Bahçe ve balkonlarımızda yetiştirdiğimiz çiçekleri çeşitli yollardan temin ederiz.
En kolayı bir seraya gidip gözümüze kestirdiğimizhoşumuza giden çiçekleri satın almaktır. Az miktarda bitki gerekiyorsa bu yol en mantıklısı olacaktır.
Eğer büyük bir balkon veya bir bahçemiz varsa fazla sayıda bitki gerekir. Bu durumda çiçeklerimizi çeşitli metodlarla kendimiz yetiştirmemiz daha ekonomik olur. Çiçeklerimizi tohumlaçelik veya kök sürgünlerinden yetiştirebiliriz.
TOHUMLA YETİŞTİRME:
Tohumla bitki yetiştirmek biraz karmaşık bir iştir. Bütün tohumlar aynı şekilde ekilmez. Bitkisine göre ekim zamanıısı ve ortam farklılıkları gösterir. En çok mevsimlik ve iki yıllık çiçekler tohumdan yetiştirilir.
Dayanıklı mevsimlik çiçekler:
Yıllık çiçeklerin bir kısmının tohumu eylül ayında asıl yerine ekilir.Bunlar sonbaharda çimlenir ve soğuktan korkmadan kışı geçirirler.İlkbaharda gelişir ve çiçek açarlar. Bu cins çiçekler yer değiştirmekten hoşlanmazlar.Yalnızca sık fideler seyreltilir ve kalanlar oldukları yerde büyütülür.Bu türler genellikle ilkbahar ve erken yaz döneminde açan cinslerdir ve çoğunlukla bir kere ekilince ertesi yıllarda tohumları dökülerek kendiliklerinden çıkarlar.
Mevsimlik hezaransarı nergisçörekotutatlı bezelye bekâr düğmesi ve godetya bu tür çiçeklerdir.Bu türler nisan ayında ekilebilir ancak çiçek verimleri düşük olur.
Hassas mevsimlik çiçekler:
Daha geç açan mevsimlik çiçekler ise tohumları mart ayında sıcak bir yerde ekilerek yetiştirilir. Erken çiçek almak için bu şarttır. Dışarı ekilmek istenirse hava ısınıncaya kadar yani nisan sonlarına kadar beklemek gerekir. Bu durumda çıkan fideler ancak yaz ortalarında çiçeklenir.
Tırnak Çiçeği Kozmos Kadife Birinci metod:
Tohumlar 15-18 c. sıcaklıkta ve aydınlık bir yerde ekilir.
Saksı veya en az 5 cm. derinlikte tepsilere hazır torfla doldurulur.Tohumlar serpilir.İri tohumların üstü hafifçe örtülür.Toz gibi ince olanlar ise örtülmezhafifçe bastırılır.Püskürteçle sulanır.Üzerine bir cam kapatılır.Kahverengi bir kağıt konur.Cam her gün çevrilir.Tohumlar çimlenince önce kağıtbir kaç gün sonra da cam kaldırılır.Fideler gerçek yaprakları çıktıktan sonra küçük kese veya saksılara şaşırtılır.
İkinci metod:
Tohumlar aynı şekilde saksıya ekilir. Üzerine şeffaf bir naylon torba geçirilir.Ilık ve gölge bir yere konur. Tohumlar çimlenince torba kaldırılır ve saksı aydınlık bir yere konur.Aynı şekilde fidelenir.
Begonya cam güzeli ateş çiçeği petunyaaslanağzı mine ve buz çiçeği böyle ekilir.
Kadifekral kızı horoz ibiği ve kozmos gibi fazla hassas olmayan bazı mevsimlikler nisan ayında dışarıya ekilir.Fideler çıkınca asıl yerlerine şaşırtılır.
Tohumları dışarıda yetiştirme:
Daha çok iki yıllık ve kalıcı çiçekler için uygundur. Bu cinsler ilk yıl yaprak ve kök geliştirir. Ancak ertesi yıl çiçek açarlar. Tohum ekmek için mayıs ayı en uygun zamandır.
Hafif gölge bir yer seçilir. Yanmış gübre ile beraber kazılmış ve iyice işlenerek inceltilmiş toprağa tohumlar serpilir.Çok ufak tohumlar örtülmezhafifçe bastırılır. İri tohumlar için toprakta çizgiler açılır. Fazla derin açılmamalıdır. Tohumlar bu çizgilere seyrekçe serpilir ve hafifçe örtülür. Tohumlar süzgeçli kova ile düzenli olarak sulanır. Çıkan fideler eylül ayında istenen yerlere fidelenir.
İki yıllık çiçekler: Yüksük otu ay gülü çan çiçeği ve hüsnüyusuf
Ömürlü çiçekler: Haseki küpesi ezan çiçeği Acı bakla ömürlü karanfil ve gülhatmi türleri böyle yetiştirilebilir.
Bütün bunlardan farklı şekilde ekilen tohumlarda vardır. Mesela hercai ve aslanağzı tohumları ağustos sonuna doğru ekilir.Çıkan fideler 4-5 hafta sonra yerlerine şaşırtılır. Aslanağzı olduğu yerde de kalabilir.
Hüsnüyusuf Gülhatmi Acı Bakla KÖK SÜRGÜNLERİNDEN YETİŞTİRME
Ömürlü çiçekler ve bazı soğanlı çiçekler için için en uygun usuldür. Zira bu şekilde bitkiden çiçek almak için bir yıl beklemek gerekmez. Hemen o yıl açar. Mesela seradan beğendiğiniz ömürlü çiçeklerden az sayıda alırsınız. Bitki gelişip çoğalınca köklerinden ayırıp yeni bitkiler elde edebilirsiniz.
Ayrıca ömürlü çiçeklerin bir kısmı 3 yılda bir sonbaharda sökülüp kökleri ayrılarak yeniden dikilirse bitki tazelenir ve ömrü uzar.
Kök ayırma ilkbahar veya yaz sonunda yapılır. Etli kökleri keskin bir bıçak kullanarak ayırabilirsiniz. Çok iri bitkileri ise çatal belle hafifçe yerinden oynatmak gerekebilir.
ÇELİK İLE YETİŞTİRME
Bazı ömürlü çiçekler çelikle yani bitkiden kesilmiş dalı köklendirerek yetiştirilebilir. İki çeşit çelik olur.
Kök çeliği ile:
Yıldız çiçeği hezaran şakayık ve acı bakla kök çeliğiyle yetişir. Bitkinin dibinden fışkınlayan taze dalları köke dokunmadan ya elle hafifçe çekerekkopmuyorsa bıçakla kesilerek ayrılır. Kesilen çeliğin üzerinde ana daldan küçük bir parça bulunursa daha çabuk köklenir. Çelik saksıda köklendirilir.
Uç çeliği ile:
Bitkinin çiçeksiz ve taze bir dalı 5-10 cm. kesilir. Toprak önce bir çubukla delinir. Çelik yerleştirilir. Toprak hafifçe sıkıştırılır ve sulanır.Gölgede köklendirilir.
Çelikler susuz bırakılmamalı ama çürüyecek kadar da aşırı sulanmamalıdır.
TOHUMDAN SARDUNYA YETİŞTİRELİM
Yazın dalından kolayca tutan sardunyaların çiçekçilerde ne kadar pahalı satıldığını görünce şaşırırız. Bunlar melez cinslerdir ve boylanmadan sürekli açarlar. Eğer bu türlerden istiyorsanız ve fazla sayıda fideye ihtiyacınız varsa tohumdan yetiştirmek hem inanılmaz ekonomik hem de çiçek meraklıları için çok zevkli bir uğraş olacaktır.
Ocak ayı bu iş için en ideal zamandır. Zira şimdi ekeceğimiz tohumlar haziran ayından itibaren tomurcuklanacakbahçemiz veya balkonumuz pıtrak gibi açan onlarca sardunya fidesiyle şenlenecek. Üstelik bu çiçekler kıştan korumak kaydıyla ömürlü olacaklar.
İhtiyacımız olan malzeme:
1 paket hibrid (melez)sardunya tohumu (Tohum satan her yerde var)
Yeteri kadar çiçek torfu (Bahçe toprağı uygun değil)
7-8 cm. derinliğinde geniş ve düz tepsiler. Uzun çiçek kutuları da kullanılabilir. (ben yoğurt tepsilerini kullanıyorum.Bir kaç drenaj deliği açmak gerekiyor.)
Tepsilerin üzerini örtmek için bir parça cam (yoksa streç film de kullanılabilir)
Bir tabaka kahverengi kâğıt.
Güneş alan sıcak bir oda ( Isı 20- 22 c. olmalıdır)
Kapları torfla doldurun ve hafifçe bastırın ve sulayın. Suyunu çekince serçe parmağınızla düzenli aralıklarla çukurcuklar açın. Paketten çıkardığınız tohumları tek tek çukurcuklara atın. Üzerlerini örtecek kadar toprak fiskeleyin. Fazla olmasın. Püskürteçle sulayın. Tepsileri pencereye yakın yerleştirin. Bol ışık alsın. Üzerlerine cam kapatın veya streç filmi dikkatle gerin. En üste kahverengi kağıdı kapatın. Tohumlar çimleninceye kadar her gün camı çevirin veya naylonu değiştirin. İlk fideler görününce önce kağıdı 2-3 gün sonra da camı kaldırın.
Gerektikçe püskürteçle sulayın ama aşırı olmasın. Yeni fideler kolayca çürüyebilir. Fidelerin gerçek yaprakları 2-3 tane olunca şaşırtma zamanı gelmiş demektir. Her fideyi minik bir saksı veya keseye dikin.Fideyi asla sapından tutmayın. Bir çay kaşığının sapı yardımıyla topraktan çıkarın. Öbür elinizle yaprağından tutarak önceden açılmış çukura yerleştirin. Toprağını dikkatle sıkıştırıp sulayın
Bu arada fidelerin hepsi aynı günde çıkmaz. Genelde 3-7 günde başlar ve 15-20 güne kadar çıkmaya devam eder.
Şaşırtılan fideler 6-7 yapraklı olunca dal uçlarını çimdirerek minicik koparın ki bitki dallı budaklı büyüsün. Saksıları aydınlık ve sıcak bir yerde tutmaya devam edin. Onları mart sonunda kapalı balkona taşıyabilirsiniz. Don tehlikesi geçince fideleri dışarı alın ve asıl yerlerine dikin.
Bu işlemi iki kış tekrarladım ve her seferinde 55-60 sağlıklı sardunyam oldu.
Sardunya tohumları haziran ayında dışarıya da ekilebilir. Yine saksılara ekilir ve çıkıncaya kadar üstleri camla kapatılır.Saksılar direkt gün ışığı almayan bir yerde tutulur. Fideler çıkınca normal prosedür uygulanır. Yazın ekilen tohumların çiçeklenme zamanı gelinceye kadar havalar soğur. Fideler kış aylarında soğuktan korunmak şartıyla ancak ertesi yıl verim verebilir.