Osilaskop kullanılarak genlik ölçme çok çeşitli alanlarda, özellikle bakım, test ve onarım işlerinde oldukça büyük yararlar sağlar. Multimetre ile yapılan genlik ölçümüne göre, osilaskop ile yapılan genlik ölçümü daha fazla bilgi içerir. Örneğin multimetre kullanıldığında genliği ölçülen işaret üzerinde her hangi bir görüntü olup olmadığı ya da ölçülen işaretin distorsiyon durumu anlaşılmaz. Halbuki osilaskopla yapılan bir ölçümde bu bilgiler rahatlıkla edinilebilir.
Osilaskop ile doğrudan ölçülen genlik değerlerinin yanı sıra bunlardan türetilen genlik değerleri de vardır. Osilaskop ile doğrudan şu genlikler ölçülebilir.
a) Tepeden tepeye genlik (VPP)
b) Pozitif tepe genliği
c) Negatif tepe genliği
Doğrudan ölçülen bu değerleri kullanarak bir sinüsoidal işaret için ortalama (average) ve etkin (RMS) değerler dolaylı yoldan hesaplayabiliriz. Bu hesaplamalar şu şekilde yapılır:
Ortalama Değer Ölçümü: Ortalama değeri ölçülecek işaretin önce VPP değeri ölçülür. Aşağıdaki eşitlikten ortalama değer hesaplanır.
Ortalama Değer = (0,637) x VPP/2
Etkin Değer Ölçümü: Bu değer de, yine VPP değerinden türetilir. Bu işlem ypılırken
Etkin Değer = (0,707) x VPP/2 eşitliği kullanılır.
Tablo 1'de sinüsoidal bir dalga için, tepeden tepeye (pick to pick), tepe (pick, max.), ortalama ve etkin değerler arsındaki ilişkiler görülmektedir. Bu dört değerden biri bilindiğinde diğer üçü bulunabilir.
Örneğin bir sinüsoidal işaretin VPP değeri ölçüldüğünde 10V bulunmuş ise, bu sinüsoidal işaretin;
Tepe değeri = 0,5 x 10 = 5V
Ort. Değeri = 0,32 x 10 =3,2V
Etkin değeri = 0,354 x 10 = 3,54V
olarak hesaplanır.
BİLİNEN DEĞER BULUNMAK İSTENEN DEĞER
TEPE-TEPE TEPE (MAX) ORTALAMA(DC) EFEKTİF(RMS)
Tepeden-tepeye - 0,5 VPP 0,318 VPP 0,354 VPP
TepeDeğeri(max) 2 Vmax - 0,637 Vmax 0,79 Vmax
Ortalama (DC) 3,14 VDC 1,57 VDC - 1,11 VDC
Efektif (RMS) 2,83 VRMS 1,414 VRMS 0,9 VRMS