Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu - Balıkesir Üniversitesi - Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Yüksekokulu
Tarihçe
Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 1438 Sayılı Kanuna göre 1975 yılında Bursa İktisadi ve İdari Bilimler Akademisine bağlı olarak Balıkesir İşletmecilik ve Turizm Yüksekokulu adıyla kurulmuştur. 1982 yılına kadar İşletmecilik ve Turizm bölümlerinde öğretim yapılmıştır. 2547 Sayılı kanun ile yüksekokul, ad ve statü değiştirerek Uludağ Üniversitesi Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu adını almıştır. Daha sonra Yüksekokul 1992 yılında çıkan 3837 sayılı kanunla kurulan Balıkesir Üniversitesine bağlı olarak Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak eğitim-öğretim faaliyetlerini halen sürdürmektedir.
Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, turizm öğretiminde 35 yılı bulan parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye'de turizm eğitim ve öğretimi ile özdeşleşmiştir. Yüksekokul, Türkiye'de turizm işletmeciliğinin tanımını yapan ve bu tanımı her zaman güncel tutmayı başaran, modern eğitim ve öğretim ortamlarını öğrencilerine sunan, ulusal ve uluslararası ortamda öğrencilerini rakipleriyle yarışacak şekilde yetiştiren bir devlet üniversitesidir.
Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Turizm Eğitiminde 35 yıllık parlak geçmişi, çağdaş eğitim ortamı, güçlü akademik kadrosuyla Türkiye'de Turizm Eğitim ve Öğretimi ile özdeşleşmiştir.
Yüksekokul Akademik Kadrosu:
4 Profesör Doktor
9 Yardımcı Doçent Doktor
8 Araştırma Görevlisi
Eğitim Programları
Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Lisans düzeyinde üniversite eğitimi veren dört yıllık yüksekokul statüsündedir. Yüksekokulda 1998-1999 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Konaklama İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği programında eğitim-öğretim yapılmaktadır. Ayrıca 2007-2008 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle Türkiye'de lisans düzeyinde turizm eğitimi veren okullar içerisinde bir ilk olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü açılmıştır. Öğrencilere 1. sınıftan itibaren yoğun bir mesleki yabancı dil programı uygulanmakta ve aynı zamanda öğrencilerin 2. Yabancı Dil dersi alması 1. sınıftan itibaren zorunlu tutulmaktadır. Yüksekokulumuzda, 2001-2002 Öğretim yılından itibaren, I. Öğretim yanında II. Öğretim olarak da Eğitim-Öğretime öğrenci alınmaktadır.
Uygulama Birimleri
Bilgisayar Laboratuvarı: Turizm işletmelerinde kullanılan bilgisayar programlarının öğretildiği ve uygulamanın yapıldığı 30 adet bilgisayardan oluşan bir labaratuvardır.
Yabancı Dil Laboratuvarı: 30 kişilik iki adet yabancı dil labaratuvarı vardır.
Servis-Bar Laboratuvarı: Yüksekokulda öğrencilere servis ve yiyecek içecek yönetimi derslerinde uygulama yaptırmak üzere 40 kişilik bir labaratuvar bulunmaktadır.
Konaklama Uygulama Laboratuvarı: Lüks konaklama işletmeleri standartlarında dizayn edilmiş biri tek kişilik diğeri iki kişilik oda şeklinde olmak üzere iki adet Konaklama Uygulama Laboratuvarı mevcuttur.
Uygulama Oteli (İnşa Halinde): Öğrencilere teorik eğitim yanında pratik eğitimi de verebilmek amacıyla standartları yüksek ve bünyesinde bir adet kongre merkezi de barındıran uygulama otelinin inşaatı devam etmektedir.
Konferans Salonu: Yüksekokulda 200 kişilik konferans salonu bulunmaktadır.
Kütüphane
Yüksekokulda turizm işletmeciliği ile ilgili oldukça zengin bir kütüphane vardır. Turizmle ilgili çeşitli yerli süreli yayınların yanında bazı yabancı süreli yayınlar da mevcuttur. Ayrıca, işletme ve iktisat ile ilgili temel kitaplarla birlikte. Yüksekokul kütüphanesinde toplam 7 bin adet kitap ve 68 çeşit dergi bulunmaktadır.