Barbunya Plaki(zeytinyağlı)
Malzemeler: ¼ bardak Zeytinyağı 1 kg Kabuklu taze barbunya fasulyesi 2 Orta boy soğan 3 orta boy Havuç 1/2 Ç.K. Biber salçası 1 Ç.K. Domates Salçası 2 Orta boy Domates 3 Çarliston biber 3 kesme şeker 10 diş sarmısak 1 demet Maydanoz Tuz, Karabiber, Kırmızı pul biber Yapılışı: Taze barbunya ile pişirmeyi daima tercih ediniz. Barbunyaları kabuklarından ayıkladıktan sonra yıkayınız bir taşım kaynatarak siyah suyunu çıkarıp süzünüz. Diğer yanda zeytinyağında ince çintilmiş soğanı, ikiye bölünmüş sarmısakları yarım halka doğranmış havucu kavurunuz. Kavurmanın bitimine yakın salçaları da ilave ederek bir miktarda bunlarla beraber kavurunuz.Süzülmüş barbunyaları bu kavurmaya katınız ve üzerlerini örtecak kadar su koyarak önce harlı ateşte, kaynayınca kısık ateşte pişmeye bırakınız.Domateslerin kabuklarını soyunuz ve pek küçük olmayacak şekilde doğrayınız. Biberleride küçük doğradıktan sonra buna ince doğranmış yarım demet maydanozu da katarak kaynamakta olan barbunyanın üzerine koyunuz. Bu arada şekerini de ilave ediniz. Tuz, az karabiber, pul kırmızı biberide serpiniz.Pişme müddeti barbunyanın cinsine bağlı olduğundan fasulyeler yumşak bir hale gelene kadar pişirnek lazımdır. Gerekiyorsa sıcak su ilave edilebilir.Pişmiş ve soğumaya bırakılmış barbunya pilakinin üzerinde bir miktar kırmızı yağlı suyu bulunması lazımdır. Tamamen suyunu çekmiş barbunya pilakisi makbul değildir.Soğuduktan sonra servis tabağına aldığınız pilakinin üzerini kalan yarın demet kıyılmış maydanozla süsleyiniz.Afiyet olsun…