tualimforum.com  

Geri git   tualimforum.com > SAĞLIK > Genel Hastalıklar > Ağız ve Diş Hastalıkları
Kayıt ol Yardım Üye Listesi Ajanda Bugünki Mesajlar

Ağız ve Diş Hastalıkları Ağız ve diş hastalıkları tanısı ve tedavi yöntemleri...


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Ağız Kokusunun Nedenleri Genel Bilgi
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
1150

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler
Alt 30.06.08, 20:13   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow Ağız Kokusunun Nedenleri Genel Bilgi

Ağız Kokusunun Nedenleri Genel Bilgi

Ağız kokusu şikayeti olan hastaların mutlaka Kulak burun boğaz muayenesinden geçmesi gerekir. Çünkü şikayetin nedeni çoğunlukla bu bölgelerden kaynaklanır. Bu problemin birçok farklı sebebi olabilir. Doç. Dr. Tanyeri nedenler ve tedavisi konusunda bilgiler verdi.

Sinüzite bağlı nedenler

Sinüzit denilen yüz kemiklerinin içindeki boşluklarda bulunan müzmin iltihap, sarı-yeşil ve kalın kıvamda bir tür akıntının genze akmasına yol açıyor. Bu geniz akıntısının iltihaplı oluşu hastanın nefesine hoş olmayan bir koku veriyor.
Tedavi: Öncelikle medikal yolla tedavi ediliyor. İlaçlar yoluyla bu iltihap giderilmeye çalışılıyor. İlerlemiş sinüzit vakalarında ise, akıntı ilaçla tedavi olmadığı için endoskopik sinüs cerrahisine başvuruluyor.

Bademcik iltihabına bağlı nedenler

Ağız bölgesinde müzmin bademcik iltihapları ‘magma’ denilen katı kıvamlı bademcik döküntüsüne yol açarak hastalarda ağız kokusu şeklinde kendini gösteriyor.
Tedavi: Bademciklerin alınarak ya da coblator denilen radyofrekans aleti ile buharlaştırlarak sorun gideriliyor

Diş ve diş eti hastalıkları

Diş ve dişeti hastalıkları da ağız kokusuna yol açabiliyor. KBB uzmanlarının sorunu görerek diğer ağız kokusu nedenlerini ortadan kaldırmaları gerekir.
Tedavi: Sorun, KBB hekimleri tarafından tespit edildikten sonra hasta konunun uzmanı olan diş hekimlerine yönlendiriliyor.

Mide ve bağırsak sistemini hastalıkları

Mide ve bağırsak sistemini hastalıkları da ağız kokusu sorununa yol açabiliyor. Bu noktada doktorlar, ‘Reflü’ adı verilen bir hastalığa dikkat çekerek şöyle diyor: ” Bu hastalık midedeki asit içeriğinin özellikle geceleri yemek borusundan yukarıya hareketle mideden kaçak yapım boğazın arka duvarını, ses tellerinin giriş yerini ve gırtlağı tahriş etmesi durumudur.”

Tedavi: Bu sorun fleksibıl optik laringoskopi yöntemi ile muayene ile tespit edilidikten sonra Tedaviyi KBB uzmanları başlatıyor ve hasta mide bağırsak doktoruna da sevk ediliyor.

Dil kökündeki mantar enfeksiyonları

Bazı hallerde dil kökündeki mantar enfeksiyonları da ağız kokusuna neden oluyor.
Tedavi: Direkt olarak KBB bölgelerini ilgilendirmese de, muayene sırasında -özellikle ‘esnek fiberoptik laringoskopla yapılan muayenede- dil kökü, yemek borusunun giriş yeri, gırtlak ve ses telleri gözlemlenerek hasta ilgili birimlere yönlendiriliyor.

SEBEP TÜMÖR OLABİLİR!

Ağız kokusu sadece bazı basit hastalıklar nedeniyle oluşmuyor. Erişkin hastalarda gözlemlenen ve daha ciddi boyutlu durumlar söz konusu. Ağız, boğaz ve alt solunum yolları bölgelerinde tümöre bağlı bir nefes kokması probleminin baş göstermesi de mümkün. Doktorlar;

“Ülserasyon tabir edilen krater tarzında tümörün çok süratli büyümesine ayak uyduramayıp ölen dokuların oluşturduğu lezyon kötü koku yayabilir. Elbette sadece nefesi kokan bir insan için akla gelebilecek en son neden budur. Başka bir deyişle ilk nedenler arasında sayılmamalıdır. Ancak, özellikle erişkin yaşlarda nefes kokmasıyla birlikte ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kulağa vuran ağrı, ağızdan kan gelmesi ve boyunda şişlik şikayetleriyle birlikte (biri veya birkaçı) ortaya çıkarsa tümör ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve hasta ayrıntılı Kulak burun boğaz muayenesinden geçmelidir.” diyor.

Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 07.11.08, 07:37   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Gamma Üye
 
Güllü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 2.538
Konular: 1710
Puan Grafiği
Rep Puanı:3968
Rep Gücü:0
RD:Güllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond reputeGüllü has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 54
146 Mesajına 240 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Ölü ve ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır.

Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. Büyük miktarda sülfür bileşikleri de bu alanlarda birikir.

Eğer diş yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır.

İleri derecede dişeti rahatsızlığına sahip olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur.

Şanslıyız ki ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokuların tedavisi kısa sürede sonuç vermektedir ve problem halledilebilmektedir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ (Ağız boşluğu kaynaklılarda)
Diş problemleriyle diğer patolojik nedenlerin tedavisini yapın. Tam bir ağız muayenesi yaptırın. Koku testleri uygulanabilir ki bu testlerle uçucu sülfür gazları ve halitosis hastalığının boyutları tespit edilir.


İleri dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri tedavi edilmelidir.


Ağız enfeksiyonları yok edilmeli gömük, sorunlu dişler çekilmelidir.

İyi bir ağız hijyenine özen gösterilmeli. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır. ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları da yardımcı olabilir

Ağız kuruluğuna mani olmak için gün boyu su için.

Tükürük salgısını hareketlendirin: bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olur. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yoludur. Bu arada mentollü pastillere dikkat! Kokuyu giderir gibi görünse de kuruluğa neden olur.

Su içeriği bol olan sebze (domates, kereviz, pırasa) ve meyveler (elma muhteşem bir ilaçtır) tüketin. Yiyeceklerinizin üzerine maydanoz doğrayın.


Eczanelerde satılan maydanoz yağı bazlı kapsüller alın.

Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının (ya da, sarımsak ve soğanı pişirerek yemeyi tercih edin). Çoğunlukla kötü sindirildiklerinden süt ürünleri de bu probleme neden olabilir.

Dilinizin üzerinde biriken bakterileri temizlemek için bir dil raspası kullanın veya fırçalama sırasında dilinizi temizleyin.


Kahve taneleri çiğneyin, portakal veya limon kabuğu emin.


Alkol ve sigarayı bırakın.

Kaynak:karsiyakaagizdis.gov.tr
Güllü isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
agiz, bilgi, genel, kokusunun, nedenleri


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar son Mesaj
Rüyada Ağız Görmek - Rüyada Ağız Görmek Açıklaması ve Yorumu - Ağız Rüya Tabiri Tarot A-B-C-D-E-F-G ile Başlayan Rüya Tabirleri 0 30.03.13 23:32
Ağız Kopuzu Nedir - Ağız Kopuzu Hakkında Bilgi - Ağız Kopuzu Özellikleri - Ağız Kopuz ASYA Enstrümanlar 0 14.12.11 00:57
Koca Ağız Balığı (Aspius aspius)-Koca Ağız Balığı Genel Bilgi ve Resimleri Fenci Balıklar 0 07.05.10 21:18
Ağız ve Dişler Hakkında Genel Bilgi ASYA Ağız ve Diş Hastalıkları 0 06.11.09 03:29
Ağız Kokusu ve Önlenmesi Genel Bilgi Fenci Ağız ve Diş Hastalıkları 0 30.06.08 20:18


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 16:18 .


Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2