Mele Nedir? - Mele (dinî unvan)Ne Demektir? Mele Nedir? - Mele (dinî unvan)Ne Demektir?
Mele, Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda gayriresmî olarak imam görevi yapan çoğunlukla Kürt din âlimi. Molla sözcüğü ile akraba olan mele isminin, melle veya mala şeklinde telaffuzlarına da rastlanır. Günümüzde yaklaşık 1000 civarı olduğu düşünülmektedir.
Mele olarak yetiştirilecek kimseler küçük yaşta (genellikle 13 civarı) yerel imkanlarla kurulmuş ve medrese olarak adlandırılan okullarda, çoğunlukla yatılı olarak, eğitime alınırlar. Geniş bir yelpazeyi kapsayan derslerin çoğunluğu Arapça olarak verilir. Nahuser (Arapça gramer), silsile-i kutup, Fars ilmi, mantık, mecaz ve belagat gibi dersler verilir. Okuldaki öğrenciler arasında sıkı bir kıdem hiyerarşisi mevcuttur. 20 yaşına gelen öğrenciler mele olarak mezun olurlar.
Günümüzde çoğunluğu Diyarbakır, Van, Muş, Bitlis, Siirt ve Bingöl'de olmak üzere az sayıda okul kalmıştır. Bu okullarda yaklaşık 15-20 öğrenci aynı anda eğitim görebilmektedir.
Mele açılımı
Günümüzde melelerin birçoğu gayriresmi olarak imamlık yapmaktadır. Doğu ve güneydoğudaki bazı camilerde köyün melesinin adı "fahrî imam" şeklinde cami tabelasında bulunur. 2011 Aralık ayında AKP hükümeti, Diyanet'in 800 imam açığını kapatmak için, yaklaşık 1000 meleye, 6 aylık bir kurs ile imamlık yetkisi vereceğini açıkladı. Bu girişim bazı çevrelerce hükümetin dini kullanarak Kürtleri asimilasyon girişimi olarak değerlendirildi.
Vikipedi, özgür ansiklopedi --------------Tualimforum İmzam-------------- |