12 Aralık 12 Aralık 1938 - Sivas-Erzincan demiryolu hizmete girdi. 1937 - Atatürk'ün, akşam, Tevfik Rüştü Aras'ın kaldığı Hariciye Köşkü'ne gidişi, gece Çankaya'ya dönüşü. 1933 - Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara Halkevi'ni ziyareti. 1932 - Adile Ayda ilk kadın Dışişleri memuru seçildi. 1931 - Atatürk'ün, Çankaya'da Fransız Büyükelçisi Charles de Chambrun'u kabulü. Atatürk'ün, millî ekonomi ile ilgili aldığı kararlar nedeniyle Millî iktisat ve Tasarruf Cemiyeti'ne telgrafı: "...Büyük milletimizin her millî ve vatanî işte gösterdiği şuurlu hassasiyetin bu yeni gösterisi, beni pek duygulandırdı. Devletçe öteden beri uygulana gelmekte olan önlemler ve uyanık halkımızın daima harikalar yaratan büyük gayreti sayesinde bugünkü güçlüğü de kolaylıkla yeneceğimize itimadım tamdır. Türk kuvvet ve zekâsının yenmediği ve yenemeyeceği güçlük yoktur." 1929 - Başbakan İsmet Paşa, "Başlıca hedefimiz milli paramızı kıymetlendirerek altına bağlamaktır" dedi. 1925 - Ankara-Ereğli demiryolunun yapımına ilişkin kanun kabul edildi. 1923 - TBMM, 15 Mayıs 1919 ile 1 Kasım 1923 arasında üstün hizmet gösterenlere İstiklal Madalyası verilmesini kararlaştırdı. 1922 - Atatürk'ün, Vakit gazetesi muhabirine demeci: "...Türkiye Devleti'nin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti'nin temel niteliğini anlayabilmek için, Anayasa'sını dikkatle okumak lâzımdır." Atatürk'ün, İsmet Paşa'nın 11.12.1922 tarihli telgrafına cevabı: "Nerede durmak lâzım geleceğini parlak zekânız ve kuvvetli muhakemeniz kestirebilir!" 1920 - Anlaşmazlık büyüyor. Çerkez Ethem, Ankara hükümetini suçladı.
(9 Aralık 1920 Çerkez Ethem, ihtilafların büyümesi üzerine İsmet Bey'i (İnönü) Mustafa Kemal'e, Kuva-yı Seyyare'nin ödeneklerini ödemediği gerekçesiyle şikayet etti). 1919 - Atatürk'ün, Osmanlı Padişahı adına Damat Ferit Paşa'nın İngiltere temsilcileriyle Türkiye'nin İngiliz mandasını kabul ettiğine dair 12.9.1919 tarihinde imzaladığı gizli anlaşma metniyle ilgili Kâzım Karabekir'e telgrafı. Sivas'ta kurulan "Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti" Yönetim Kurulu'nun, Atatürk'e telgrafı: "Sizleri kendimize rehber kabul ederek Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti adıyla bir dernek kurduk. Amaç, vatan müdafaasıdır. Biz, hemşireleriniz de siz muhterem kardeşlerimizle beraber olacağız, yahut beraber yaşamak hakkını kazanacağız. Bugünden itibaren derneğimiz muhterem kardeşlerimizin vatanî her emirlerini yapmaya hazırdır." 1916 - 12 Aralık 1916 Müceddeden İkinci Rütbe'den Mecidi Nişanı ita kılınmıştır.
Kaynak: Atatürk'ün Özlük Dosyası Atatürk'ün, Ahmet İzzet Paşa'nın izinli olarak bir süre İstanbul'a gitmesi üzerine 2. Ordu Komutan Vekilliğine atanması. Atatürk'e Muş ve Bitlis cephelerindeki başarıları nedeniyle "İkinci Rütbe'den Mecidî Nişanı" verilmesi. (Atatürk'e 25 Aralık 1906 tarihinde verilen Beşinci Rütbe'den Mecidî Nişanını takiben, üstün başarıları nedeniyle Dördüncü ve Üçüncü Rütbe'den Nişan süreleri beklenmeksizin, İkinci Rütbe'den Mecidî Nişanı verilmiştir). Atatürk'ün, yazmakta olduğu Arıburnu Muharebeleri Raporu'nu, yaverine okutup dinlemesi. 1911 - Atatürk ve arkadaşlarının, Defne (Resuldefne)'ye gelişi. Kaynak:edebiyatogretmeni.net --------------Tualimforum İmzam-------------- |