tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > EĞİTİM ve ÖĞRETİM > Dersler/Ödevler > Biyoloji
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Biyoloji Biyoloji dersi ödevleri,Biyoloji ödevleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Besinler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1019

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 05.08.08, 09:25   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
S.Moderators
 
SERDEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:SERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond reputeSERDEM has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart Besinler

BESİNLER
Karbonhidratlar
Sindirilirler
Yağlar
Sindirilirler
Proteinler
Sindirilirler
Vitaminler
Sindirilmezler
Mineraller
Sindirilmezler
Su
Sindirilmezler

Enerji vericiler : Karbonhidrat, yağ, protein
Enerji verimi : Yağ, protein, karbonhidrat
Yapıcı-onarıcı : Protein, yağ, karbonhidrat
Düzenleyiciler : Protein, vitamin, mineraller, su
Açlık anında kullanım sırası : Karbonhidrat, yağ, protein
Sindirim kolaylığı : Karbonhidrat, protein, yağ


KARBONHİDRATLAR
C,H ve O 'den meydana gelmiştir.3 çeşittir.
İki önemli görevi vardır.1)Enerji kaynağı 2)Yapısal madde(Bitkilerde çeperin yapısına,bütün
canlı hücrelerde de zarın yapısına katılarak görev yapar.ATP,DNA,RNA,NAD,NADP,FAD’ da bulunur.

1) MONOSAKKARİTLER
Sindirime uğramazlar.
Yalnızca ototroflar tarafından sentezlenir.
İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar.
a) 5C'lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar)
b) 6C'lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar)
Monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir. Galaktoz > Glikoz > Fruktoz
Riboz
Ş ATP ve RNA'da bulunur. Deoksiriboz Ş
DNA'da bulunur.
Glikoz
Ş
Bal,üzüm ve incirde bol bulunur.Açlık ve koma anında kullanılır.
Fruktoz
Ş
Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur.(=meyve şekeri)
Galaktoz
Ş
Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur.(=süt şekeri).Tabiatta az bulunur. Hayvansal
bir besin kaynağıdır.

2) DİSAKKARİTLER
İki monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.
Glikoz + Glikoz = Maltoz (meyve şekeri)
Glikoz + Fruktoz = Sakkaroz = Sükroz (Çay = Pancar şekeri)
Glikoz + Galaktoz = Laktoz (süt şekeri)
Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır.
Disakkaritler arasında
glikozit bağı
vardır.

3) POLİSAKKARİTLER
Çok sayıda monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.
Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Nişasta
Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Selüloz + (n-1) H2O
Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Glikojen
-----------------------------------------------------------------
n tane
Son ürünlerin farklı olmasının sebebi glikozların bağlanma biçimleridir.

A) Nişasta
Bitkilerde glikozun depo şeklidir.
Düz zincirlidir ve alfa glikozit bağı ile bağlanmışlardır.
Suda az çözünür.İyot ile maviye boyanır.
Nişasta,lökoplastta depolanır.Yumru ve tohumlarda daha çok depolanır.

B) Glikojen
Hayvanlarda glikozun depo şeklidir.
Dallıdır ve alfa glikozit bağı ile bağlanmıştır.
Suda çözünür.İyot ile kahverengiye boyanır.
En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur,depo edilir.

C) Selüloz
Bitkilerde yapı maddesidir.Çeperin yapısına katılır.
Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır.
Suda çözünmez
Geviş getirenlerde ve termitlerde sindirilir.

YAĞLAR
C,H ve O'den meydana gelmiştir.Yapısındaki oksijen miktarı şekerlerdekinden azdır.
3 Yağ asidi + Gliserol = Yağ + 3 H2O
Ester bağı
ile bağlanırlar.
Yağlarda çeşitliliği yağ asitleri sağlar.
Suda çözünmezler.Organik çözücüde çözünürler.(Alkol,eter gibi)
Isı ve darbeye karşı koruyucudur.
Yağların enerji verimlerinin çok olmasının sebebi karbon sayılarının çok olmasındandır.
Yağların 2. dereceden enerji verici olarak kullanılmasının sebebi sindiriminin çok zor
olmasındandır.
Karbonhidrat ve proteinlerin fazlası yağa dönüştürülür.Bunun sebebi ise yağların enerji
verimlerinin yüksek olması ve uzun süreli kullanılabilmesidir.
Solunumla yıkılmaları sonucunda fazla su açığa çıkarırlar.Onun için özellikle kış uykusuna
yatan,uzun süreli göç eden ve suyun az olduğu ortamlarda yaşayan hayvanlarda iyi bir depo ve enerji maddesidir. Aynı zamanda hafif olduğu için uçmada hayvana avantaj sağlar.
Yağ asitleri en basit lipitler olup,uzun karbon zincirlerinden oluşurlar.Karbonlar arasındaki
bağlar tek ise doymuş,çift ise doymamış yağ asitleridir.Doymamış yağlar bitkiseldir ve sıvıdır. Doymuş yağlar ise hayvansaldır ve katıdır.Doymamış yağların yüksek sıcaklık ve basınçta hidrojenle doyurulmasıyla margarin yapılır.
Oleik asit
Ş zeytinyağında; Linoleik asit Ş tohumlarda; Butirik asit Ş
tereyağında
Steroid
Ş
zarların yapısına katılır.Aynı zamanda vitamin ve hormon olarak iş görür.
Fosfolipid
Ş
hücre zarı yapısına katılır.

PROTEİNLER
C,H,O,N ve bazılarında S,P bulunur.
Yapı taşları 20 çeşit aminoasittir.
a.a+a.a+a.a+..............................+a.a = Protein + (n-1)H2O222
--------------------------------------------
n tane
Peptit bağı
ile bağlanırlar.
DNA şifresi ile sentezlenen tek moleküldür.
Enzim,hormon ve hücre zarı yapısına katılır.
Solunumla ancak zor durumlarda yakılırlar.Solunum ürünleri H2O , CO2 , H2S , NH3 , üre
ve ürik asittir.
Aminoasitler anfoter özellik gösterirler.
Proteinler virüslerden insanlara kadar bütün canlılarda yaşamsal rolleri olduğundan
hücrelerde en çok bulunan organik moleküllerdir.
Proteinler enerjiyi hemen kaybettiklerinden dolayı 3. dereceden enerji kaynağıdır.
Proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırsa vücutta zayıflama ve dengesizlik
görülür.
Proteinler her canlı türüne özgü olup antijen özellik gösterirler.Yani farklı özelliğe
sahip bir canlıya aktarıldığında antikor oluşumuna sebep olur.

VİTAMİNLER
Vücut direncini arttırırlar.
Enzimlerin yapısına katılırlar.
Düzenleştiricidirler,enerji vermezler,sindirilmezler.
Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir.Bunlar vücuda
alındıktan sonra vitamin özelliği kazanır.Bunlara
provitamin
denir.
Yağda eriyen vitaminler A,D,E,K
Suda eriyen vitaminler B,C 'dir.
İnsan vücudunda A,B,D,K sentezlenir.
A
ŞŞŞ
karaciğerde
B,K
ŞŞŞ
bağırsakta bakteriler tarafından
D
ŞŞŞ
deride
A,D,K karaciğerde depolanır.Diğerlerinin fazlası atılır.
A vitaminiŞ
Balık yağı,yumurta sarısı,süt,peynir,karaciğer,yeşil sebzelerde bulunur.
Ş
Büyüme ve gelişmeyi sağlar,vücudu enfeksiyonlara karşı korur,gece körlüğünü önler.
B vitaminiŞ
Tahılların kabuklarında,et,süt,karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur.
Ş
Karbonhidrat,yağ ve proteinlerin vücut içinde kullanılmasında katalizör olarak görev yapar.Kansızlığı önler.
C vitaminiŞ
Yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
Ş
Bağ dokusunun oluşması için gereklidir.Skorbit hastalığını önler.Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
D vitaminiŞ
Balık yağı,karaciğer,yumurtada bulunur.Ultraviyole ışınlarının etkisi ile deride üretilir.
Ş
Vücuttaki Ca,P dengesini sağlar.Kemiklerin gelişmesini sağlar.Çocuklarda raşitizmi önler.
E vitaminiŞ
Yeşil sebze,karaciğer,et ve bitkisel yağlarda bulunur.
Ş
Üreme organlarının gelişmesini sağlar ve kısırlığı önler.
K vitaminiŞ
Yeşil sebzeler,karaciğer ve yumurtada bulunur.Bağırsaktaki bakteriler tarafından sentezlenir.
Ş
Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir.

MİNERALLER
İnorganik maddelerdir.Sindirime uğramazlar.
Enzimlerin yapısına katılırlar.Düzenleştiricidirler.
Minerallerin vücut içindeki görevleri şunlardır:
1)Enzimlerin ve hemoglobinin yapısına katılır(Fe,P).
2)Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar(Ca,P,Mg).
3)Vücut ve hücre sıvısının osmatik basıncını ayarlar(Bunlardan hücre içi sıvıda Na,Cl;
hücre dışı sıvıda K,Mg ve P bulunur).
SU
İnorganik maddedir ve sindirime uğramaz.
Enzimlerin çalışması ve kimyasal reaksiyonların meydana gelebilmesi için su şarttır
(ÖRNEK:Hidroliz )

--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular ALINTIDIR



Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri

Anaokulu - İlköğretim

Sınav Soruları ve Ders Notları
SERDEM isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
besinler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Kansızlığa İyi Gelen Besinler Başak Şifalı Bitkiler - Alternatif Tıp 0 13.02.10 12:23
Kansere Karşı Önleyici Olan Besinler-Kanseri Önleyen Besinler Fenci Sağlık Haberleri 0 23.11.09 16:44
Vitamin Deposu Besinler ASYA Şifalı Bitkiler - Alternatif Tıp 0 19.10.09 08:38
Besinler Okyanus Çocuk Şiirleri 0 07.09.08 11:29
Cilt Kırışıklığını Önleyen Besinler Hazan Güzellik-Bakım-Makyaj 0 13.07.08 08:52


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:54 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2