Çalışan Hamile Anneler Nasıl Beslenmeli ? ÇALIŞAN HAMİLE ANNELER NASIL BESLENMELİ? Çalışan anne adayları yeterli ve dengeli beslenmek için çok çaba göstermeliler. Amaç sadece bebeğin normal büyüme ve gelişmesini sağlamak değil aynı zamanda kendi sağlıklarını korumaktır. Anne adayı yeterli beslenmezse, alması gereken besin gruplarını yetersiz alırsa; -Kansızlık -Diş çürüğü -Kemiklerin yumuşaması, deformasyonu yetersiz protein alımına bağlı vücutta aşırı su toplanması görülür. Ayrıca düşük doğum ağırlıklı ve erken doğan bebekler olmaktadır. Ayrıca bebeklerin beyin gelişimini tamamlamaması da görülebilmektedir. Anne fazla beslenirse; Doğum sorunlarına neden olur. Sezeryan, doğum yapma zorunluluğu veya doğum tarihinin gecikmesi gibi. Eskilerin dediği iki kişilik beslenmelisin lafı miktar olarak değil ama besin öğelerinin gereksiniminin artması anlamında doğrudur. Örneğin; Protein ihtiyacı 45-50g /gün iken hamilelikte 60-70g/gün, kalsiyum 800mg/gün iken hamilelikte günde 1200mg, Demir 15mg/gün iken hamilelikte 30mg, C vit amini 60mg/gün iken hamilelikte 70 mg/gün gibi artışlar olmaktadır. Hamilelikte annenin -Enerji -Protein -Vitamin -Mineral ihtiyacı artar. Çalışan anne adayları zaman bulamadıkları için çok dengeli beslenememekte, bazen sadece boş enerji kaynağı olan içeriğinde yağ, şeker, tuz, oranı yüksek yiyeceklere yönelmektedirler. Oysa hamilelikle enerji sadece 300kcal artmaktadır. Bisküvi, şekerleme, çikolata, hazır meyve suları kolay ulaşılabilen ama besin öğeleri yönünden dengeli olmayan yiyeceklerdir. Protein, vitamin, mineral ihtiyacı için daha dengeli beslenmek gerekir. 4 Temel Besin Grubu Var 1- Et,yumurta, kurubaklagilProtein, Demir, Çinko ve Cvitamininden zengindir. Hamilelikte her gün 3 porsiyon kullanılmalıdır. 2- Süt,yoğurt, peynir Kalsiyumdan zengindir. Her gün 3 porsiyon kullanılmalıdır. 3- Ekmek, pirinç, bulgur, makarna yani tahıl grubu Temel enerji kaynağıdır. Her gün 4-6 dilim ekmek ve 1 porsiyon pilav veya bulgur veya makarna kullanılır. 4- Taze sebze ve meyveler Vitamin ve minerallerden zengindir. Her gün 5 porsiyon kullanılır. Çalışan anne adayları; kahvaltıda 1. gruptan yumurta 2. gruptan peynir 3. gruptan ekmek 4. gruptan meyve veya yeşillik veya meyve suyu veya domates seçebilir. İşyerinde kahvaltı yapıyorsa poğaça, açma yerine evde hazırlayacakları peynirli sandviç veya peynirli tost olabilir. Yanında 1 meyve veya sandviç içinde yeşillikler olmalıdır. Öğle yemeklerinde 1. gruptan et veya tavuk veya balık veya kurubaklagil yemeği 2. gruptan yoğurt veya ayran veya cacık veya sütlü tatlı 3. gruptan pilav veya makarna veya bulgur veya patates veya ekmek 4. gruptan sebze veya salata seçilebilir.Öğle yemeklerinde eksik olan grup akşam tamamlanır. Örneğin 2. grup yoksa gece süt içilir. Akşam yemeklerinde 1. grup ve 4.gruptan etli veya tavuklu sebze 2. gruptan yoğurt 3. gruptan ekmek seçilir. Çalışan anneler aralarda bisküvi, şekerleme, çikolata, kek yerine; süt, ayran, kuru meyve, taze meyve, peynirli sandviç, tost, taze sıkma meyve suyu gibi seçimler yapmalılar. Lütfen dikkat * Kansızlığa neden olduğundan yemeklerle birlikte çay içilmemelidir. Çay yemek yendikten 1-2 saat sonra açık ve limon eklenerek kullanılmalıdır. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. * Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren diğer hazır besinler mümkün olduğu kadar yenmemelidir. * D vitamini güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır. Çalışan anne adayları öğle tatillerinde dışarı çıkmaya, kısa yürüyüşler yapmaya çalışmalıdır. * Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmelidir. * Pekmez kan yapıcıdır. Şeker yerine pekmez kullanılabilir. * Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. * Sebze ve meyveler iyice yıkanmalıdır. Zerrin Aydın Beslenme ve Diyet Uzmanı |