Bodur Palmiye (Chamaerops Humilis)
Palmiyegillerdendir. Anavatanı Akdeniz havzasıdır. Genelde birden çok gövdeli fazla boylanmayan çalı görünümlü bir palmiye cinsidir. Çok ağır gelişir salonlarda bakıldığı taktirde 12 m boyuna erişebilir. Fakar bahçelerde dikildiğinde boyu 4-6 m'ye ulaşabilir. Uzun ve dikenli bir sap üzerindeki yeşilden gümüşi ve mavi tonlara kadar değişen renkteki bileşik yaprakları yelpaze biçimindedir. İlkbaharda marttan mayısa kadar çiçek açar. Sonbaharda olgunlaşan meyveleri kahverengi-kırmızı yuvarlak veya oval biçimli ve 1-4 cm çaplı olur. Tohumlar veya yan piçlerin ayrılmasıyla çoğaltımı sağlanır.
Bodur Palmeyelerin Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar: Toprak: Bitki içinde kaba dere kumu bulunan kuru bahçe toprağını sever.
Su: Doğal ortamlarda kuraklığa dayanabilen bitkinin su isteği azdır.
Işık: Bitki başlangıçta güneşli yerde daha iyi gelişme gösterir. Ancak daha sonra yarı gölge yere alınmalıdır. Yaz mevsiminde yarı gölge olan balkon veya bahçeye konulabilir.
Sıcaklık: Bitki ılık ortamları sever. Fakat bahçeye veya balkona konulduğunda don olayına karşı dayanıklıdırlar.
Gübre: İlkbahar ve yaz mevsimlerinde bitkiye ayda bir kez standart sıvı gübre verilmelidir.
Saksı Değiştirme: İki yılda bir kez ilkbahar mevsiminde saksısına uygun toprak ilave edilir. Bir numara büyük saksı ile değiştirilir. Saksı çapı 30 cm'ye ulaştığında bitki özenle yerinden sökülüp kökleri kırpılır. Uygun toprak ilave edilerek bitki aynı saksıya geri dikilir