Atlas Çiçekleri (Epiphyllum)
Kaktüsgillerdendir. Anavatanı Orta ve Güney Amerika'dır. Doğal ortamlarında yetiştirildiğinde boyları 5 metreye kadar uzayabilir. Salon ve balkonlarda saksı içerisinde yetiştirilen türlerin boyları 30-90 cm arasında değişir. Genç dalları yassı veya üç parçalıdır. Gövdesinden uzayan sapların ucunda ilkbahar sonu ile yaz başlarında ucu açık boru biçimli pembe veya kırmızı renkli gösterişli çiçekler açarlar. Atlas çiçekleri en çok 3-4 gin açık kalırlar.
Tohumlar ile veya daha kolayı gövde parçalarının daldırılmasıyla çoğaltılırlar. Pamuklu bitlere karşı duyarlıdır. Bunlarla uygun bitki ilacı kullanılarak mücadele edilmelidir.
Atlas Çiçeğinin Bitkisinin Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar: Toprak: Bitki tüm kaktüs türleri gibi suyu iyi akıntılı toprağı sever. Uygun toprak hazırlamak için bahçe toprağına bolca kada dere kumu biraz kil ve yanmış çiftlik gübresi eklenir.
Su: Yazın bolca su verilir. Kışın ise suyu iyice azaltılır.
Işık: Aydınlık ve yarı gölge yerleri sever.
Sıcaklık: Ilık ortamları seven bitki kışın en düşük 10 dereceye kadar dayanabilir. Yazın balkona veya bahçeye çıkarılabilir.
Gübre: Çiçek açtığı zamanlarda bitkiye ayda iki kez kaktüs gübresi verilir.
Saksı Değiştirme: Bitkinin kökü saksısını doldurduğunda ilkbahar mevsiminde özenle sökülen bitki uygun toprak ilave edilip bir numara büyüğü ile değiştirilir.