tualimforum.com
>
KÜLTÜR VE SANAT
>
Biyografiler
>
Diger Ünlülerin Biyografileri
Cengiz Topel Biyografisi,Cengiz Topel Hayatı,Cengiz Topel Yaşamı,Cengiz Topel Kimdir?
Kullanıcı ismi
Beni hatırla
Şifreniz
Kayıt ol
Yardım
Üye Listesi
Ajanda
Bugünki Mesajlar
Arama
Diger Ünlülerin Biyografileri
Gazetecilerin biyografisi,Radyocuların biyografisi,Bestecilerin biyografisi,İllizyonistlerin biyografisi,Televizyoncuların biyografisi,Akademisyenlerin biyografisi,Tarihteki önemli kişiliklerin biyografisi.Mankenlerin biyografisi,Modellerin biyografisi,Dizi oyuncularının biyografisi,Kategorisi olmayan biyografiler...
Forumları ara
Konu gösterimi
Mesaj gösterimi
Gelişmiş arama yap
Seçilene git...
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Cengiz Topel Biyografisi,Cengiz Topel Hayatı,Cengiz Topel Yaşamı,Cengiz Topel Kimdir?
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
Görüntülenme Sayısı
2815
LinkBack
Seçenekler
07.07.09, 13:51
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
İpek
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Mersin
Mesajlar: 1.271
Konular: 1076
Puan Grafiği
Rep Puanı:3790
Rep Gücü:0
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 71
210 Mesajına 272 Kere Teşekkür Edlidi
:
Cengiz Topel Biyografisi,Cengiz Topel Hayatı,Cengiz Topel Yaşamı,Cengiz Topel Kimdir?
Cengiz Topel Biyografisi,Cengiz Topel Hayatı,Cengiz Topel Yaşamı,Cengiz Topel Kimdir?
Cengiz Topel Trabzonlu Tekel tütün eksperi Hakkı Bey’in oğludur.Babasının görevli olduğu İzmit’te 2 Eylül 1934 tarihinde doğdu.Annesi Mebuse Hanım’dır. Ailede dört kardeşin üçüncüsüdür.
İlkokula Bandırma II. İlkokul’unda başladı, babasının Gönen’e tayini ile Ömer Seyfettin İlkokulu’nda öğrenimine devam etti. 1934 yılında babasını kaybettikten bir süre sonra İstanbul Kadıköy’e yerleştiler. Kadıköy Yeldeğirmeni Okulu’nda ilk ve orta öğrenimini tamamladı.Lise öğrenimini, Haydarpaşa Lisesi’nde başlayıp Kuleli Askeri lisesi’ne devam ederek 1953 yılında bitirdi. 1955 yılında Kara Harp Okulu’nu bitirip asteğmen olarak ordu saflarına katıldı.
Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrıldı. Pilotaj eğitimi için Kanada’ya gönderildi. Kanada’daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon Hava Üssü’nde göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir I. Ana Jet Üssü’ne atandı. 1963 yılında yüzbaşılığa terfi etti.
8 Ağustos 1964 yılında Rumlar’ı Türk Halkı’na karşı işledikleri insanlık dışı eylemlerden caydırmak için Eskişehir’den Kıbrıs’a, 4’lü Kol Komutanı olarak gönderildi. Uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir edilerek barbarca yapılan işkenceler sonucu şehit edildi. Kıbrıs’ta ilk hava harp şehidimiz olan Cengiz Topel’in hastanede öldüğü açıklandı, ancak cenazesi israrlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlar’dan alınabildi.
Kıbrıs’ta, Adana’da, Ankara ve İstanbul’da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı’daki Sakızağacı Hava Şehitliği’nde toprağa verildi.
Örnek bir insan, mükemmel bir asker olan Cengiz Topel’in manevi varlığı önünde Türk Milleti ve Türk Havacılığı şükran ve saygıyla eğilir.
Ağustos Cuma günü, Eskişehir’e yaklaşmakta olan bir C-54 uçağından Meydan Nöbetçi Subaylığına mesaj geldi. Mesajda; Hava Kuvvetleri komutanı Orgeneral İrfan Tansel “Muhsin Paşa kuleye gelsin konuşacağım” diyordu. Mesaj hemen kendisine iletildi. Tümg. Muhsin Batur ile Orgeneral İrfan Tansel yaklaşık olarak bir saat pist başında motorları çalışır bekleyen uçağın içinde konuştular. Bu konuşma sırasında, İrfan Tansel “Kıbrıs’taki karışık durum nedeniyle İstanbul’dan Ankara’ya çağrıldığını ve hemen gideceğini fakat kendisi ile görüşmek istediği için Eskişehir’e indiğini” belirttikten sonra “Hükümetin muhtemelen Kıbrıs’a uyarı uçuşu kararı alacağını bunun için silahlı bir dörtlü kolun hazır olarak beklemesini” bildirip hükümet toplantısına katılmak için Ankara’ya hareket eder. Tümg. Muhsin Batur ise 1 nci üsse dönerek, Üs kilit personelini toplantıya çağırır. Bu arada liderliğini
1 numara Yzb. Necmi Soyupak’ın yaptığı ve
2 numara Ütğm. Şevket Yavuz,
3 numara Yzb. Osman Kayadibinli,
4 numara Ütğm. Ethem Sancar’ dan meydana getirilen bir dörtlü kol, makinalı top yüklü olarak beklemeye bırakılır. Saat 19.00’da, başta Tümg. Muhsin Batur olmak üzere 1nci üs komutanı Tuğg.Semih Alaybayoğlu, Uçuş Grup Komutanı Yb.Tarık Gökeri ve Uçuş Grup Komutanı Yb. Necdet Horasan olduğu halde üsse gelerek, hazır bekleyen kolu brifinge alırlar. Bizzat Tümg. Muhsin Batur tarafından verilen birifing emri ile, ki bu emir, uyarı uçuşu ve gözle temas sağlanan hedeflere makinalı top ile taarruz edilmesi, idi. Kol saat 19.35 de kalkış yapar. Hızlı bir uçuş ile 40 dakika sonra saat 20.17 de hedef olan Erenköy üzerinde olunur. İlk önceliğe sahip olan Rum hucumbotlarının bölgeden ayrılması nedeni ile Rum mevzilerine makinalı top taaruzu yapılarak geri dönülür.
Yapılan bu uyarı uçuşu, Erenköy’de üç gündür direnen ve Anavatandan yardım bekleyenler için umut ışığı olmuştur.
8 Ağustos 1964 gününe gelindiğinde istihbarat raporlarından Rum hucumbotlarının Erenköy ve Gemikonağı Limanı civarında toplandığı öğrenilir. Bu hucumbotlar Erenköy’ü denizden top ateşine tutuyorlardı. Türkler çok zor durumda idiler. Çünkü savunma durumunda olan Türkler sırtlarını güvenli buldukları denize vermişlerdi. Ama denizden gelen top mermileri onları ateş arasında bırakıyordu. 8 Ağustos günü yine bizzat Tümg. Muhsin Batur tarafından verilen brifing ve emir ile; bir F-100 F ve iki adet F-100 D uçağından oluşan keşif kolu hazırlandı. Bu keşif kolu yine Yzb. Necmi Soyupak liderliğinde, iki numara Yzb. Osman Gülses olarak havalandı. F-100 F’de Yzb. Necmi Soyupak’la birlikte Ütğm. Uluer Eceral da bulunuyordu.
Görevleri ise:
Erenköy bölgesine kadar kol halinde uçtuktan sonra bölgeye varıldığında kol ikiye ayrılacaktı. İki adet F-100 D uçağı Yzb. Osman Gülses liderliğinde bölgede kalarak keşif ve Rum mevzilerine taarruz görevini yerine getirirken; Yzb. Necmi Soyupak ve Ütğm. Uluer Eceral komutasındaki F-100 F uçağı Gemikonağı Limanına keşfe gidecekti.
Yzb. Necmi Soyupak ve Ütğm. Uluer Eceral komutası altındaki F-100 F, Gemikonağı Limanına ulaştığı zaman hücumbotların bölgede olduklarını tespit etti. Daha önceden kararlaştırılan bir şifre ile kendisinden sonra kalkan
1 numara Yzb. Hüseyin Çapaoğlu liderliğinde ve
2 numara Ütğm. Ethem Sancar
3 numara Yzb. Vahdet Gündüz
4 numara Ütğm. Mustafa Kö
seo
ğlu’ndan oluşan dörtlü kola bildirecekti. Hücumbotların Gemikonağı olduğu Limanında tesbitinden sonra; “Hava yerinde güzel” parolası ile hücumbotların bölgede olduklarını bildirerek, kolun hedef arayarak zaman kaybetmesi önlenmiş oluyordu.
Yzb. Hüseyin Çapaoğlu liderliğindeki dörtlü kol, hedef bölgesine ulaşarak Rum gemilerine roket ve makineli top taaruzuna geçtiler.
Kıbrıs semalarında bu faaliyetler olurken Türkiye’deki faaliyetler de olanca hızıyla devam etmekteydi. Malatya’dan Adana’ya intikal eden 113 ncü Filo, Bnb. H.Basri Yurdakul liderliğinde kalkan bir dörtlü kol ise Erenköy’e doğru uçmaya hazırlanıyordu. Hedef ; Erenköy’de bulunan Rum birlikleri idi.
Eskişehir 112 nci Filoda ise pilotlar kamelyada kendilerine sıra gelmesini bekliyorlardı. Yzb. Cengiz Topel ise kamelya içerisinde dolaşıyordu. Derken 1 nci Hava Kuvveti Komutanı Tümg. Muhsin Batur, Kurmay Başkanı Tuğg. Hulusi Kaymaklı, Üs Komutanı Tuğ. Samih Alaybayoğlu, Grıp Komutanı Yb. Necdet Horasan gelerek hücumbotlara yapılacak ikinci dalga taaruz için dört asil ve bir yedek pilot seçtiler.
Seçilen bu dörtlü kol, öğleden sonra geç vakitlerde brifinge alındı. Brifing yine 1 nci Hava Kuvveti Komutanı Tümg. Muhsin Batur tarafından veriliyordu. ( Saatin tam olarak belirlenememesine rağmen 16.30 civarında brifinge girmeleri kuvvetle muhtemeldir.) Teşkil edilen dörtlü kolda;
Lider, Yzb. Cengiz Topel F-100D 55-2766
2 numara Ütğm. İzzet Öztarhan
3 numara Yzb. Mehmet Konedralı
4 numara Ütğm. Ethem Sancar bulunmaktaydı. Ayrıca 5 numara olarak Ütğm. Şevket Yavuz brifinge katılmıştı. Kalkış esnasında koldan herhangi bir numaranın bir numaranın arıza yapması durumunda arıza yapan uçağın yerine kalkacaktı.
Brifingte hedef bölgesi olarak Gemikonağı Limanı bölgesinde olan hücumbotlara ikinci dalga olarak taaruz edileceği bildirildi. Silah yükü olarak uçaklara bomba ve makinalı top mermisi yüklenmişti. Yapılan brifing sırasında ki Cengiz Topel’i Şevket Yavuz şöyle anlatıyor;
“Brifinge girdiğimiz zaman, Cengiz’i ilk defa olarak bu kadar sessiz gördüm. Brifing boyunca hiç konuşmadı. Soru dahi sormadı. Sadece verilen emri aldı ve ‘Hadi arkadaşlar gidelim’ dedi.”
Cengiz Topel liderliğindeki kol, takriben 17.00-18.00 civarında Eskişehir’den kalkış yaptı. Koldaki tüm uçakların başarıyla havalanmasından sonra, beş numara olarak piste giren Ütğm. Şevket Yavuz ise geriye döndü.
Son Uçuşu:
Antalya’ya kadar yapılan yüksek irtifa uçuşundan sonra kol, Akdeniz üzerinde alçalarak, alçak uçuşa başladı. Alçak uçuş yapmalarının nedeni, İngilizlerin Kıbrıs’a kurdukları radara yakalanmamaktı. Böylece Dikelya Üssünden kalkacak İngiliz av uçaklarının önlemesine de maruz kalmayacaklardı. (Harekat boyunca İngiliz radarı tesbit ettiği Türk uçaklarına karşı önleme uçakları kaldırdı. Ancak bu uçaklar hiçbir şekilde hasmane bir davranışta bulunmadılar.)
Kol Antalya’yı geçip Akdeniz’in mavi suları üzerinde uçmaya başladığı zaman telsiz kulaklıklarından bilinen bir ses duyuldu: “Tık tık”. Bu ses Gemikonağı Limanındaki görevini bitirip Eskişehir’e dönmekte olan Yzb. Hüseyin Çapaoğlu liderliğindeki kolun başarı dileklerini iletiyordu. Bu dileğe Cengiz Topel tarafından yine aynı şekilde cevap verildi. Aynı saatlerde Adana’ya intikal etmiş olan 113ncü Filodan Bnb.H.Basri Yurdakul liderliğinde bir dörtlü kol Erenköy’deki Rum mevzilerini bombalamak için havalanıyordu.
Sinirler gerilmişti yıllardır barış şartları içinde savaş için hazırlananlar artık savaşın içindeydiler. Ölümü göze alarak öldürmeye gidiyorlardı. Herşeyden önemlli olan tek bir şey vardı: Görevin yapılması. Bu sayede insanlık onuru ve Kıbrıs Türk’ünün yaşam hakları korunmuş olacaktı.
Kol, akşam alaca karanlık vaktinde hedef bölgesine ulaştı. Ortalık tam anlamıyla mahşer gününe dönmüştü. Her yerde patlayan uçaksavar mermilerinin kara dumanları, yanan gemilerin siyah bulutlarına karışıyordu. Pilotların hiç görmedikleri büyüklükte muazzam bir uçaksavar ateşi vardı. Rumlar, Gemikonağı Limanını olası bir Türk çıkarma bölgesi olarak gördükleri için büyük ölçüde silahlandırmışlar ve çok sayıda da uçaksavar ile desteklemişlerdi.
Kol hedefleri olan hücumbotlar görülür görülmez, bir atış paterni teşkil etti. Limanın hemen arkasında denize paralel uzanan yüksek dağlar nedeniyle denizden karaya doğru bir atış paterni kurulamadığı için, karaya paralel ve dalış anında güneş arkada kalacak şekilde bir atış paterni kuruldu. Artık taarruzlar başlamıştı. Denizdeki hücumbotlar kaçmaya uçaklar ise onları hedef almaya çalışıyordu. Bu uğraşma içerisinde, Cengiz Topel ilk dalışını yaptı. Hücumbot hedef göstergesinde hızla büyürken, bombasını attı ve yükseldi. Fakat küçük geminin son anda yaptığı bir manevra bombanın on metre geriye düşmesine neden oldu. Bu durumu yadırgamamak gerekir. Çünkü o zamana kadar hareketli hedeflere özellikle de deniz hedeflerine karşı atış eğitimi yapılmıyordu.
İlk dalışlardan sonra kol, tekrar paterne girerek ikinci bir dalış için hazırlandı. İşte herşey o zaman oldu.
Uçağın İsabet Alması Ve Şehadeti
Akdeniz üzerinde, Erenköy’e gitmekte olan, Bnb.H.Basri Yurdakul kolunun telsizlerinden şu sözler yankılanır:
“- Cengiz Yüzbaşım uçağından dumanlar çıkıyor atla (Ütğm.İ.Öztarhan)
- Yüzbaşım Cayır cayır yanıyorsun atla (Ütğm.İ.Öztarhan)
- Tamam atladı. (Muhtemelen Yzb.M.Konedralı)
- Paraşütü açıldı. (Muhtemelen Ütğm.İ.Öztarhan)”
Tags
biyografisi
,
cengiz
,
cengiz topel
,
cengiz topel biyografi
,
cengiz topel biyografisi
,
cengiz topel hakkında
,
cengiz topel hakkında bilgi
,
cengiz topel hayatı
,
cengiz topel kim
,
cengiz topel kimdir
,
cengiz topel özgeçmişi
,
cengiz topel yaşamı
,
hayati
,
kimdir
,
topel
,
yasami
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor.
(0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Seçenekler
Yazdırılabilir şekli göster
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Yetkileriniz
You
may not
post new threads
You
may not
post replies
You
may not
post attachments
You
may not
edit your posts
BB code
is
Açık
Smileler
Açık
[IMG]
Kodları
Açık
HTML-Kodları
Kapalı
Trackbacks
are
Açık
Pingbacks
are
Açık
Refbacks
are
Açık
Forum Rules
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
son Mesaj
Cengiz Topel İlköğretim Okulu Bulancak Giresun - Giresun Bulancak Cengiz Topel
Pelince
Anaokulu - İlköğretim
0
30.09.12
17:24
Cengiz Topel İlköğretim Okulu Karakoçan Elazığ - Karakoçan Cengiz Topel İlköğretim Ok
Pelince
Anaokulu - İlköğretim
0
28.09.11
17:59
Şehit Cengiz Topel İlköğretim Okulu Şahinbey Gaziantep - Şahinbey Şehit Cengiz Topel
Pelince
Anaokulu - İlköğretim
0
22.08.11
18:39
Cengiz Topel İlköğretim Okulu Ceylanpınar Şanlıurfa - Ceylanpınar Cengiz Topel
Pelince
Anaokulu - İlköğretim
0
11.08.11
15:40
Cengiz Topel İlköğretim Okulu Adapazarı Sakarya - Adapazarı Cengiz Topel İlköğretim O
Pelince
Anaokulu - İlköğretim
0
05.01.11
21:15
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat:
03:03
.
-- English (US)
-- Tr
İletişim
-
www.tualimforum.com
-
Arşiv
-
Kullanım sözleşmesi
-
Yukarı git
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
LinkBack
LinkBack URL
About LinkBacks
Bookmark & Share
Digg this Thread!
Add Thread to del.icio.us
Bookmark in Technorati
Tweet this thread