yapmakta olan tesislerde 289 işçi çalışmaktadır. Günde 7 ton örgü kumaş ile 9 ton pamuk ipliği üretimi yapılmakta ve ayrıca ilçe merkezinde de bir zeytinyağı fabrikası vardır.
İlçedeki Zirai ve Ticari Faaliyetler
İlçede halkın büyük bir bölümü tarımla uğraşmaktadır. Ticaretle uğraşanlar ise Barak Caddesi üzerindeki küçük dükkanlarda ticari faaliyetlerini devam ettirmektedirler. Oğuzeli'nde üretilen sebze ve mevvaların satışı için bir sebze hali mevcut tur. llçede iki eczane, 1 pratisyen doktor, bir francala fırını, yedi pide fırını, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın birer şubesi bulunmaktadır.
Tarıma elverişli olan arazilerin büyük bir bölümünde susuz şartlarda zeytincilik, fıstıkçılık, bağcılık, hububat ve bakliyatçılıkla uğraşılmaktadır. Sulu tarımın yapıldığı yerlerde ise bol miktarda nar üretimi yapılmaktadır.
İlçenin Tarihi, Turistik ve Kültürel Değerleri-Gezilip Görülebilecek Yerleri
İlçe merkezinin güney batı köşesinde yeralan Karpuzatan piknik alanı ve alabalık üretim tesisleri yaz günlerinde halkın rahatlıkla dinlenebileceği ve mesire yapabileceği önemli bir yerdir. Ayrıca 1995 yılında ilçe merkezinde faaliyete geçirilen Cumhuriyet parkı, çay bahçesiyle, lokantasıyla ve düğün salonuyla önemli bir hizmeti gerçekleştirmektedir. Kırmızının değişik tonlarından oluşan narlardan meydana gelen nar bahçeleri görülmeye değer bir manzara oluşturmaktadır.