tualimforum.com
>
KÜLTÜR VE SANAT
>
Kitaplar
>
Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri
Okuma Zenginliği - Roz TOWNSEND/Kitap Özeti
Kullanıcı ismi
Beni hatırla
Şifreniz
Kayıt ol
Yardım
Üye Listesi
Ajanda
Bugünki Mesajlar
Arama
Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri
Dünya edebiyatı kitap özetleri,yabancı kitap özetleri...
Forumları ara
Konu gösterimi
Mesaj gösterimi
Gelişmiş arama yap
Seçilene git...
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Okuma Zenginliği - Roz TOWNSEND/Kitap Özeti
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
Görüntülenme Sayısı
1336
LinkBack
Seçenekler
10.01.09, 02:24
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
Okyanus
Moderator
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 9.373
Konular: 7149
Puan Grafiği
Rep Puanı:16317
Rep Gücü:20
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 54
889 Mesajına 1.404 Kere Teşekkür Edlidi
:
Okuma Zenginliği - Roz TOWNSEND/Kitap Özeti
Kitabın Adı Okuma Zenginliği
Kitabın Yazarı Roz TOWNSEND
Yayınevi ve Adresi Sistem Yayıncılık, İstanbul
Basım Yılı 1997
KİTABIN ÖZETİ
Kitapta daha iyi okuma becerisinin nasıl sağlanabileceği ve insanlara getireceği yararlar anlatılmaktadır. Günlük yaşamımızda kullanmak zorunda olduğumuz inanılmaz derecede çok bilgiye sahibiz. Bu bilgiler,yerel gazeteler ve okul bültenlerinden ayrıntılı iş raporlarına kadar değişik içerik ve karmaşıklıktadır. Dolayısıyla bu bilgileri hemen anlama ve yanıtlama yeteneğimiz ;
· Verimliliğimizi arttırır,
· Bize zaman kazandırır,
· Olumsuz duygulardan, örneğin hayal kırıklığından korur,
· Başkalarıyla ilişkilerimizi güçlendirir,
· İş yapma perspektifimizi geliştirir. Böylece okuma yeteneğini herkes geliştirebilir ve herkes okumaktan zevk alabilir
İnsanların bazılarının okuma yeteneği az ya da çok gelişmiş olabilir,ancak gelişme için her zaman genellikle sizi şaşkına çevirecek genişlikte bir alan bulunmaktadır. İnsanlar ancak okuduğu sürece gelişecektir. Bu kitap gerçekten bir performans ateşleyicisidir,dolayısıyla ne kadar çok okuyabilirseniz, o kadar araştırma gücü elde edersiniz. Sadece birkaç basit stratejiyi uygulayarak okunacak şeyleri ne kadar kısa sürede gözden geçirip anlayacağınızı bilseniz doğrusu buna inanamazsınız. Okumanın geliştirilmesi, diğer yetenek alanlarında da kullanabileceğiniz aşağıdaki süreci hayata geçirmekle mümkün olur. Gereksinim duyulacak şeyler; ilerleme arzusu, uygulama zamanı, nedenler ve açıklamaları, uygun örnekler ile destektir.
Kitap okuyanlara, bazı kötü okuma alışkanlıklarından kurtulup onların yerine güçlü okuma yeteneğini koymanın ne kadar kolay olduğunu göstermektedir. Kitapta vurgulanmaya çalışılan insanların okuyabildiği, ancak daha etkili olmayı istediği ve buna gereksinim duyduğu varsayımıdır. Daha etkili okumayı öğrenen insan, çalışmanın ve öğrenmenin daha etkili olduğunu da görecektir. Daha üstün okuma yeteneği olan kişiler avantajlı duruma geçeceklerdir. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında,etkili okuma tekniği yalnızca arzu edilen bir şey değil,aynı zamanda yaşamsal bir beceri konumundadır. Ne kadar gelişmeye gereksinim duyduğunuzu herkesten çok kendiniz bildiğiniz gibi, ne zaman bu gelişmeyi gösterdiğinizi de fark edebilirsiniz. Okuma yeteneğinizi ve anlama düzeyinizi biliyorsanız, gelişme gösterdiğinizde bunu en iyi anlayacak yine siz olacaksınız. İlkokul yıllarına geri dönerseniz, öğretmeninizin sizin sözcük bilginizi kontrol etmek için yüksek sesle okumanızı istediğini hatırlarsınız. Okumanız geliştikçe artık zihinden okumanız da isteniyordu. Birçok insan her sözcüğü dudaklarıyla okumaktan tamamen zihinden okumaya atlarken, çok sayı da insanda bunu başaramamıştır. Zihinden okuduğunuz zaman sözcükleri yine duyarsınız,ancak bu işlemi konuştuğunuzdan daha hızlı şekilde gerçekleştirirsiniz. Normal konuşma hızı dakikada 150 sözcüktür. Açıktır ki okurken her sözcüğü konuşur gibi tekrar edersiniz, bundan daha hızlı ilerleyemezsiniz. Birçok insan dudaklarını sıkıca kapatıp konuşmaya çaba harcayarak okumalarını otomatik olarak daha hızlandırır. Aynı başarıyı sizde gösterebilirsiniz. Bazı kişiler gerçekten tam anlamıyla geriye dönerek her şeyi tekrar okurlar. Bu insanlar okumalarına yeterince güvenmezler,üzerinden bir kere geçerek tam okuyacaklarına inanmazlar. Sürekli olarak anlama ve uygun yanıtları bulma yetenekleri konusunda şüpheleri vardır. Akıcı bir şekilde okuma sanki bir resitale bir müzik parçasını çalmaya benzer. Birkaç ölçü unutuldu diye her şeyi bir anda kesip durdurmak anlamsız olur. Parçayı tekrar hissetmeye başlayana kadar akışına bırakılmalıdır.
Okurken, okumuş olduğunuz herhangi bir konuda tereddüte düşerseniz,geriye gitmeden önce paragrafın yada sayfanın bitmesini bekleyin. Genellikle bir sözcük yada bir kavramı anlamak ilk geçtiği yerde bir hayli zor gelebilir, buna rağmen okumaya devam ederseniz anlamın bir süre sonra genellikle daha açık hale geleceğini göreceksiniz. Gözleri sürekli kaydırmak birçok kişi açısından ciddi bir problemdir. Kötü okuyucuların göz hareketleri yavaştır. Gözlerin hepside seyirme denilen ritmik kıpırdanmalar yapar. Aynı zamanda gözler, okurken bilgiye "kavramak"için durur (ya da sabitleşir), yetişkin gözler saniyede 3-4 kez sabitleşir. İnsanların gözlerini soldan sağa hareket ettirmeyi ve mümkün olduğu kadar büyük hacimdeki bilgileri kapmayı öğrenmeye gereksinimi vardır.
Göz kasları olması gerekenden altı kat daha kuvvetlidir. Eğer göz alıştırmaları doğru olarak yapılırsa, bu güç insanlara daha etkili bir okur olma imkanı sağlar.Araba sürerken ancak, bütün dikkatinizi yola verirseniz sağınızda, solunuzda, arkanızda ve aynı şekilde önünüzde neler olduğunu da algılarsınız. Bu sizin çevresel görüşünüzü kullanmanızın sonucudur. Bir tek şey üzerine odaklanmış olsa da, gözleriniz o cismin etrafında olan bir sürü bilgiyi de algılama yeteneğine sahiptir.
Çevresel görüş normal olarak gözlerimizi tüm gün kullandığımız bir durumdur. Dolayısıyla tek bir harf yada sözcük üzerinde uzun süre yoğunlaşmak gözlerimiz açısından çok yorucu olmaktadır. Nitekim sadece çevresel görüşü olanlarla, çevresel görüşü hiç olmayanlar (tünel görüşlüler) normal olarak görme özürlü sayılırlar. Ek bir göz hareketiyle ne kadar çok bilgi alırsanız, o kadar daha hızlı okuyabilirsiniz ve kavrayışınız da o kadar daha iyi olur. Daha çok şeyi görebilmek ,içten sesli okumaya geri dönüp tekrar bakmaya ve yararlı olmayan göz hareketlerine son verir. Bundan sonra gözlerinizin daha çok şey görmesini sağlayacak ,zamanlı bir egzersiz yer almaktadır. Sözcüklerin sadece yarısını okuyarak okuma hızını iki katına çıkarabilirsiniz. Okuma işlemi, gözlerinizin sayfa üzerindeki sembolleri görmesiyle sınırlı değildir. Gözler gerçekten beynin bir uzantısıdır. Beyniniz ve gözleriniz birlikte çalıştığında okuma yeteneğiniz de gün geçtikçe gelişecektir. Beyin vücudunuzun harika bir parçasıdır,ancak yönlendirilmesi gerekir. Siz ona nereye odaklanacağını söylemezsiniz, o rastgele bir şey seçer. Bu bölüm, o inanılmaz beyin gücünün kullanılması ve böylece gözlerle birlikte maksimum etkinin sağlanmasını konu almaktadır. Beyninizde inanılmaz bir potansiyel vardır. Bu potansiyeli kullanmanın en etkili yollarından birisi de okuduğunuz metinleri zihninizde canlandırmanızdır. Okuduğunuz malzemeye bir göz gezdirin ve onunla ilgili çok sayıdaki soruyu sorun. Sonra gözlerinizi kapayıp geriye yaslanın ve dikkatinizi başlık üzerine toplayın. Okuduğunuz metnin canlandığını hayal edin. Zihninizde onu bir videoya koyun, videoya göz gezdirirken yakalayabildiğiniz bütün sözcük, düşünce, karakter ve duyguları yerleştirin. Bu hayali video,okurken göreceğiniz bilgileri beyninizin kabul edip etmemesinde bir temel oluşturacaktır. Yaşamınızı değiştirmek için okuma zenginliği kitabında keşfettiğimiz yeni yeteneklerinizi kullanın. Ne kadar çok okursanız, o kadar çok öğrenir güç kazanır ve yaşamınızın denetimini kendi ellerinize alırsınız.
Bu kitap kötü okuma alışkanlıklarından kurtulup onların yerine etkili okuma becerileri koymanın ne kadar kolay olduğunu göstermektedir.
Günlük yaşamımızda kullanmak zorunda olduğumuz inanılmaz derecede çok bilgiye sahibiz. Bu bilgiler,yerel gazeteler ve okul bültenlerinden ayrıntılı iş raporlarına kadar değişik içerik ve karmaşıklıktadır. Okuma becerilerini geliştirmek herkesin yaşayabileceği heyecanlı bir süreçtir. Diğer alanlarda olduğu gibi okuma zenginliğini arttırabilme de öğrenilebilir ve geliştirilebilir. Etkili okuma, çalışma ve öğrenmenin de daha etkili olması anlamına gelir. Çoğumuzun egosu okuma düzeyimizle yakından bağlantılıdır. Okuma düzeyimiz arttıkça özsaygımız da artacaktır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Evliliğinin Bittiğini Düşünenlere ve Yeni Evlenenlere
Tags
okuma
,
ozeti
,
roz
,
townsend kitap
,
zenginligi
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor.
(0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Seçenekler
Yazdırılabilir şekli göster
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Yetkileriniz
You
may not
post new threads
You
may not
post replies
You
may not
post attachments
You
may not
edit your posts
BB code
is
Açık
Smileler
Açık
[IMG]
Kodları
Açık
HTML-Kodları
Kapalı
Trackbacks
are
Açık
Pingbacks
are
Açık
Refbacks
are
Açık
Forum Rules
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
son Mesaj
Engelli Konulu Okuma Parçası - Engelliler Haftası Okuma Parçası
Başak
Öğretmenlere Dökümanlar
1
26.09.19
12:32
Ada Roman Özeti - Akşit Göktürk Ada Kitap Özeti
SERDEM
Türk Edebiyatından Kitap Özetleri
0
10.10.12
17:55
Zeytindağı Kitap Özeti Falih Rıfkı Atay - Zeytindağı Kitap Özeti
SERDEM
Türk Edebiyatından Kitap Özetleri
0
11.08.12
00:02
Pinokyo Kitap Özeti - Pinokyo Kitap Özetleri
SERDEM
Dünya Edebiyatından Kitap Özetleri
0
27.01.12
18:22
Canan Tan Eroinle Dans Kitap Özeti ve Kitap Tanıtımı
tualim
Türk Edebiyatından Kitap Özetleri
0
15.05.11
16:50
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat:
02:43
.
-- English (US)
-- Tr
İletişim
-
www.tualimforum.com
-
Arşiv
-
Kullanım sözleşmesi
-
Yukarı git
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
LinkBack
LinkBack URL
About LinkBacks
Bookmark & Share
Digg this Thread!
Add Thread to del.icio.us
Bookmark in Technorati
Tweet this thread