Türkiye'de ilk defa anti-stres tişörtü geliştirildi
Denizli'de bir dershane, yaklaşan sınavlar sebebiyle öğrencilerin yaşadığı strese çözüm için bir tekstil firmasıyla anlaşarak, Türkiye'de ilk defa anti-stres tişörtü geliştirdi.
Dershanenin eğitim danışmanı Hüseyin Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilerin sınavlara daha sağlıklı girmesi, sınav kaygısından uzak olması, dikkat ve konsantrasyonu sağlama adına daha farklı neler yapılabilir düşüncesiyle böyle bir tişört geliştirdiklerini söyledi.
''Öğrencilerimizin birçoğu ister SBS, ister ÖSS'ye hazırlık olsun, şu anda teknik olarak yapılması gereken her şeyi yaptılar, sınavlara hazırlar'' diyen Öztürk, ''Ama en önemli kısmı olan sınav kaygısı ve sınava psikolojik olarak hazırlık sürecinde herkes farklı çalışmalar yapıyor kendince'' dedi.
Stres ve kaygının zekanın freni olduğunu savunan Öztürk, şunları kaydetti:
''Kaygının olduğu yerde öğrenci, bildiklerini çok rahat şekilde optik üzerine aksettiremeyecektir. Buna, dikkatsizlik ve sınavdaki fizyolojik sıkıntılar eşlik edecektir. Çünkü stres her şeyin sebebi. Acaba öğrencimizin sınava girdiğinde kendini daha rahat hissedebilmesi için neler yapabiliriz düşüncesiyle bu proje doğdu. Türkiye'de ilk defa anti stres sınav tişörtü imal edilmiş oldu. Tişörtün en önemli etkisi, stresi azaltıcı ve kan akışını hızlandırıcı özellikte olması. Beyne giden oksijen miktarını artırma özelliği olduğu ve öğrencilerimiz kaygıyı daha minimize ettiği için dikkatle konsantrasyonla ilgili bir problem yaşamadığını görüyoruz.''
Aloe Vera'lı anti-stres bitim işleminin lisanslı kullanıcısı olan Tan Tekstil'in sahiplerinden Tevfik Tan, kimyevi madde üreticisi firmayla çok özel anlaşmaları olduğunu söyledi.
''Biz bu ürünleri özellikle yurt dışına imal ediyoruz'' diyen Tan, şöyle devam etti:
''Yaptığımız kumaş, tüketici tarafından bilindiği için isteniyor. Sadece bu tarz anti stres ürünler değil. Biz anti stresin yanında kolay ütülenebilir, ütü gerektirmeyen su itici ürünler de kullanmaktayız. Bu sadece onlardan biri.''
Anti stres tişörtün, bir sohbet esnasında sınava girecek öğrencilere ne yapabileceklerini tartışırken ortaya çıktığını bildiren Tan, şunları söyledi:
''Böyle bir uygulamanın Türkiye'de ilk defa olduğunu düşünüyoruz. Bu sadece sınava girecek öğrencilere bir hizmet amacıyla yapıldı. Yurt içinde böyle bir uygulama yok. Ürünün özü Aloe Vera bitkisi. Aloe Vera bitkisinin anavatanı Sudan. Ancak daha sonra ticari anlamda dünyanın pek çok yerinde üretilmeye başlanmış. Bu bitkinin özü birçok yerde kullanılıyor. Kimyevi madde firmaları teknolojiyi üretirken testler, denemeler yoluyla birçok şeyler yapıyor. Bu, bilimsel anlamda klinik deneyler sonucunda ortaya çıkan bir ürün. 200'den fazla işlevi olduğu söyleniyor. Yumuşak tutum sağlıyor, kan dolaşımını hızlandırıyor, stres azaltıcı etkisi var, açık yaraların iyileşmesini sağlıyor, ciltteki kuruluğu alıyor, nemlendirici özelliği var. Hatta haşereye karşı koruyucu etkisi sebebiyle yazın sivri sineklere karşı da koruyor.''
aa