tualimforum.com
>
SAĞLIK
>
Genel Hastalıklar
>
Ağız ve Diş Hastalıkları
Halitozis ( Ağız Kokusu )
Kullanıcı ismi
Beni hatırla
Şifreniz
Kayıt ol
Yardım
Üye Listesi
Ajanda
Bugünki Mesajlar
Arama
Ağız ve Diş Hastalıkları
Ağız ve diş hastalıkları tanısı ve tedavi yöntemleri...
Forumları ara
Konu gösterimi
Mesaj gösterimi
Gelişmiş arama yap
Seçilene git...
Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Halitozis ( Ağız Kokusu )
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
Görüntülenme Sayısı
947
LinkBack
Seçenekler
30.06.08, 20:15
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
Fenci
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Halitozis ( Ağız Kokusu )
Halitozis ( Ağız Kokusu )
Halitozis(ağız kokusu) başkaları karşı tarafın fark ettiği nefesin kötü kokması durumudur. Zaman zaman ortaya çıkabildiği gibi süreklilik de gösterebilir. Kişinin sosyal ilişkilerini etkileyen psikolojik bir sorundur. Bunun toplum içerisinde ne kadar yaygın bir problem olduğunu, ağız kokusunu önlediği varsayılan ağız gargaraları, spreyleri ve çiğneme tabletlerinin satışlarından anlaşılabilir.
Ağız kokusunun nedenleri nelerdir?
Yerel sebepler Ağız kokusu genellikle ağız içi kaynaklıdır ve ağız içi sebeplere bağlıdır. Bu ağız içi sebepler kötü ağız hijyeni, gıda ve bakteri plağı birikimine neden olan restorasyonlar(kuron ve dolgular), ağız kuruluğu, diş ve dişeti hastalıkları olabilir.
Sistemik faktörler, Ağız kokusunda sistemik hastalıklar da etkili olabilir. Bazı solunum yolu hastalıkları, (tonsillit, geniz akıntısı, sinüzit, burun polipleri ve akciğer hastalıkları) sindirim sistemi hastalıkları da (özafagus hastalıkları ve kanserleri) ağız kokusuna neden olabilir. Ayrıca diabetlilerde aseton kokusu, üremide amonyak kokusu, karaciğer sirozunda bozulmuş kan kokusu duyulur.
Bu sebeple ağız kokusunun öncelikli teşhisini dişhekimi yapmalı ve ağız içi faktörler elendikten sonra koku devam ediyorsa hastayı bir iç hastalıkları uzmanına yönlendirmelidir.
Ağız içinden kaynaklanan ağız kokusu nasıl oluşur?
Ağız içi kaynaklı halitozis; ağzımızda bulunan anaerobik bakterilerin, ağız boşluğundaki proteinleri parçalaması sonucunda, kötü kokulu uçucu bir karışım (uçucu kükürt bileşikleri) meydana gelir. Solunum sisteminden gelen hava, ağızdan geçerken uçucu kükürt bileşikleri ile birleşerek dışarı çıkar. Kişinin hem kendisini hem de çevresini rahatsız eden hoş olmayan kokular oluşur.
Ağız kokusu şikayeti ile diş hekimine başvuran hastalar üç gruba ayrılır:
Normal sınırlar üzerinde ağız kokusu olan bireyler (Genelde yakınlarının ısrarı veya nadiren kendi istekleri üzerine dişhekimine giderler)
Normale yakın veya normal düzeyde ağız kokusu olan ancak kokuya karşı daha duyarlı olan bireyler (Genelde kendi istekleri üzerine nadiren de yakınlarının ısrarı üzerine dişhekimine giderler)
Hiç ağız kokusu olmayan fakat nefeslerinin kötü koktuğuna inanan bireyler (Genelde kendi istekleri üzerine dişhekimine giderler)
Ağız kokusu nasıl tespit edilir?
Hastanın ilk randevusu öncesi 6-8 saat süre ile herhangi bir şey yiyip içmemesi dişlerini fırçalamaması ve ağız gargarası kullanmamış olması gerekir. Ayrıca 24 saat süre ile kokulu kozmetik ürünler kullanmaması, 48 saat süreyle soğan, sarımsak yememesi istenir.
Hastanın tıbbi hikayesi incelenir. Geçirmiş ve sahip olduğu sistemik hastalıklar gözden geçirilir. Hastanın kullanmakta olduğu tüm ilaçları getirmesi istenir.
Hastanın ağız kokusu ile ilgili hikayesi incelenir. Ağız kokusunun ne zaman başladığı öğrenilir. Eğer yeni başlamışsa sistemik hastalıklardan kaynaklanabilir. Hastanın yeme, içme ve temizlik alışkanlıkları öğrenilir.
Hastanın ağız içi muayenesi yapılır.
Tüm dişler, daha önce yapılmış olan dolgular, kuronlar ve köPage Rankingüler teker teker kontrol edilip röntgenleri alınır.Tükürük akış miktarı ve kıvamı kontrol edilir.
Yaşlanma ve özellikle çok sigara içimi ile beraber tükürük bezlerinde meydana gelen değişimler, tükürük akış miktarına negatif yönde tesir eder.Kötü ağız kokusu oluşmasına etki eden birçok faktör arasında, tükürüğün temel rol oynadığı kabul edilmiştir.
Ağızdaki tüm yumuşak dokular ve özellikle dil kontrol edilir.
Sağlıklı bulunan bir ağızda kokunun nedeni dilin arka bölgesine yerleşen bakteriler olabilir.
Soru: Ağız Kokusunun tedavisi nasıl yapılır?
Tedavideki amaç, ağızdaki kötü kokuyu oluşturan faktörleri teker teker elemine etmektir. Ağızdaki çürük dişlere, gerekli tedaviler uygulanır. Gıda birikimine neden olan taşkın yapılmış dolgular, değiştirilir.
Dişeti sağlığı açısından, hasta iyi bir değerlendirmeye tabi tutulur. Normal insanlardan alınan tükürük örneğine göre, dişeti hastalığı olan ağızlardan alınan tükürük örneğinin daha hızlı kokuştuğu görünür. Gerekli operasyonlar ile kaybedilmiş dişeti sağlığı geri kazandırılabilir buda koku oluşumunu geri çevirebilir.
Her hastada oral hijyenin, geliştirilmesine önem verilmelidir. Yemek sonrası yapılan diş ve dil fırçalama ve diş ipi kullanımı ile ağız kokusu oldukça azaltılabiliir.
Hasta tarafından kullanılan sabit veya hareketli protezler kontrol edilir. Protez dişler genellikle plastik parçalardan yapıldığı için plastik kısımlar kokuya sebep olabilir bu da , “takma diş nefesi” (denture breath) olarak bilinen halitozis tipine neden olur. Plastik malzemenin zamanla oluşan poröz yapısı besin artıklarının üzerinde birikmesine neden olur. Gerekli düzeltmeler ve yenilenmeler yapılarak bu sorun giderilebilir çözülmüyorsa protezin yenilenmesi gerekebilir.
Tags
agiz
,
halitozis
,
kokusu
«
önceki Konu
|
sonraki Konu
»
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor.
(0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
Seçenekler
Yazdırılabilir şekli göster
Sayfayı E-Mail olarak gönder
Yetkileriniz
You
may not
post new threads
You
may not
post replies
You
may not
post attachments
You
may not
edit your posts
BB code
is
Açık
Smileler
Açık
[IMG]
Kodları
Açık
HTML-Kodları
Kapalı
Trackbacks
are
Açık
Pingbacks
are
Açık
Refbacks
are
Açık
Forum Rules
Benzer Konular
Konu
Konuyu Başlatan
Forum
Cevaplar
son Mesaj
Rüyada Ağız Kokusu Görmek - Rüyada Ağız Kokusu Görmek Açıklaması ve Yorumu
Tarot
A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri
0
30.03.13
23:30
Ağız Kopuzu Nedir - Ağız Kopuzu Hakkında Bilgi - Ağız Kopuzu Özellikleri - Ağız Kopuz
ASYA
Enstrümanlar
0
14.12.11
00:57
Ağız Kokusu
AnGeL
Ağız ve Diş Hastalıkları
0
05.12.10
03:23
Ağız Kokusu ve Önlenmesi Genel Bilgi
Fenci
Ağız ve Diş Hastalıkları
0
30.06.08
20:18
Ağız Kokusu ( Halıtosıs ) Teşhis ve Tedavisi
Fenci
Ağız ve Diş Hastalıkları
0
30.06.08
20:10
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat:
15:26
.
-- English (US)
-- Tr
İletişim
-
www.tualimforum.com
-
Arşiv
-
Kullanım sözleşmesi
-
Yukarı git
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2
LinkBack
LinkBack URL
About LinkBacks
Bookmark & Share
Digg this Thread!
Add Thread to del.icio.us
Bookmark in Technorati
Tweet this thread