![]() |
|
Kayıt ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Bugünki Mesajlar | Arama |
![]() | ||
![]() ![]() |
| LinkBack ![]() | Seçenekler ![]() |
![]() | #1 (permalink) | ||
![]() Ege Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri - Ege Bölgesinde En Çok Hangi Ürünler Yetişir Tütün: Türkiye tütün üretiminin % 50’sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir. Zeytin: Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sağlar. Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde ve yer yer 100 km içerilere kadar zeytin yetiştirilir. Üzüm: Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sağlayan bölge 1. sırada yer alır. Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir. Başta Gediz Ovası olmak üzere Büyük ve Küçük Menderes ovalarında yetiştirilir. İncir: Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir. Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında incir üretimi ![]() Pamuk: Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır. Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır. Türkiye üretiminin % 42’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ikinci sırayı alır. Birinci sulanabilme olanaklarının artmasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir. Turunçgiller: Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılrı. Türkiye üretiminin %10’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2. sırayı alır. Pirinç: Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır. Sebze: Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır. Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa, başlıcalarıdır. Meyve: Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır. İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır. İç Batı Anadolu Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri Haşhaş: Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir. Bu nedenle ekimi devlet kontrolünde yapılır. Türkiye ![]() Tahıllar: Bölgede üretilen tahıl ülke üretiminin % 10’a yakın bölümünü karşılar. Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak’ta üretilir. Şekerpancarı: Önemli bir endüstri bitkisi olan şekerpancarı Afyon, Kütahya ve Denizli’de üretilir. Ayçiçeği: Denizel etkilerin sokulmadığı İç Batı Anadolu’da sulanabilen alanlarda yetişir. Baklagiller: Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir. --------------Tualimforum İmzam-------------- Kartal | |||
![]() | ![]() |
![]() |
Tags |
bolgesinde, cok, ege, ege bölgesinde en çok hangi ürünler yetişir, ege bölgesinde yetişen tarım ürünleri, en, hangi, tarim, urunler, urunleri, yetisen, yetisir |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
![]() | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | son Mesaj |
Ege Bölgesinin Turistik Yerleri Nelerdir? - Ege Bölgesinde Turizm Yerleri | Kartal | Ege Bölgesi | 1 | 22.12.16 17:16 |
Ege Bölgesinde Bulunan Barajlar - Ege Bölgesi Barajları İsimleri - Ege Bölgesinin | Kartal | Ege Bölgesi | 0 | 14.04.13 23:22 |
Ege Bölgesinde Çıkarılan Madenler - Ege Bölgesi Yeraltı Madenleri Nelerdir | Kartal | Ege Bölgesi | 0 | 14.04.13 23:08 |
İç Anadolu Bölgesinde Çıkan Madenler | SERDEM | Coğrafya | 0 | 28.09.12 15:35 |
Türkiye’de Yetişen Tarım Ürünleri, Özellikleri Ve Bölgelere Göre Dağılışı | SERDEM | Coğrafya | 0 | 25.08.08 11:30 |