tualimforum.com
>
EĞİTİM ve ÖĞRETİM
>
Dersler/Ödevler
>
Biyoloji
Bakteriler
Kullanıcı ismi
Beni hatırla
Şifreniz
Kayıt ol
Yardım
Üye Listesi
Ajanda
Bugünki Mesajlar
Arama
Biyoloji
Biyoloji dersi ödevleri,Biyoloji ödevleri...
Forumları ara
Konu gösterimi
Mesaj gösterimi
Gelişmiş arama yap
Seçilene git...
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Bakteriler
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
Görüntülenme Sayısı
1080
LinkBack
Seçenekler
25.03.08, 02:35
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
SERDEM
S.Moderators
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Mar 2008
Mesajlar: 7.687
Konular: 6910
Puan Grafiği
Rep Puanı:11076
Rep Gücü:20
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 47
464 Mesajına 935 Kere Teşekkür Edlidi
:
Bakteriler
Bakteriler:
a)Prokaryotturlar
b)Enzim sistemleri bulunur,özgün metabolizmaları vardır.
c)Nucleus ve zar sistemlerine ait organeller bulunmaz.
d)yönetici molekülü DNA dır ve nuclear alanda çıplak olarak bulunur.
e)Protein,yağ ve karbonhidrat içeren hücre çeperi vardır.
f)Bazılarında kapsül bulunur.
g)Sitoplazmada dNA,RNA,ribozom,poliribozom,glikojen,yağ damlaları bulunur.
h)Hücre zarı kıvrımlarından oluşmuş mesezom ve tilakoid taşıyanlar vardır.
1-Mesezom oksijenli solunum Enzimleri taşırlar.
2-Tilakoid:klorofil taşırlar.
ı)Flagellum(kamçı) taşıyanlar aktif hareketlidir.
k)Tek veya koloniler halinde yaºarlar.
SINIFLANDIRILMASI
1-Şekillerine göre:
a)Yuvarlak(coccus)
b)Çubuk(bacillus)
c)Virgül(vibriyon)
d)Spiral(spirillim)
2-Koloni oluşumuna göre:
a)Monococcus :Tekli hücre
b)Diplococcus :İkili, hücre
c)Streptococcus :Zincir şeklinde
d)Staphylococcus :Üzüm salkımı şeklinde
3-Gram boyama yöntemine göre:
a)Gram pozitif:boyanabilen
b)Gram negatif:boyanmayan
4-Solunum biçimlerine göre:
a)Anaerobe bakteriler
oksijen seven
b)Anaerobe bakteriler oksijensiz ortamda yaşayanlar
c)Fakültatif anaerop :hem oksijenli hem oksijensiz ortamda yaşar
5-Beslenme biçimlerine göre:
a)Hetotrof bakteriler:Besinlerini dışarıdan hazır olarak alan bakteriler.
1-Saprofitler:Sindirim enzimleri vardır.Hücre dışı sindirimle bitki ve hayvansal artıklarla beslenirler.Doğada madde döngüsü için önemlidirler.
2-Parazit-patojen :Sindirim enzimleri yoktur.Besinlerini diğer canlıların vücudundan hazır olarak alırlar.
3-Mutualist : Başka canlıların vücudunda yaºarlar. Bu birliktelikten her iki canlıda fayda sağlar.
4-Kommensal:Başka canlıdan faydalanır diğer canlı bundan fayda veya zarar görmez.
b)Ototrof bakteriler:İhtiyaç duydukları organik besinlerini kendileri sentezlerler.
1-Fotoototroflar:Tilakoidlerindeki klorofilleri sayesinde ışık enerjisinden faydalanarak organik besinlerini üretebilen bakterilerdir.
2-Kemoototroflar:Kuvvetli oksidasyon enzimleriyle inorganik maddeleri oksitleyerek ürettikleri enerji ile organik besin sentezleyen bakterilerdir.
Bakterilerde üreme:
a-Eşeysiz üreme
Bakteri hücresi ortam şartları uygun olduğunda mitoz bölünmeyi andıran (Fissyon bölünme) bölünme ile hızla coğalır.
b--Eşeyli üreme:
1-Konjugasyon:Karşılıklı gen alış verişi şeklinde gerçekleşir
2-Transformasyon:Ortamda farklı özellikte bakteri geninin alınışı ile gerçekleşir
3-Transduksiyon:Bakteri virüsleri aracılığı ile farklı bakteri genlerinin alınışı ile gerçekleşir
NOT:Bakteriler hızlı üreme yeteneğine sahip canlılardır.
Üreme hızını düşüren faktörler şunlardır :
1-Besin azalması
2-Metabolik artıkların artması
3-ph değerlerinin değişmesi
4-Susuzluk
5-Antibiyotikler
6Yüksek ve düşük ısı
Endosporlar:
Bakterilerde görülen endospor oluşumu üreme amaçlı değil olumsuz çevre koşullarına dayanabilmek içindir.
1-Sindirim enzimlerine
2-Düşük ve yüksek ısıya (Belirli değerlerde)
3-Susuzluğa
4-Besin azlığına
5-Metabolik artıklara karşı dirençlidirler.
NOT:Bazı bakterilerde olan özellikler.
a-Kapsül oluşumu
b-Flagellum(kamçı)
c-Mesezom un olması
d-Tilakoidin olması
e-Endospor oluşumu
NOT:Bütün bakterilerdeki ortak özellikler şunlardır
a-Hücre çeperi
b-Hücre zarı d-Yönetici molekül
c-Sitoplazma
d-Poliribozomların olması
e-Depo besin olarak glikojen ve yağ damlalarının olması
f- DNA nın olması
g-RNA ve ribozomların bulunması
Bakterilerin Önemi:
1-Antibiyotik üretiminde
2-özel (İnsülin) protein üretiminde
3-Fermantasyonda(Alkol üretimi)
4-Keten-kenevir işlenmesinde yumuşak dokuların çürütülüp ayrıştırılmasında
5-Mayalanmada(Yoğurt,Peynir
vb
.)
6-Tarımda biyolojik savaş
7-Genetik çalışmalarda
8-Canlılarda hastalıklara neden olarak ölüm,sakatlık ve ekonomik kayıplara neden olurlar.
NOT:Anaerob bakteriler oksijensiz solunumla karbonhidrat parçalamalarına fermantasyon(Mayalanma),protein ve amino asitleri parçalamalarına ise pütrifikasyon (Çürüme) denir.
NOT 1-Kamçı: aktif hareketi
2- Mesezom: oksijenli solunumu
3- Tilakoid(klorofil):f otosentezi
4- Sindirim enzimleri: saprofit beslenmeyi
5- Oksidasyon enzimleri: kemosentezi gerçekleştiren yapılardır.
--------------Tualimforum İmzam--------------
Aksini Belirtmediğim Takdirde Yazdığım Konular
ALINTIDIR
Liseler - Anadolu Liseleri - Fen Liseleri
Anaokulu - İlköğretim
Sınav Soruları ve Ders Notları
Tags
bakteriler
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor.
(0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Seçenekler
Yazdırılabilir şekli göster
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Yetkileriniz
You
may not
post new threads
You
may not
post replies
You
may not
post attachments
You
may not
edit your posts
BB code
is
Açık
Smileler
Açık
[IMG]
Kodları
Açık
HTML-Kodları
Kapalı
Trackbacks
are
Açık
Pingbacks
are
Açık
Refbacks
are
Açık
Forum Rules
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
son Mesaj
Bakteriler Bilimin Emrinde
SERDEM
Biyoloji
0
30.08.10
02:18
Bakteriler Aralarında Nasıl Haberleşiyor?
Melek
Tek Hücreliler
0
19.02.09
19:19
Hastanelerdeki toplu ölümler yataktaki bakteriler yüzünden
tualim
Sağlık Haberleri
0
18.12.08
16:54
Bakteriler Yapisi
Fenci
Tek Hücreliler
0
04.04.08
08:25
Bakteriler
Fenci
Tek Hücreliler
0
04.04.08
08:24
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat:
11:50
.
-- English (US)
-- Tr
İletişim
-
www.tualimforum.com
-
Arşiv
-
Kullanım sözleşmesi
-
Yukarı git
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
LinkBack
LinkBack URL
About LinkBacks
Bookmark & Share
Digg this Thread!
Add Thread to del.icio.us
Bookmark in Technorati
Tweet this thread