Midye Dolması Midye Dolması Malzeme - 225 g (1 su bardağı) pirinç
- Tuz
- 15 adet orta boy kabuklu midye
- 75 ml (1/3 su bardağı) zeytinyağı
- 25 g çam fıstığı
- 750 g (6 büyük) soğan (ince kıyılmış)
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı k.yenibahar
- 50 g kuş üzümü
- 250 ml (1 su bardağı) kaynar su
- ½ demet ince kıyılmış dereotu
- ½ demet ince kıyılmış nane
- ½ demet ince kıyılmış maydanoz
- 1 adet limon (yuvarlak dilimlenmiş) Hazırlanışı
Pirinci ayıklayın. Bir tencereye koyup üzerine 4?5 parmak aşacak kadar ılık su katın. 2 çorba kaşığı tuz atıp 1 kez karıştırdıktan sonra dinlenmeye bırakın. Kullanılmadan önce suyunu süzdürüp, nişastasını tamamen atıncaya kadar 3?4 defa yıkayıp tekrar süzdürün. Midyeleri bıçak ucu ile kabuğunu kopartmadan sakalını alıp içlerini açın. Dolma içini hazırlamak için zeytinyağını bir tencereye koyup hafifçe kızdırın. Fıstıkları atıp, hafifçe sararıncaya kadar kavurun. Soğanları ilave edip onlar da sararıncaya kadar karıştırarak kavurmaya devam edin. Pirinci ekleyip 4?5 dakika daha kavurun. Tuz, şeker, yenibahar ve kuşüzümünü ilave edip, karıştırın. Kaynar suyu da tencereye ekleyip, hepsini beraber bir taşım kaynatın ve tencerenin kapağını kapatın, ateşi kısın.15 dakika kısık ateşte pişirin. Küçük bir tencerenin dibine maydanoz dalları ve limon dilimlerini döşeyin. Midye dolmalarını maydanoz dalları ve limon dilimlerinden hazırlanmış yatağa yerleştirin. Üzerlerini aşmayacak kadar su ilave edin. Ana Yemek: Ön hazırlık olarak pirinci ıslatın, midyeleri yıkayıp, temizleyin ve bıçakla açıp, kabukların içlerini temizleyin. Hazırlık bölümündeki dolma içini pişirin. Hazırladığınız dolma içini ateşten alın. İnce kıyılmış dereotu, nane ve maydanozu katıp karıştırın. Üzerine yağlı kâğıt veya temiz bir bez örterek kapağını kapatın ve ılınmaya bırakın. İç midyeleri kabuğun bir kenarında toplayın. Ilınmış harcı midyelerin içine hazırlık bölümünde gösterildiği biçimde sıkıştırmadan doldurup, kapatın. Hazırlık bölümünde gösterilen biçimde maydanoz dalları ve limon dilimlerinden bir yatak hazırlayın. Midyeleri üzerine yerleştirin. Tencerenin ağzına sıkı bir kapak oturtup, su kaynayıncaya kadar orta ateşte, sonra kısık ateşte toplam 30 dakika pişirin. Soğumaya bırakın. Midye dolmalarını bir servis tabağına aktarıp, soğuk olarak servis yapın. |