Termiyonik Emisyon
Termiyonik Emisyon Nedir - Termiyonik Emisyon Hakkında - Termiyonik Emisyon Konu Anlatım Bir telden akan elektrik akımı, tel boyunca bir atomdan yanındaki atoma sıçrayarak giden elektronlardan ibarettir.
Bu elektronlar (negatif elektrikle yüklü çok küçük tanecikler) teli teşkil eden maden atomlarının en dış kısımlarından gelmektedir. Gene atomun bir kısmım teşkil eden, atoma daha sıkı bağlı olan öteki elektronlardan ayırt edebilmek için bunlara “serbest” elektronlar denir. Yan yana duran (fakat birbirine değmeyen) iki çıplak tel bir bataryayla bağlanırsa (bataryanın gerilimi kıvılcıma sebep olacak kadar büyük değilse) tellerin arasında bir akım akmaz.
Serbest elektronlar telden dışan çıkmaz. Fakat bir elektron tübünün çalışması bu elektronların tamamen serbest hale geçerek çeşitli kısımlarını birbirinden ayıran boşlukta hareket edebilmelerine dayanır. Serbest elektronlar her ne kadar madensel tel boyunca sûrûklenebilirse de, telin yüzeyinden dışarıya kolay kolay kaçamazlar. Bunun sebebi her bir elektron üzerine bunu çevreleyen elektronların uyguladığı çekme kuvvetidir. Telin içerisindeki bir elektronun her tarafı atomlarla çevrelenmiştir. Bu atomlar elektronu her yönde “çekmeye” çalışır, sonunda bu çekmeler birbirini yok eder.
Halbuki telin yüzeyindeki elektronların bir tarafında maden atomları yoktur. (Havadaki atomlar daha doğrusu molekül denilen atom grupları o kadar dağınıktır ki bunların maden yüzeyindeki elektrona yaptıkları etki ihmal edilebilir). 8u demektir ki bütün çekme kuvvetleri elektronu geriye, tele doğru çekmeye çalışır. Sadece birkaç tane çok “canlı” elektron çekme kuvvetlerinin meydana getirdiği engeli aşabilir. Serbest elektronlar birçok şekilde daha “canlı” hale getirilebilir ve böylece madenden kopup ayrılma fırsatını bulur. Bunları canlandırmanın bir yolu telin içerisinden elektrik akımı geçirerek teli ısıtmaktır. Alelade bir elektrik lambasının flamanındaki serbest elektronlar d kadar şiddetle hareket eder ki bazıları bu sıcak flamandan dışarıya kaçar.
Bunlar adeta flamandan”kaynaklanarak” çıkarlar. Bir lambada flamandan çıkan elektronlar hiçbir işe yaramadan bir bulut halinde bir araya toplanırlar. Elektron tübündeyse, bir madensel levhaya (anoda) doğru çekilirler, çünkü bu levha flamana göre daha “pozitif” yapılmıştır ve levhanın üzerindeki pozitif yükler elektronların ters işareti (negatif) yüklerini kendine doğru çeker.