tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Deri Hastalıkları ( Dermatoloji )
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Deri Hastalıkları ( Dermatoloji ) Deri hastalıkları ( Dermatoloji ) tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Behçet Hastalıgı
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1922

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 25.02.09, 22:32   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Ceren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: İzmir
Mesajlar: 3.353
Konular: 1712
Puan Grafiği
Rep Puanı:1712
Rep Gücü:0
RD:Ceren has a brilliant futureCeren has a brilliant futureCeren has a brilliant futureCeren has a brilliant futureCeren has a brilliant futureCeren has a brilliant futureCeren has a brilliant futureCeren has a brilliant futureCeren has a brilliant futureCeren has a brilliant futureCeren has a brilliant future
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 71
47 Mesajına 68 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Behçet Hastalıgı

Behçet Hastalıgı

BEHÇET HASTALIĞI: Bu hastalık 1937 yılında Türk doktor Hulusi Behçet tarafından ortaya konmuştur. Bu nedenle de hastalık hocalarımızın hocası olan Hulusi Behçet’in adıyla bilinir.Hulusi Behçet, hastalığın üç belirtisini tanımladı. Ama daha sonraları bu üç belirtiye başkalarının da eşlik ettiği ortaya kondu. Hastalığın nedeni henüz kesinlikle ortaya konmuş değildir. Bazı olaylarda özel bir virüse rastlanmaktadır.
Hulusi Behçet’in tanımladığı üç belirti şunlardır:
1- Ağız içinde aft ülserlerine benzeyen ama onlardan daha derin olan ülserler.
2- Genital bölgede yavaş iyileşen ve derin ülserler.
3- Gözlerde “Hipopi-yonlıı iridosiklit”. Hipopiyon gözün ön kamarasında cerahat toplanması olayıdır. İridosiklit de iris ve korpus siliarenin iltihaplanmasıdır. Bu üç belirtinin yanı sıra eklemlerde iltihabi belirtiler, sindirim kanalı bozuklukları, sinir sistemi ve damar bozuklukları da görülür. Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Kortizonlu ilaçlar denenmektedir.

Alıntı
Ceren isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Ceren Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Alt 13.08.09, 03:18   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Güllü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:Güllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c --->: Behçet Hastalıgı

Behçet Hastalığı
Behçet Hastalığı, başlangıç aşamasında ağız içi ve cinsel bölgede yaralarla ortaya çıkan ancak bütün sistemleri tutabilen ve hastanın yaşam kalitesini ciddi bir şekilde etkileyebilen, hatta hastanın ölümüne neden olabilen bir hastalıktır.
1937 yılında bir cilt hastalıkları uzmanı olan Hulusi Behçet tarafından tanımlanmıştır. Hastalığın tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, otoimmün (bağışıklık sistemini ilgilendiren )bir hastalık olarak tanımlamaktadır. Otoimmün hastalıklarda bağışıklık sistemi vücuttaki dokulara karşı savaşa geçer. Hastalığın gelişiminde bakteri ve virüs enfeksiyonlarının rolü olabileceği de düşünülmektedir. Genetik geçiş şekli tam olarak bilinmemekle birlikte, hastalığın ortaya çıkmasında kalıtımsal faktörlerinde rol oynadığı bilinmektedir.
Behçet hastalığının belirtileri nelerdir?
Ağızda oluşan aftlar Behçet hastalarının hemen hepsinde vardır. Bu belirti, hastalığın diğer belirtileri ortaya çıkmadan yıllarca önce tek başına görülebilir. Yaralar; yanak içi, dil, dudaklar, yumuşak damakta tek ya da çok sayıda ortaya çıkabilir. Yaraların ortası kirli beyaz, etrafı kızarık ve ağrılıdır. Genellikle 7 ile 14 gün içinde iyileşirler. Bu ağız yaralarının en önemli özelliği, yıl içinde tekrar tekrar ortaya çıkmasıdır ancak; tekrarlama sıklığı hastadan hastaya değişir.
Genital bölgede görülen yaralar ağızdaki aftlara benzer şekilde genital bölgede de yaralar çıkabilir.
Diğer Deri Belirtileri:
---Ağız ve genital bölgede görülen aftlar dışında deride görülen belirtiler, hastalığın başlangıcında veya seyri esnasında sık görülür.
Genelde bacakların ön yüzünde 1-5 santimetre çapında, kırmızı ve ağrılı sertlikler görülür. Bunlar nadiren gövdede düzensiz ve dağınık olarak ortaya çıkabilirler. Bu lezyonlar bir hafta-on gün içinde, yara haline dönmeden, çoğunlukla yerlerinde hafif bir leke bırakarak iyileşirler.
---Sivilce benzeri belirtiler, sırt, yüz, göğüs, kasıklar, kalçalar, cinsel bölge, kol ve bacaklarda ortaya çıkan, mikropsuz; ancak iltihaplı görünümde lezyonlardır. Görünüm açısından sivilceden farklı değildirler. Bu nedenle hastalığın diğer belirtileri ile birlikte değerlendirmek bir anlam taşır.
---Vücudun genellikle; koltuk altı, meme, ayak parmak araları ve cinsel bölge haricinde, ağız içindeki aftlara benzeyen yaralar görülebilir. Bunlar diğer belirtilere göre daha az ortaya çıkar.
Behçet Hastalığı Tüm organ sistemlerini tutabilen ve ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır.
Göz tutulumum bu, hastalığın en ciddi tablolarından biridir. Tutulum genellikle iki taraflıdır. Gözler hastalığın başlangıcından sonraki ilk 3 yıl içinde tutulabilir. Bu tutulum alevlenmelerle giden, tekrarlayıcı bir seyir gösterir. Gözün hem ön hem arka kamaraları tutulur. Her alevlenmeden sonra, giderek körlüğe neden olacak bazı yapısal hasarlar oluşturabilir.
Eklem tutulumu: Genellikle, ayak bileği, diz, el bileği ve dirsek eklemleri etkilenir. Monoartiküler (tek eklem tutulumu ) ya da oligoartiküler (4 ya da daha az eklem tutulumu) gözlenir. Bu iltihap genellikle birkaç hafta sürer ve eklemde hasar bırakmadan düzelir.
Nörolojik tutulum: Sara nöbetleri, artmış kafa içi basıncıyla ilişkili baş ağrısı ve beyin bulguları karakteristiktir. En ağır biçimi, erkeklerde görülür. Bazı hastalar, psikiyatrik problemler geliştirebilir.
Gastrointestinal tutulum: Mide- bağırsak sisteminde de ülserler (yaralar) görülebilir.
Behçet hastalığının tanısı nasıl konulur?
Behçet hastalığı bir vaskülittir yani bir damar duvarı iltihabıdır. En önemli ve diğer belirtiler henüz ortaya çıkmadan kendini gösteren ilk bulgu: ağızda tekrar eden yaralardır. (aftlar)
Behçet hastalığında bütün bulgular bir arada olmadığında tanı koymak zor olabilir. Eğer hastada ağızda, cinsel bölgede, göz ve deride bulgular varsa tanı kolaylaşır.
Hastalığın tanısı aşağıdaki kriterlere göre konulur:
Yılda en az 3 kez ağızda tekrar eden aft ile birlikte aşağıdaki kriterlerden iki veya daha fazlasının bulunması:
Cinsel bölgede yaralar
Göz tutulumu (Üveit ve retinada hasar)
Deri bulguları
Pozitif paterji testi (Behçet hastalığını tanımak için yapılan bir test)
Paterji(Derinin Özgün Olmayan Reaksiyonu) derinin aşırı duyarlılığını ortaya koyan bir testtir. Paterji testi, hastanın önkol derisine steril bir iğne batırılarak yapılır. Reaksiyon 24 saatte belirginleşip 48 saatte maksimum seviyeye ulaşır. Önce kırmızı 1-2 milimetrelik bir kabarıklık iken steril cerahatli sivilce haline de dönebilir. Paterji testinin pozitif olması Behçet hastalarında pozitif tanı kriteri olarak kabul edilir.
Behçet hastalığının tedavisi nedir?
Tedavinin seçimi hastanın klinik belirtilerine bağlıdır. Alevlenmeler ve düzelmelerle seyreden bu hastalık zaman içinde belirtilerinin hafiflediği veya kaybolduğu devreler gösterebilir. Tedavi lokal(haricen) ve sistemik olmak üzere iki kısımdan oluşur. Lokal tedavi deri, ağız içi ve cinsel bölge belirtilerinde uygulanır. Sistemik tedavi ise organ tutulumlarında kullanılır.
Behçet hastalığı bütün organları tutabilen bir hastalık olduğu ve sonuçları tutulan sisteme bağlı olarak (Örneğin göz tutulumu körlük ile sonuçlanabilir) hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemesinin yanı sıra hastanın ölümüne dahi neden olabilir. Bu nedenle hastalığın erken tanı ve tedavisi çok önemlidir. Hastalık tekrarlayıcı olması sebebiyle bir uzman tarafından düzenli takip gerektirir.
Uz. Dr. Ayfer Aydın
Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü
Güllü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
behcet, behçet hastalıgı, behçet hastalıgı nedir, behçet hastalıgı tanısı, behçet hastalıgı tedavisi, hastaligi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Behçet İsminin Anlamı ve Açıklaması - Behçet Adının Anlamı ve Açıklaması - Behçet İsm Kartal Erkek Bebek İsimleri ( Erkek Bebek Adları ) 1 29.08.15 14:18
Dr.Behçet Uz Çocuk Hastanesi İlköğretim Okulu Konak İzmir - İzmir Konak Dr.Behçet Uz Pelince Anaokulu - İlköğretim 0 20.05.14 19:46
Behçet Çelik Biyografisi,Behçet Çelik Hayatı Sude Türk Edebiyatçıların Hayatı ( Biyografisi ) 0 18.06.09 16:09
Behcet Nacar Biyografisi,Behcet Nacar Hayatı Sude Türk Sinema Sanatçılarının Hayatı ( Biyografileri ) 0 11.06.09 23:48
AFT Hastalıgı Ceren Deri Hastalıkları ( Dermatoloji ) 0 25.02.09 22:34


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 13:30 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2