Ağın İlçesi Elazığ
Elazığ Ağın İlçesi Genel Bilgi
İlçemiz Ağın , Elazığ ilinin Kuzeybatısında ve 80 km Uzaklığındadır, Topraklarının bir kısmı Keban Baraj Gölü altında kalmış, Yüzölçümü 260 km2, toplam nüfusu 3198 olan küçük şirin bir ilçedir.
Ağın İlçesine tepeden bakış DOĞAL DURUMU
Ağın İlçe sınırlarının üç tarafı Keban Baraj Gölü ile çevrilidir. Tunceli ve Malatya illeri ile komşudur. Güneyinde Keban ilçesi vardır. İlçemiz, engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Tarıma elverişli arazisi %60 kadardır. Ormanlık sahalar pek görülmez, İlçemizin batısında küçük koruluklara rastlanır.
İKLİMİ VE BİTKİ ÖRTÜSÜ
İlçemiz, daha önceleri tipik karasal doğu iklimine sahip iken; Keban Baraj Gölünün oluşması ile, ikliminde önemli bir değişme ve yumuşama görülmüştür.
EKONOMİ TARIM VE HAYVANCILIK
Halkımızın çoğunluğu tarımla uğraşmaktadır, Tahıllarda: Buğday, arpa, arpa, nohut, mercimek ve buna benzer ürünler yetiştirilir. Meyvecilikte: Üzüm,nar, badem, ceviz, dut, elma, armut, kiraz, gibi meyveler yetiştirilir. Sebzecilikte: Her türlü sebze herkes tarafından ihtiyacı kadar yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta: Küçük ve büyük baş hayvancılık yapılmaktadır. Keban Baraj Gölünden balıkçılık yapılmaktadır.
SANAYİ
İlçemizde bir deri fabrikası bulunmaktadır.
ULAŞIM
Ağın ilçesi, Elazığ iline 80 km uzaklıkta olup yolu asfalttır, İlçemizin bütün köyleri ile karayolu bağlantısı vardır. Ağın'a yakın bir yerden de Baraj Gölü üzerinde feribotla su ulaşımı yapılmaktadır. Köylerin tamamında otomatik telefon bulunmaktadır.
TURİZM Ağın ilçesi tarihi yapıları ve höyükleriyle ünlü bir ilçedir. "Kilise Yazısı Höyüğü", "Kalecikler Höyüğü", Hoşrik'teki "Bizans Kilisesi", "Ağın Nekropolü", "Pağnİk Köyü Öreni", "Kara mağara Köprüsü" bunlardan bazılarıdır. HEDİYELİK ÜRÜNLERİ
Ağın leblebisi; özel yapımı ve kendine has nefis tadıyla Çorum leblebisi kadar bir üne sahiptir.
İLÇEMİZİN TARİHİ
Ağın ve yöresinin tarihi, yontma taş çağına kadar dayanmaktadır. Bu çağa ait çakmak taşından yapılmış bazı aletler, Yenipayam köyü çevresinde bulunmuştur.
Bu yöre önce Hititlllerin, daha sonra Urartuların hakimiyetinde kalmış, daha sonra da, buraya Romalılar hakim olmuşlardır. Bu günkü Ağın, eski bir Roma şehri üzerinde kurulmuştur. 1071 yılından sonra; uzun bir süre hakimiyetini sürdüren" Selçuklu Devleti' nin yılmasından sonra, bu yöre; Ertenoğulları, daha sonra Akkoyunlu'ların haki miyeti altına girer, Ağın ve yöresi; 1514 yılında Yavuz Sultan Selim tarafından, Osmanlı İrnparatorluğu'na katılır. Ağın'lılar, 1700'lü yıllarda eski yerleşim yerleri olan Yenipayam köyünden kalkıp, bugünkü Ağın yöresine gelip, yerleşmişlerdir. Ağın ve yöresinin 4000 yıllık bir geçmişi vardır.
ADI NEREDEN GELİYOR?
Bazı rivayetlerde; Ağın isminin, yöre toprağının beyaz olması nedeni ile verildiği ve Ağ Yurt anlamına geldiği söylenmektedir.
SAĞLIK
İlçemizde, bir sağlık ocağı bulunmaktadır( 2 hekim, 7 sağlık personeli ile hizmet vermektedir), Ayrıca; ilçe merkezinde 1, köylerinde 1, olmak üzere toplam 2 sağlık evi bulunmaktadır.
EĞİTİM
Ağın, kültürel durumu ile bölgesine önderlik yapmış ve halende yapmaktadır.Son sayıma göre %98'i okur yazar olan ilçemizde; 1 ilköğretim okulu, 300'e yakın öğrenci, 1 lise bünyesinde ortaokul ve yatılı pansiyonu ile 180 öğrenci öğrenim görmektedir.