Ercüment Batanay Biyografisi - Ercüment Batanay Hayatı - Ercüment Batanay Kimdir? Ercüment Batanay Biyografisi - Ercüment Batanay Hayatı - Ercüment Batanay Kimdir?
9 Nisan 1927 tarihinde Kasımpaşa’da doğan Batanay, babası tanburi ve bestekâr Kemal Batanay’ın çocuğu olması sayesinde tanbur ile çocuk yaşlarda tanıştı. 5 yaşında Rauf Yekta Bey ile tanıştırılan Batanay, (Kemal Bey, hafta sonları Rauf Yekta Bey’in Beylerbeyi’ndeki köşküne gider ve hocasıyla birlikte meşk ederdi. Bir pazar günü beş yaşındaki oğlu Ercüment’i de yanında götüren Kemal Bey, küçük Ercüment’i meşkin yapıldığı odanın arkasındaki odaya götürerek eline küçük bir tanbur verir. Bu tanburdan çeşitli sesler çıkaran Ercüment’i duyan Rauf Yekta Bey, meşki durdurarak odadan gelen sese kulak kesilir. Odaya girdiğinde Ercüment’in bir eliyle yerdeki tanburun tellerini çektiğini, diger eliyle de perdelerin üzerinde ses aradığına şahit olan Rauf Yekta Bey, odadan ayrılıp birkaç dakika sonra elinde küçük bir tanburla geri döner. “Bunu oğlum Ahmet için yaptırmıştım ama haylaz, eline bile almadı.” deyip tanburu Ercüment’e uzatır. Küçük Ercüment, büyür Ercüment Bey olur.) o günden bu güne elinden tanburu bırakmaz.
Geleneksel mızraplı tanburun son gerçek temsilcilerinden, ismi yaylı tanburla özdeşleşmiş, bu sazın en büyük ve tek üstâdı kabul edilen Ercümend Batanay, tedavi görmekte olduğu Çapa Hastanesi yoğun bakımında hayata gözlerini yumdu.
Tanburî Hafiz Kemal Batanay’ın oğlu olan Ercüment Batanay, tanburla 3 yaşında tanıştı. Uzun yıllar İstanbul Radyosu’nda ve sahnelerde dinleyenleriyle buluşan Batanay; Zeki Müren, Hamiyet Yüceses, Safiye Ayla, Muazzez Abacı ve Müzeyyen Senar gibi pek çok ünlü sanatçıya, mızraplı tanburuyla eşlik etti. 77 yaşında ölen Ercüment Batanay’ın cenazesi Şişli Camii’nde, 6 Mayıs Perşembe günü ikindi vakti kılınan namazdan sonra Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kendine özgü tarzıyla tanburu musiki içinde farklı yerlere taşıyan Batanay, üslûp sahibi tanbur ustalarından birisiydi. |