Günlük Konuşmalarımızda Dine İlişkin İfadeler
İnsan başkalarıyla bir arada yaşayan, akıllı, düşünen, inanan ve konuşan bir varlıktır. Bu özelliklerinden dolayı yeryüzündeki varlıklar içinde önemli bir yere sahiptir
Konuşmanın insan açısından önemi nedir?
Konuşmak; bir düşünceyi başkalarına sözle anlatma eylemidir ve insanların birbirleriyle iletişim kurabilmelerinin temel yoludur. Toplumsal bir varlık olan insan duygu, düşünce ve isteklerini başkalarına konuşarak anlatır. Sevgisini, mutluluğunu ve acısını sözleriyle ifade eder. Konuşurken de bazı dine ilişkin ifadeler kullanır.
Günlük konuşmalarımızda dine ilişkin ifadeler kullanmamızın nedeni nedir?
İnanan bir varlık olan insanın yaşamında, dinin önemli bir yeri vardır. Din, insan yaşamını derinden etkiler ve onun söz ve davranışlarına yön verir. Bu nedenle günlük konuşmalarımızda geçen birçok sözcük ve deyim dinimizle ilgilidir. Örneğin, "Bismillâhirrahmanirrahim, Allah'a şükür, maşallah, inşallah, Allah'tan umut kesilmez, Allah'a emanet ol, helal, haram, günah, sevap gibi kavramlar bunlardan bazılarıdır.
Günlük konuşmalarımızda geçen dine ilişkin ifadelerin bazılarının anlamı şöyledir:
Maşallah: "Allah'ın dilediği olur." anlamına gelir. Bu ifadeyi gördüğümüz güzel bir nesne veya olay karşısında beğendiğimizi belirtmek için kullanırız. Aynı zamanda umulmadık durumlar karşısında şaşkınlığımızı belirtmek için de "Maşallah" söylenir.
İnşallah: Allah dilerse anlamına gelir. Gelecekte yapacağımız bir şey için "inşallah" deriz. Yani "Benim dışımda bir engel çıkmadığı sürece, ben yürekten bunu yapmak istiyorum. Ancak bunun için Allah'ın da izin vermesini bekliyorum" anlamındadır.
Allah'tan umut kesilmez: En umutsuz durumlarda bile kötümserliğe kapılmamalı, Allah'ın bir yardımda bulunabileceği düşünülmeli anlamında kullanılır.
Allah'a emanet olun: Ayrılan kişilerin, kalanlara söylediği bir esenlik sözüdür
Günlük konuşmalarımızda geçen dine ilişkin ifadeleri bilmemizin önemi nedir?
Konuşmalarımızın günlük yaşamımızda önemli bir yeri vardır. Konuşmalarımızı güzel Türkçemizi kullanarak yaparız. Türkçemizi daha iyi kullanabilmek, anlayıp, anlaşılabilmek için bu dine ilişkin ifadeleri öğrenmemiz gerekir Çünkü bu sözcüklerin anlamlarını bilmek, bunları doğru bir şekilde kullanmamızı; yani duygu, düşünce ve dileklerimizi başkalarına doğru bir şekilde aktarmamızı sağlar. Böylece bir arada yaşadığımız diğer insanlarla daha Sağlıklı ve bilinçli bir iletişim kurmuş oluruz.
Dilek ve Dualarımızda Dinî İfadeler Hayat ve dileklerimiz
Dilemek, birinden bir şeyin yapılmasını istemek, rica etmek, arzu etmek demektir. Günlük hayatımızda her birimizin gerçekleşmesini arzu ettiğimiz birçok dileği vardır. Bu dileklerimiz bazen kendimiz için, bazen de sevdiklerimiz için olabilir. Bunların gerçekleşmesi için Allah'a yakarırız. Bu yakarışımız duamızdır.
Günlük konuşmalarımızda dilek ve dualarımızdaki dini ifadeleri nerede ve nasıl kullanırız?
Sabah evden çıkarken, bir işe başlarken, yatarken Allah´a dua eder ve ona sığınırız. Annemizin, babamızın sağlıklı olması ve kazancının bol olması için dua ederiz. Sevdiklerimiz, sağlığımız ve sınavlarımızın iyi geçmesi, vatanımızın, milletimizin ilerlemesi ve işlerimizin iyi gitmesi için Allah´a dua eder ve ondan yardım dileriz. Verdiği nimetlerden dolayı ona şükreder ve sahip olmayı istediklerimiz için dilekte bulunuruz. Örneğin; Sınava girerken "Allah'ım bana yardım et" diyerek dua ederiz. Yolculuğa çıkan birisi için "Allah kazadan, beladan (kötülüklerden) korusun" diyerek Allah´a sığınırız. Sabah okula giderken annemize, babamıza veya diğer Aile bireylerine "Allah'a ısmarladık" deriz. Onlar da bize güle güle git "Allah zihin açıklığı versin, Allah yardımcın olsun" diyerek dua edeler. Bir hastayı ziyaret ettiğimizde "Allah acil şifalar versin" diyerek iyileşmesi için dua ederiz. Ölen bir kimsenin ardından "Allah rahmet eylesin" diyerek dua ederiz. Sınava girecek bir kimsenin başarılı olması "başarılar dilerim" deriz.
Dilek ve dualarımızda dini ifadeleri kullanmak bize neler kazandırır?
Bizim Allah'a yakınlaştırır ve onunla olan iletişimimizi güçlendirir.
İnsanlar arasında sevgi, saygı, birlik, beraberlik ve dayanışmayı artırır.