tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > GÖRSEL SANATLAR > Biçimlendirme Teknikleri
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Biçimlendirme Teknikleri Görsel sanatlar ve el sanatlarında biçimlendirme teknikleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Türk Ebru Sanatı
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
3772

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 02.11.08, 19:06   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Administrator
 
tualim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.920
Konular: 3793
Puan Grafiği
Rep Puanı:22464
Rep Gücü:20
RD:tualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond reputetualim has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 125
207 Mesajına 2.103 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Türk Ebru Sanatı

Türk Ebru Sanatı

Ebru,Osmanlilarin en cok onem verdikleri Husn-i Hat'a (Guzel Yazi) yardimci bir sanattir. Kuran ve diger kitap ciltlerinin icinde yan kagidi olarak, ciltlerin disinda ve hatlarin tezhip yerine ebru ile suslenmesi amaci ile kullanilmistir.

Bir ara unutulmaya yuz tutmusken, bu gunlerde ozellikle hanimlarin hayli ilgi gosterdigi bir konu haline gelmis, kullanim alanini genisletmis, tek basina bir sanat olarak kabul gormeye baslamistir. Artik ebrulu camlar, kravatlar, perdeler, kumaslar yapildigi gibi, cesitli cicek desenleri, peyzajlar uc boyutlu intabai veren tablolar ve soyut resimlerle, daha ileri denemeler yapanlarin sayisi hizla artmaktadir.

Gunumuzde bu sanat icin kullanilan "Ebru" teriminin, Farsca "ebr", "ebri"den geldigi ileri surulur. Bulut, bulutumsu anlamindadir. Ancak "ab" ve "ru"nun, yani "su" ve "yuzey" kelimelerinin birlesmesi de isin tarifine uygun dusmektedir. Hangi kokten gelirse gelsin, su ustundeki boyalarin bir baska yuzeye alinmasiyla olusan ebru sanati, dunyanin bir cok yerinde "Turk Kagidi" olarak biliniyor ve "Turkish Marbled Paper",
"Turkisch Papier" diye isimlendiriliyor. Kiz cocuklarina cok yakisan bir ismin, bu kadar bizden olduguna farkina varmadigimiz gibi, su ustunde boyalar anlamina geldiginin de pek arastirilmadan benimsendigi kanisindayim.

TEKNIK

Ilk basarilmasi gereken, boyalarin su ustunde kalmasini saglamaktir. Daha sonra renklerin birbirlerine nufuz etmeden dagilmamasi, en sonunda da su uzerinde meydana gelen-getirilen seklin kagit uzerine alinabilmesidir.

Bu islemin yapilmasi icin yurtdisinda cesitli kimyasal maddeler hazir olarak bulunmaktadir.
Ancak Turk ebrusu dedigimiz uslubun korunmasi ve ozelliklerin ortaya cikmasi icin bazi dikkat edilmesi gereken kosullari vardir. Bunlara tam anlamiyla uyulmasi halinde ebru mesakketli bir istir.

Soyle ki:

Ebrucu boyalarini kendi yapmalidir. Dag-tas dolasarak cesitli topraklar toplayip bunlari ezerek (eskiden Destseng=eltasi ile ezilirmis) kullanilacak hale getirmeli, deneme yanilma yolu ile daha uygun renkleri kendi bulmalidir.

Boyanin su uzerinde yuzerken dagilmamasi icin "sigir odu" kullanilmalidir. Sigir odu bulmak mezbahalardan ahbap edinmekle munkundur. Olur olmaz yerde satilmaz. Pis kokuludur. Muhafazasi zordur.

Boyalarin yuzebilmesi icin teknedeki suyun kivami, kitre ile saglanmalidir.

Ebrucu, boyalari tekneye atmaya yarayan firca ile sekillendirmelerde kullanilan taraklari da kendisi yapar.

Tekneden alinan her kagit kabul edilmemelidir. Ozellikle zemin iyice doldurulmali bosluklar birakilmamalidir. Turk ebrusu uslubu ile yapilan kagitlarin yuzeyi kadifemsi bir goruntu ile digerlerinden ayrilirlar.

Ebrunun son ustalarindan Mustafa Duzgunman ebru ogrenmek isteyenleri yanina kabul etmedigi icin elestirilir. Ebruyu kolay bir sanat olarak gorenler coktur. Sonuc olarak "Su ustunde boyalar, aman beni ne guzel oyalar"
anlayisli ebrucu olmaya kalkan cok olmustur.

Bunlar bir tekne edindiklerinde hemen Mustafa Duzgunman'a kosuyorlardi. Merhum bu isin ne kadar mesakkatli (en iyi bu kelime ifade ediyor) oldugunu anlatmis olsa da iki uc ay icinde vazgecenleri bildiginden, biraz daha once baslayip birakanlara kizginligindan, biraz da yeni gelenin sebat kapasitesini bilemeyeceginden kolay kolay ogrenci kabul etmezdi.
Ancak olumunde iki ogrencisine elini vermistir. Alparslan Babaoglu ve Fuat Basar.

Ebrunun goruldugu kadar kolay olamadigi ve epey bir zaman emek istedigi ile ilgili su olayi anlatmak istiyorum:

Etiler'de bir ilkokulda 1988 yili sonunda Turk Kulturune Hizmet Vakfi'nin organize ettigi 4 aylik bir kurs verilmis, kurs ogretmenligini Nusret Hepgul ustlenmisti. Bu kurstan 67 ogrenci istifade etmis, hatta aralarinda salt ebru yapip satan dukkanlar acanlar bile olmustur. "Biz artik ebruyu tam anlamiyla ogrendik" diyorlardi. Isi sevenler ebru yapmaya devam ettiler. Bir kismi da birakti.

Aradan alti,yedi ay gectikten sonra Sultanahmet'teki Caferaga Medresesi'nde Nusret Hepgul eski ogrencilerine bir ust kurs verecegini duyurdu. Yirmiye yakin ogrenci grubu uc aylik kursa devam ettiler.

Bu kurs sonrasinda acilan sergiye gittigimizde cok degisik ve guzel yeni ebrular izlerken, hemen butun kursiyerlerin bir istegine tanik oluyorduk: Yeni bir kurs.
Soyle diyorlardi: "Biz ilk kurstan sonra ne kadar cok sey ogrendik diye seviniyor ve ovunuyorduk. Ancak bir ikinci kurs sonrasinda ne kadar az sey biliyormusuz. Simdi bilmediklerimizi fark edebilme noktasina geldik. Ne olur! Yeni bir kurs daha duzenleyin".

Istedikleri gerceklesmedi ama, bu ebru tutkunlari, kendi aralarinda meydana gelen dostluklari ile bir topluluk olusturdular. Yaptiklari ebrulari her ay bir veya iki kez bir araya gelerek birbirlerine gosterdiler. Uyguladiklari teknik ve yenilikleri arkadaslariyla tartisarak paylastilar. Bu grup calismalarina devam etmektedir.


Su ustundeki boyalarin kagida alinmasi ile olusan bu sanatin eski uygulayicilari, ebruda ilahi bir nitelik aramislardir. Cunku her hazirlanan tekneden, her zaman ebru almak munkun olmamaktadir. Eger ortam uygun degilse ya da kivam tutmamissa, boyalar yuzmeyecek birbirlerine karisacak, dagilacak, kagida alinan boyalar sekiller olusturmayacaktir.

Hava sicakligi, nem orani bile nemlidir. Ancak tum kosullar uygun oldugunda ebru vermeye baslayacaktir tekne.
Ve her ortaya cikan ebru, bir oncekinden veye bir sonrakinden farkli olacaktir. Iste bu zorluklar ve ozellikler yuzunden ebru, "ustun bir gucun izni ile gerceklesebilir" izleniminin edinilmesine neden oluyordu. Bugun bile battal ebru, yani hic mudahale edilmemis olan sekli, boyle dusunenler icin daha saygin, daha makbul addedilir.

EBRU CESITLERI

Ebru icin ozel tekne yapilir. Kullanilacak kagidin buyuklugu tekne icin olcu kabul edilir.
Teknedeki su, kitre ile istenilen kivama getirilir. Sigir oduilave edilerek suyun ustunde yuzmesi saglanan boyalar, ozel fircalarla suya serpilir. Teknenin icine yatirilan kagit meydana gelen sekilleri emerek uzerine alir. Iste "ebru" veya "ebrulu kagit" boylece olusur.

Serpilen boyalara mudahale edilmemisse "Battal Ebru"; ince bir tel, bastan, obur basa bir kac kez paralel cizgiler halinde gezdirilirse "Gelgit"; boyalarin


icinde kucuk civiler cakilmis bir cubuk (tarak), igne veya ince bir telle sekillendirilmesiyle "Carki Felek ", "Bulbul Yuvasi" ve "Cicekli" ebrular yapilir. Hat sanatinda yardimci olarak "Hafif Ebu", "Koltuk Ebrusu" ve arap zamki yardimi ile yapilan "Akkase" denilen yazili ebrular vardir.

Ayasofya Camii'nin hatibi Mehmet Efendi tarafindan yapilan, cicekli ebrunun atasi sayilan yildiz benzeri sekilli ebrulara da "Hatip Ebrusu" denir.
--------------Tualimforum İmzam--------------
TUALİM



Tualimforum kurallarını okuyunuz Lütfen.
Forum kullanımı hakkında bilgi için TIKLAYINIZ%TIKLAYINIZ.
Soru ve sorunlarınızı BURADAN bize yazabilirsiniz.
Kurallara uymayan kişilerin tualimforum'a girişleri yasaklanacaktır.
Lütfen imzanıza site adı, link içeren resimler koymayınız sorgusuz silinecektir.
tualim isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
tualim Kullanıcısına bu mesajı için teşekkür eden üyeler:
Alt 26.09.19, 12:40   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Moderator
 
Tarot - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2012
Nerden: İstanbul
Mesajlar: 8.969
Konular: 7801
Puan Grafiği
Rep Puanı:4150
Rep Gücü:62
RD:Tarot has a reputation beyond reputeTarot has a reputation beyond reputeTarot has a reputation beyond reputeTarot has a reputation beyond reputeTarot has a reputation beyond reputeTarot has a reputation beyond reputeTarot has a reputation beyond reputeTarot has a reputation beyond reputeTarot has a reputation beyond reputeTarot has a reputation beyond reputeTarot has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 355
246 Mesajına 315 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Türk Ebru Sanatı

Türk Ebru Sanatı

Teşekkürler
--------------Tualimforum İmzam--------------
Kahve Falı

Tarot Falı

Rüya Tabirleri
Tarot isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
ebru, sanati, turk, türk ebru sanatı


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Ebru Şam Biyografisi -Ebru Şam Kimdir - Ebru Şam Hayatı- 2009 Miss Turkey Renklerin Dansı Diger Ünlülerin Biyografileri 0 13.01.10 20:19
Türk Ebru Sanatı tualim Biçimlendirme Teknikleri 0 02.11.08 19:05
Çağdaş Türk Sanatı tualim Sanat Tarihine Giriş 0 02.11.08 03:19
Türk Resim Sanatı SERDEM Sanat Akımları 0 19.10.08 04:34
Ebru Sanatı ve Sergi Başak Hobiler 0 12.02.08 00:01


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:06 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2