tualimforum.com
>
EĞİTİM ve ÖĞRETİM
>
Dersler/Ödevler
>
Biyoloji
Besinler
Kullanıcı ismi
Beni hatırla
Şifreniz
Kayıt ol
Yardım
Üye Listesi
Ajanda
Bugünki Mesajlar
Arama
Biyoloji
Biyoloji dersi ödevleri,Biyoloji ödevleri...
Forumları ara
Konu gösterimi
Mesaj gösterimi
Gelişmiş arama yap
Seçilene git...
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Besinler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
Görüntülenme Sayısı
1019
LinkBack
Seçenekler
05.08.08, 09:25
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
SERDEM
S.Moderators
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Besinler
BESİNLER
Karbonhidratlar
Sindirilirler
Yağlar
Sindirilirler
Proteinler
Sindirilirler
Vitaminler
Sindirilmezler
Mineraller
Sindirilmezler
Su
Sindirilmezler
Enerji vericiler : Karbonhidrat, yağ, protein
Enerji verimi : Yağ, protein, karbonhidrat
Yapıcı-onarıcı : Protein, yağ, karbonhidrat
Düzenleyiciler : Protein, vitamin, mineraller, su
Açlık anında kullanım sırası : Karbonhidrat, yağ, protein
Sindirim kolaylığı : Karbonhidrat, protein, yağ
KARBONHİDRATLAR
C,H ve O 'den meydana gelmiştir.3 çeşittir.
İki önemli görevi vardır.1)Enerji kaynağı 2)Yapısal madde(Bitkilerde çeperin yapısına,bütün
canlı hücrelerde de zarın yapısına katılarak görev yapar.ATP,DNA,RNA,NAD,NADP,FAD’ da bulunur.
1) MONOSAKKARİTLER
Sindirime uğramazlar.
Yalnızca ototroflar tarafından sentezlenir.
İçerdikleri C sayısına göre 2'ye ayrılırlar.
a) 5C'lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar)
b) 6C'lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar)
Monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir. Galaktoz > Glikoz > Fruktoz
Riboz
Ş
ATP ve RNA'da bulunur. Deoksiriboz
Ş
DNA'da bulunur.
Glikoz
Ş
Bal,üzüm ve incirde bol bulunur.Açlık ve koma anında kullanılır.
Fruktoz
Ş
Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur.(=meyve şekeri)
Galaktoz
Ş
Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur.(=süt şekeri).Tabiatta az bulunur. Hayvansal
bir besin kaynağıdır.
2) DİSAKKARİTLER
İki monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.
Glikoz + Glikoz = Maltoz (meyve şekeri)
Glikoz + Fruktoz = Sakkaroz = Sükroz (Çay = Pancar şekeri)
Glikoz + Galaktoz = Laktoz (süt şekeri)
Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır.
Disakkaritler arasında
glikozit bağı
vardır.
3) POLİSAKKARİTLER
Çok sayıda monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.
Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Nişasta
Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Selüloz + (n-1) H2O
Glikoz + Glikoz + Glikoz +................................+ Glikoz = Glikojen
-----------------------------------------------------------------
n tane
Son ürünlerin farklı olmasının sebebi glikozların bağlanma biçimleridir.
A) Nişasta
Bitkilerde glikozun depo şeklidir.
Düz zincirlidir ve alfa glikozit bağı ile bağlanmışlardır.
Suda az çözünür.İyot ile maviye boyanır.
Nişasta,lökoplastta depolanır.Yumru ve tohumlarda daha çok depolanır.
B) Glikojen
Hayvanlarda glikozun depo şeklidir.
Dallıdır ve alfa glikozit bağı ile bağlanmıştır.
Suda çözünür.İyot ile kahverengiye boyanır.
En fazla karaciğer ve kaslarda bulunur,depo edilir.
C) Selüloz
Bitkilerde yapı maddesidir.Çeperin yapısına katılır.
Düzdür ve beta glikozit bağı ile bağlanmıştır.
Suda çözünmez
Geviş getirenlerde ve termitlerde sindirilir.
YAĞLAR
C,H ve O'den meydana gelmiştir.Yapısındaki oksijen miktarı şekerlerdekinden azdır.
3 Yağ asidi + Gliserol = Yağ + 3 H2O
Ester bağı
ile bağlanırlar.
Yağlarda çeşitliliği yağ asitleri sağlar.
Suda çözünmezler.Organik çözücüde çözünürler.(Alkol,eter gibi)
Isı ve darbeye karşı koruyucudur.
Yağların enerji verimlerinin çok olmasının sebebi karbon sayılarının çok olmasındandır.
Yağların 2. dereceden enerji verici olarak kullanılmasının sebebi sindiriminin çok zor
olmasındandır.
Karbonhidrat ve proteinlerin fazlası yağa dönüştürülür.Bunun sebebi ise yağların enerji
verimlerinin yüksek olması ve uzun süreli kullanılabilmesidir.
Solunumla yıkılmaları sonucunda fazla su açığa çıkarırlar.Onun için özellikle kış uykusuna
yatan,uzun süreli göç eden ve suyun az olduğu ortamlarda yaşayan hayvanlarda iyi bir depo ve enerji maddesidir. Aynı zamanda hafif olduğu için uçmada hayvana avantaj sağlar.
Yağ asitleri en basit lipitler olup,uzun karbon zincirlerinden oluşurlar.Karbonlar arasındaki
bağlar tek ise doymuş,çift ise doymamış yağ asitleridir.Doymamış yağlar bitkiseldir ve sıvıdır. Doymuş yağlar ise hayvansaldır ve katıdır.Doymamış yağların yüksek sıcaklık ve basınçta hidrojenle doyurulmasıyla margarin yapılır.
Oleik asit
Ş
zeytinyağında; Linoleik asit
Ş
tohumlarda; Butirik asit
Ş
tereyağında
Steroid
Ş
zarların yapısına katılır.Aynı zamanda vitamin ve hormon olarak iş görür.
Fosfolipid
Ş
hücre zarı yapısına katılır.
PROTEİNLER
C,H,O,N ve bazılarında S,P bulunur.
Yapı taşları 20 çeşit aminoasittir.
a.a+a.a+a.a+..............................+a.a = Protein + (n-1)H2O222
--------------------------------------------
n tane
Peptit bağı
ile bağlanırlar.
DNA şifresi ile sentezlenen tek moleküldür.
Enzim,hormon ve hücre zarı yapısına katılır.
Solunumla ancak zor durumlarda yakılırlar.Solunum ürünleri H2O , CO2 , H2S , NH3 , üre
ve ürik asittir.
Aminoasitler anfoter özellik gösterirler.
Proteinler virüslerden insanlara kadar bütün canlılarda yaşamsal rolleri olduğundan
hücrelerde en çok bulunan organik moleküllerdir.
Proteinler enerjiyi hemen kaybettiklerinden dolayı 3. dereceden enerji kaynağıdır.
Proteinler vücutta enerji kaynağı olarak kullanılırsa vücutta zayıflama ve dengesizlik
görülür.
Proteinler her canlı türüne özgü olup antijen özellik gösterirler.Yani farklı özelliğe
sahip bir canlıya aktarıldığında antikor oluşumuna sebep olur.
VİTAMİNLER
Vücut direncini arttırırlar.
Enzimlerin yapısına katılırlar.
Düzenleştiricidirler,enerji vermezler,sindirilmezler.
Bir kısmı besinde bulunduğu şekliyle vitamin özelliğinde değildir.Bunlar vücuda
alındıktan sonra vitamin özelliği kazanır.Bunlara
provitamin
denir.
Yağda eriyen vitaminler A,D,E,K
Suda eriyen vitaminler B,C 'dir.
İnsan vücudunda A,B,D,K sentezlenir.
A
ŞŞŞ
karaciğerde
B,K
ŞŞŞ
bağırsakta bakteriler tarafından
D
ŞŞŞ
deride
A,D,K karaciğerde depolanır.Diğerlerinin fazlası atılır.
A vitamini
Ş
Balık yağı,yumurta sarısı,süt,peynir,karaciğer,yeşil sebzelerde bulunur.
Ş
Büyüme ve gelişmeyi sağlar,vücudu enfeksiyonlara karşı korur,gece körlüğünü önler.
B vitamini
Ş
Tahılların kabuklarında,et,süt,karaciğer ve yeşil sebzelerde bulunur.
Ş
Karbonhidrat,yağ ve proteinlerin vücut içinde kullanılmasında katalizör olarak görev yapar.Kansızlığı önler.
C vitamini
Ş
Yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
Ş
Bağ dokusunun oluşması için gereklidir.Skorbit hastalığını önler.Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
D vitamini
Ş
Balık yağı,karaciğer,yumurtada bulunur.Ultraviyole ışınlarının etkisi ile deride üretilir.
Ş
Vücuttaki Ca,P dengesini sağlar.Kemiklerin gelişmesini sağlar.Çocuklarda raşitizmi önler.
E vitamini
Ş
Yeşil sebze,karaciğer,et ve bitkisel yağlarda bulunur.
Ş
Üreme organlarının gelişmesini sağlar ve kısırlığı önler.
K vitamini
Ş
Yeşil sebzeler,karaciğer ve yumurtada bulunur.Bağırsaktaki bakteriler tarafından sentezlenir.
Ş
Eksikliğinde kanın pıhtılaşması gecikir.
MİNERALLER
İnorganik maddelerdir.Sindirime uğramazlar.
Enzimlerin yapısına katılırlar.Düzenleştiricidirler.
Minerallerin vücut içindeki görevleri şunlardır:
1)Enzimlerin ve hemoglobinin yapısına katılır(Fe,P).
2)Kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağlar(Ca,P,Mg).
3)Vücut ve hücre sıvısının osmatik basıncını ayarlar(Bunlardan hücre içi sıvıda Na,Cl;
hücre dışı sıvıda K,Mg ve P bulunur).
SU
İnorganik maddedir ve sindirime uğramaz.
Enzimlerin çalışması ve kimyasal reaksiyonların meydana gelebilmesi için su şarttır
(ÖRNEK:Hidroliz )
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular
ALINTIDIR
Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri
Anaokulu - İlköğretim
Sınav Soruları ve Ders Notları
Tags
besinler
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor.
(0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Seçenekler
Yazdırılabilir şekli göster
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Yetkileriniz
You
may not
post new threads
You
may not
post replies
You
may not
post attachments
You
may not
edit your posts
BB code
is
Açık
Smileler
Açık
[IMG]
Kodları
Açık
HTML-Kodları
Kapalı
Trackbacks
are
Açık
Pingbacks
are
Açık
Refbacks
are
Açık
Forum Rules
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
son Mesaj
Kansızlığa İyi Gelen Besinler
Başak
Şifalı Bitkiler - Alternatif Tıp
0
13.02.10
12:23
Kansere Karşı Önleyici Olan Besinler-Kanseri Önleyen Besinler
Fenci
Sağlık Haberleri
0
23.11.09
16:44
Vitamin Deposu Besinler
ASYA
Şifalı Bitkiler - Alternatif Tıp
0
19.10.09
08:38
Besinler
Okyanus
Çocuk Şiirleri
0
07.09.08
11:29
Cilt Kırışıklığını Önleyen Besinler
Hazan
Güzellik-Bakım-Makyaj
0
13.07.08
08:52
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat:
03:54
.
-- English (US)
-- Tr
İletişim
-
www.tualimforum.com
-
Arşiv
-
Kullanım sözleşmesi
-
Yukarı git
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
LinkBack
LinkBack URL
About LinkBacks
Bookmark & Share
Digg this Thread!
Add Thread to del.icio.us
Bookmark in Technorati
Tweet this thread