Atatürk ve Ankara
Ankara, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşında yenilmesinden sonra dış güçlerce kabul ettirilmek istenilen koşullara karşı direnen ulusal güçlerin merkezi olmuştur. Ankara, Cumhuriyetin kuruluş aşamasında ve kurulduktan sonraki dönemde büyük bir gelişme göstermiştir.
Mustafa Kemal, Osmanlı Meclisi'nin İstanbul'da toplanma kararı üzerine harekete geçti ve mebuslarla konuşup, onları yönlendirmek üzere Ankara'ya geçti. İstanbul ve Bati Anadolu ile demiryolu bağlantısı olan Ankara, Sivas ve diğer orta Anadolu bölgelerine göre daha merkezi bir durumdaydı. Sivas Kongresi kararlarını yürütmek için tam yetkiyle donatılmış Heyeti Merkeziye Sivas'tan 27.Aralık.1919'da Ankara'ya geldi. 16.Mart.1920'de İstanbul'un İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi üzerine Mustafa Kemal, 23.Nisan.1920'de Ankara'da Büyük Millet Meclisi'ni topladı. Kurtuluş Savaşı'nın başarıyla sonuçlanması ve Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanması üzerine yeni devletin ne olacağı gündeme geldi ve İsmet paşa'nın ve on dört arkadaşının verdiği önerge mecliste kabul edilerek 13.Ekim.1920'de Ankara başkent oldu.
Başkent Ankara, Mustafa Kemal Atatürk'ün çok önem verdiği ve kentleşmesinde büyük rol oynadığı bir şehirdir. 1920'lerde bir bağ görümünde olan Çankaya'yı çok beğenen Mustafa Kemal Atatürk, Çankaya'nın kaderini değiştirmiştir. Atatürk'ün Çankaya'daki köşkü, günümüzde müze olarak korunmakta ve halen Cumhurbaşkanlığı Köşkü Çankaya'da bulunmaktadır. Bugün Çankaya kentin en gelişmiş ve yeşillik olan bölgelerinden birisi olduğu gibi, Ankara'da ticaretin yoğun olduğu bir bölgedir.
Atatürk'ün anıtmezarı Anıtkabir, Ankara'nın Anıttepe semtinde bulunmaktadır. Bu semtin özelliği Ankara'nın her yerini çıplak gözle görebilmesidir.