Ulusal Özürlüler Veri Tabanı Projesi Çorum'da Da Hayata Geçiriliyor
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın "Ulusal Özürlüler Veri Tabanı Projesi'' Çorum'da da hayata geçiriliyor.
Ulusal Özürlüler Veri Tabanı Projesi Çorum'da Da Hayata Geçiriliyor
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın "Ulusal Özürlüler Veri Tabanı Projesi'' Çorum'da da hayata geçiriliyor.
Çorum'da yaşayan engellilerle, engellilerle birlikte yaşayan anne, baba, eş ve çocukları kapsayan projede engellilerin aile hekimleri kontrolünde tespitinin yapılarak ulusal veri tabanı ve Çorum Valiliği veri tabanına girişlerinin sağlanması planlanıyor. Engellilerin sosyal yaşantıya kazandırılmasına yönelik projeyle, politika ve planlamalara yönelik sağlıklı veri oluşturulması amaçlanıyor.
İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda projenin tanıtım toplantısında konuşan Vali Nurullah Çakır, merkez ilçe ve köyler ile ilçelerde bulunan engellilerin veri tabanını çıkartmak için çalışma başlattıklarını belirterek, yıl sonuna kadar bu çalışmayı bitirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
Çalışma sonunda Çorum'da yaşayan engellilerin cinsiyetleri ile ailesinin ekonomik, sosyal yönünü tespit ederek veri tabanı oluşturacaklarını dile getiren Vali Çakır, "Özürlü veritabanı sayesinde, hangi vatandaşımız devletin yardımına muhtaçtır, hangisinin istihdam edilmesi gerekmektedir; bunu tespit edeceğiz. Elde edeceğimiz verilere göre sosyal yardım ve destek projelerini, istihdam projelerini hayata geçirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Bugüne kadar sağlıklı bir veritabanı oluşmadığını sadece özürlü bakım ve yardımı almak için sağlık kurumlarına giriş yaptıran kişilerin kayıtlarının bulunduğunu anlatan Vali Çakır, "Bu çalışmanın ardından veritabanına girecek 30 bin civarında özürlü vatandaşımız olacaktır diye tahmin ediyoruz. Okul çağı geldiğinde Milli Eğitim Müdürlüğümüz veritabanına bakıp kaç çocuğun eğitime başlaması gerektiğini görecektir. Özürlü veritabanının sosyal boyutu budur. Bir de ekonomik boyutu var. 2011 yılında elimizde
proje yapmak için altyapı hazır olacak. Veritabanı ile elimizde özürlülerimizle ilgili analizlerimiz olacak. Biz onlara uygun projeler gerçekleştireceğiz istihdam projeleri olacak. Sosyal projelerimiz olacak" şeklinde konuştu
"UTANGAÇLIK GEREĞİ ÖZÜRLÜLERİ SAKLIYORLAR"
Diğer illerde bu çalışmanın yapıldığını, kapris yapanların olduğunu anlatan Vali Çakır, " 'İşim gücüm yok da gelen özürlüye anket mi yapacağım' diyen bir aile hekimi olabilir. Ama adın aile hekimi ise, Hipokrat yemini ettiysen, o aileden sorumlu isen sana gelen hastaya bunu soracaksın. Ya da sen öğretmensen, formasyon aldıysan, eğitimciysen bunu soracaksın, ben valiysem bunu soracağım. Hepimiz kravat tak, sabat 08.00'de gelirim, akşam 05.00'te eve giderim yok. Ne olur 1 saatte toplum yararına böyle bir iş
için zaman ayırsak, ne olur? Bunun şerefini taşımalıyız. Belki de yapılan anket sonucu 5 tane özürlümüze iş imkanı sağlanacaktır. Çorum ortalamasını bir basamak daha yukarıya çekmekten, ekonomik gelişmeye katkı sağlamaktan daha önemli ne olabilir" diye konuştu.
Hiçbir faaliyette bireysel ve kurumsal bencilliklerinin olmadığını kaydeden Vali Çakır, "Ben yaparım, başka kimse bunu yapamaz demiyoruz. Bir işi yapacaksak kurumsal işbirliği ile yapmalıyız. Köy imamlarından destek gördük, bizler utangaçlık gereği özürlümüzü saklıyoruz. Köylerde bunu imamlarla aştık. Bugüne kadar iş ve istihdama yönelik ya da sosyal alanda bir projenin yapılmamış olması özürlü veritabanı olmamasındandır" ifadelerini kullandı.
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı uzmanlarından Funda Onur ise, ülke genelinde 1 milyon 250 bin, Çorum'da ise, 7 binin üzerinde engelli bulunduğunu dile getirdi. Projenin hayata geçirilmesiyle birlikte engellilerin sosyal hayata katılımlarının daha kolay olacağına dikkat çeken Onur, projenin hedefleri, uygulama aşamaları ve süresi hakkında katılımcılara bilgi verdi.
15.11.2010