Bebeklerde 12 - 24 Ay Arası Beslenme
Bu yaşta çocukların hareketleri artarken , iştahları biraz azalır çünkü büyüme hızları yavaşlar. İlk yıl ayda ortalama 500-1kg kilo alımı bu dönemde daha yavaş olur ve ayda 250-400 gr a kadar düşer. Bu yaşta çocukların 5 temel besin grubundan çeşitlilik ilkesi gözetilerek farklı besinleri yeteri kadar tüketmesi gerekir. Bu besin grupları ; süt grubu, ekmek ve tahıl grubu, sebze-meyve grubu, et grubu ve yağ grubudur.
Su içme alışkanlığı bu dönemde kazandırılmalıdır.
Bulamaç şeklinde besinleri vermekten kaçının aksi halde besinleri tek olarak istemeyecek ve besin seçecektir.
Kalsiyum ihtiyacı: Günlük olarak bir dilim beyaz peynir ve 300-400 gr süt yoğurt tüketimi günlük gereksinimlerini karşılayacaktır. Çocuğunuzun sütü sevmesi sürekli süt içirmenizi gerektirmez, günde 1 lt kadar süt içen çocuklar vardır ve özellikle anemi ve dengesiz beslenmeye bağlı sağlık sorunları riski altındadırlar.
D vitamini: D vitaminin besinlerle yeteri kadar karşılanamaması özellikle kışın güneşten yararlanamama d vitamininin ek olarak verilmesini gerektirir.
Demir: Günlük demir ihtiyacı et grubu besinlerden karşılanır, emilimini arttırabilmek için ise mutlaka C vitamini içeren sebze veya meyvelerle birlikte verilmesi önerilir.
1-2 Yaş çocuklar için örnek menü
Kahvaltı: 1 bardak süt (150ml)
1 yumurta veya bir dilim peynir
1-2 tatlı kaşığı reçel veya pekmez
2-3 zeytin
1 dilim ekmek
Domates veya meyve
Ara Öğün: 1 meyve
Öğle Yemeği: 3-4 Yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği
1-2 kaşık pilav veya makarna
2-3 kaşık yoğurt
İkindi: 1 kase yoğurt
1 küçük meyve veya 2-3 adet bisküvi
(ara sıra bu öğünde dondurma verilebilir)
Akşam: 1-2 Adet ızgara köfte
1 kase çorba veya 1-2 dilim ekmek
Salata
Gece: Anne sütü (alıyorsa)
1 Küçük meyve ve 1-2 bisküvi
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMENİN SÜRDÜRÜLMESİ
Anne sütü ile beslenmenin en az 2 yaşına kadar sürdürülmesi önerilmektedir. Bu dönemde enerji gereksinimlerinin üçte biri anne sütünden sağlanabilir.Emzirme diğer besinleri almasını engellememelidir. Memeden ayırmak gerektiğinde ani yapılmamalıdır. Önce gündüz öğünleri kaldırılır ardından da gece anne sütü ile beslenme kaldırılmalıdır.Çocuğunuz hastayken emzirme sonlandırılmamalıdır. Anne memeden kestiğinde bebeğine olan ilgisini azaltmamalıdır. Memeden kesmek için anne ile bebek ayrı kalmamalı aksi halde bebekte ileriki yaşlarında temel güvensizlik sorunları ve derinde bazı sorunlara yol açabilir.