Devlet, Engelli Çocuk Ailelerine Maaş Verecekmiş… DEVLET, ENGELLİ ÇOCUK AİLELERİNE MAAŞ VERECEKMİŞ…
Hükümet, yeni bir düzenleme ile engelli çocuğu olan muhtaç ailelere maaş bağlamaya hazırlanıyor. Engelli çocuk sahibi 4 bin aile, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na “çocuğumuza bakamıyoruz, siz bakın” şeklinde başvuruda bulundu.
Her bir çocuğun devlete yıllık maliyetinin 1,5 milyar lira olması maaş bağlanarak sorunun çözümünü gündeme getirdi. 3 Aralık Özürlüler Günü'ne yetiştirilmesi planlanan düzenlemeye göre devlet, yatalak durumda özrü bulunan muhtaç ailelere, asgari ücretin yarısı oranında maaş bağlayacak. “Bakım Sigortası” adı verilen projeye göre anne-babası hayatta olmayan özürlüler için maaş, çocukların bakımını üstlenen akrabalarına verilecek. Özürlülerin mağduriyetine son verecek uygulama AK Parti Merkez Yürütme Kurulu toplantısında gündeme geldi. Burada, anne-babası vefat eden özürlü çocukların tamamen kaderine terk edildiğine dikkat çekildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çalışmanın bir an önce tamamlanması kararlaştırıldı. Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre Türkiye'de engelli olarak tarif edilen kişi sayısı 8 milyon 400 bin.
Engellilerin TBMM'deki temsilcisi olarak bilinen görme özürlü AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, uygulamanın hayata geçirilmesinin Türkiye'deki engelliler açısından bir devrim sayılacağını söylüyor. İmkanı olmayan özürlü ailelerine maaş verilmesiyle özürlüye bakan kişilerin bunu bir yük olarak görmeyeceklerini vurguluyor. Ayva, "Anne-babası hasta olan ya da vefat eden özürlü çocukların amcası, dayısı yani akrabalarına bakım parası olarak maaş verseniz memnuniyetle bakımını üstlenecektir." diyor. Özürlülerden kendisine en çok bu yönde talep geldiğini anlatan Lokman Ayva, SHÇEK'te çocuk başına daha fazla para ödemek zorunda kalan devletin de bu işten kazançlı çıkacağı görüşünde. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Mehmet Aysoy, özürlülerin sorunlarının ilk defa bu dönemde ciddi olarak ele alındığını söyledi. Buna, özürlü çocukların okul servisi ücretlerinin karşılanmasını örnek gösteren Aysoy, hazırladıkları Özürlüler Kanun Tasarısı'nın kabul edilmesi halinde özürlü sorununun kökten çözüleceği inancında.
Aysoy, dünyadaki gelişmiş ülkelerde sürdürülen "özürlü destek hizmetleri"nin temelde özürlü ailelerine yönelik olduğuna değiniyor. Özürlü ailelerine yönelik sosyal politikaların oluşturulmasına öncelik verilmesi gerektiğini şöyle açıklıyor: "Özürlülerin yüzde 41'inin 65 yaş üzerinde olması, özürlüler politikası açısından ‘ağır özürlülük' olgusunu öncelik haline getiriyor. Ağır özürlülük aile açısından hem ekonomik hem de psikolojik anlamda en sorunlu alana karşılık gelmektedir. En başta sürekli bakım gerektirdiğinden aile eve bağımlı bir hayata sürüklenmekte ve sağlık giderleri yüzünden de giderek daha yoksul bir duruma düşmektedir."
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkanı Faruk Öztimur, sivil toplum kuruluşları ile Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nca ortaklaşa bir yasa taslağı hazırladıklarını ve bakım sigortasının da bu taslak içinde yer aldığını söylüyor. Maliye Bakanlığı'nın şu ana kadar bu projeye sıcak bakmadığından yakınan Öztimur, Başbakan Erdoğan'ın sahip çıkmasıyla sorunun çözüleceği inancında. Şu anda özürlülere üç ayda bir 70 milyon lira verildiğini hatırlatan Öztimur, bu paranın yeterli gelmediğini vurguluyor.
Öte yandan özürlünün sağlık karnesinden yakınları da faydalanabilecek. Başbakanlık'ta bulunan 94 maddeden oluşan Özürlüler Kanun Tasarısı'nda özürlülerin sosyal statüsünden ekonomik durumlarına kadar her konuda iyileştirmeler öngörülüyor. Emlak Vergisi ve doğalgazda özürlülere indirim yapılacak.
Uzun zamandır dillerde destan olan ve hükümetin her fırsatta dilinden düşürmediği “engelliler için devrim yapacağız” sözleri umarız politik bir cümle değil de gerçekten hayata geçirilen hizmetler olarak yansır. Şimdi ihmal edilmenin hesabını soruyor ve hükümetten verilen sözlerin yapılmasını bekliyor |