|
Kayıt ol | Yardım | Üye Listesi | Ajanda | Bugünki Mesajlar | Arama |
Yöresel Yemekler Yörelerimizden lezzetli yemek tarifleri... |
| LinkBack | Seçenekler |
30.11.08, 09:47 | #12 (permalink) |
Moderator Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295 Rep Puanı:9435 Rep Gücü:117 RD: Ettiği Teşekkür: 118 480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi : | SAÇAKLI PILAV-Malatya SAÇAKLI PILAV Ölçüler: 1 su bardagi yarmaca (nohut) 1 çay kasigi tel sehriye 2 su bardagi bulgur 4 kasik tereyagi Tuz-Karabiber Yapilis: Yapilis: Aksamdan islatilmis nohut bir tencerede atese konur, üzerine 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edilerek; tuz atilir ve pisirilir. (Suyu tamamen çektirilir.) Tel sehriyeler yagda kavrulur. Sehriye rengi önünce bulgur ve yarmaca ilave edilir. Birkaç dakika daha yagda dönderilir. Su ve tuz ilave edilerek kisik ateste suyu çekilene kadar pisirilir. Gerekirse karabiber atilir, servis tabagina alinir. Pisen pilava tereyagi dökülür. Sicak olarak servis yapilir. Afiyet Olsun --------------Tualimforum İmzam-------------- |
30.11.08, 09:48 | #13 (permalink) |
Moderator Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295 Rep Puanı:9435 Rep Gücü:117 RD: Ettiği Teşekkür: 118 480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi : | YARMACALI PILAV-Malatya YARMACALI PILAV Ölçüler: 1 su bardagi yarmaca (nohudun ikiye bölünmüsü) 2 su bardagi bulgur 4 kasik tereyagi Tuz Yapilis: Yarmaca ayiklanir, yikanir. 6-7 bardak su ile ates üzerine konur; yarmacalar pisinceye kadar haslanir. Içerisinde 4-4,5 bardak su kalinca tuz atilir. (Bu miktarda su yoksa ilâve edilerek saglanir.) Bulgur salinir kisik ateste suyunu çekip göz göz olunca atesten alinir. Kizgin tereyagi üzerine gezdirilir kapak ve tencere arasina temiz bir peçete konarak demlendirilir. Sicak olarak servis yapilir. Afiyet Olsun --------------Tualimforum İmzam-------------- |
30.11.08, 09:49 | #14 (permalink) |
Moderator Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295 Rep Puanı:9435 Rep Gücü:117 RD: Ettiği Teşekkür: 118 480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi : | PİRİNÇLİ HALLE-Malatya PİRİNÇLİ HALLE Ölçüler: 1 su bardağı pirinç 2 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı tereyağı Tuz su Yapılış: Bir kaşık yağ, pirinç ve tuz üzerini geçecek kadar suyla haşlanır, ayrı bir kasede iki kaşık un bir bardak suyla ezilir, iyice karıştırılır. Haşlanmış olan pirince karıştırılarak ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek iyice pişirilir, ateşten alınıp sıcak olarak servis tabağına yerleştirilir, üzerine kaşıkla göz göz çukurlar açılır, yakılmış yağ çukurlara doldurularak servis yapılır. Not : Arzu edilirse tereyağı yerine tereyağında eritilmiş pekmez dökülerek servis yapılabilir. Bu şekilde hazırlandığı taktirde tatlı yerine yenir. Afiyet Olsun --------------Tualimforum İmzam-------------- |
30.11.08, 09:50 | #15 (permalink) |
Moderator Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295 Rep Puanı:9435 Rep Gücü:117 RD: Ettiği Teşekkür: 118 480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi : | AYVA YAPRAĞINDAN EKŞİLİ KÖFTE-Malatya AYVA YAPRAĞINDAN EKŞİLİ KÖFTE Ölçüler: 3 su bardağı yarma 1 /2 kg. kadar ayva yaprağı 3 yemek kaşığı tereyağı 1 kg. yoğurt 1 /2 kg. kuru soğan 2 kaşık un 1 yemek kaşığı erik ekşisi Tuz Yapılış: Yarma tuz ve su ilâvesi ile yoğrulur, yumuşak bir hamur hazırlanır. Ayva yapraklan yıkanır. Hazırlanan hamurla pamuklu tarafı içe, parlak tarafı dışa gelecek şekilde hamurla kalem gibi sarılır. Hazırlanan köfteler bir tencereye muntazam bir şekilde dizilir, tuz atılır, üzerini geçinceye kadar sıcak su ilâvesi ile pişirilir. Diğer tarafta yoğurt-unla birlikte bir tencerede karıştırılır üzerine iki su bardağı kadar su ilâve edilir, karıştınla karıştırıla kaynatılır. Erik ekşisi, yoğurd-un-su karışımına ilâve edilir. Pişmiş olan köftelerin üzerine kaynamakta olan karışım boşaltılır, bir kaç taşım kaynatıldıktan sonra servis tabağına alınır. Üzerine küp şeklinde doğranmış tereyağında kavrulmuş soğan gezdirilir, ılık olarak servis yapılır. Afiyet olsun --------------Tualimforum İmzam-------------- |
30.11.08, 09:51 | #16 (permalink) |
Moderator Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295 Rep Puanı:9435 Rep Gücü:117 RD: Ettiği Teşekkür: 118 480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi : | YAVANDAN ETLİ PATATESLİ KÖFTE (Yeşilyurt yöresinden)-Malatya YAVANDAN ETLİ PATATESLİ KÖFTE Ölçüler: 2 su bardağı yarma 1/2 kg. patates 250 gr. parça et 1-2 baş kuru soğan 3 yumurta kadar yağ 2 yemek kaşığı salça Yapılış: Et yıkanır, bir tencerede ateşe konur, bıraktığı suyu çekince yağı ilâve edilerek kızartılır. Küp şeklinde doğranmış soğan konarak sarartılır. Salça ile de birkaç kez karıştırıldıktan sonra suyu ilâve edilir, pişmeye bırakılır. Diğer tarafta; yarma, tuz, su ilavesi ile yoğrulur. Nohut büyüklüğünde parçalara ayrılarak yuvarlanır. Patates yıkanır, soyulur, tekrar yıkanarak büyük küpler şeklinde doğranır. Pişen ete patates ve köfteler konur. Tuz atılır, pişirilir, servis tabağına alınır. Sıcak olarak servis yapılır. Not: 1. Arzu edilirse 1/2 çay bardağı akşamdan ıslatılmış nohutta kullanılabilir. 2. Nohut kullanıldığı zaman, et kullanılmayabilir. Nohut salçalı suda pişirilip köfte ve patatesi ilave edilir. --------------Tualimforum İmzam-------------- |
30.11.08, 09:52 | #17 (permalink) |
Moderator Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295 Rep Puanı:9435 Rep Gücü:117 RD: Ettiği Teşekkür: 118 480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi : | YEŞİL FASULYELİ EKŞİLİ KÖFTE-Malatya YEŞİL FASULYELİ EKŞİLİ KÖFTE Ölçüler: 2 su bardağı yarma 1 /2 kg. yeşil fasulye 2 baş kuru soğan 3 yumurta kadar yağ 2 yemek kaşığı salça 2 yemek kaşığı erik ekşisi varsa 1-2 yemek kaşığı kef Yapılış: Soğanlar küp şeklinde doğranır. Geniş bir tencerede yağla birlikte kavrulur. Sulandırılmış salça ilâve edilir. Yağla çevrildikten sonra üzerine 7-8 bardak su ilâve edilir. Kaynamaya başlayınca ayıklanmış, yıkanmış, doğranmış fasulyeler haşlanmaya bırakılır. Diğer taraftan yarma, tuz, su ilâvesi ile yoğrulur. Yoğrulan hamur nohut büyüklüğünde parçalara ayrılır ve yuvarlanır. Pişmek üzere olan fasulyelere ilâve edilir. Tuz atılır. Erik ekşisi konur. Köfteler biraz pişince kef ilâve edilir, iyice pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Not: 1- Arzu edilirse salça kullanmadan da pişirilebilir. 2- Genellikle kış mevsiminde kurutulmuş yeşil fasulyeden yapılır. Afiyet olsun --------------Tualimforum İmzam-------------- |
30.11.08, 09:54 | #18 (permalink) |
Moderator Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295 Rep Puanı:9435 Rep Gücü:117 RD: Ettiği Teşekkür: 118 480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi : | YUMRU KÖFTE (Cep köftesi)-Malatya YUMRU KÖFTE (Cep köftesi) Ölçüleri: 300 gr. yağsız iki kere çekilmiş kıyma 3 su bardağı orta bulgur 1 baş kuru soğan 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz Tuz-karabiber Yapılış: Geniş bir kapta bulgur, kıyma, tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz, ince küp şeklinde doğranmış soğan su ilavesi ile yarım saat yoğrulur. Hamur kıvama gelince 1,5-2 fındık büyüklüğünde parçalara ayrılarak yuvarlanır. Diğer tarafta bir tencereye 5-6 bardak su konur, tuz atılır, kaynamaya başlayınca köfteler içine salınarak haşlanır. Suyu süzülerek servis tabağına alınır. Sıcak veya soğuk servis yapılabilir. Not: İstenirse yağda boş olarak veya yumurtalı yağda kızartılarak servis yapılabilir. Afiyet olsun --------------Tualimforum İmzam-------------- |
30.11.08, 10:00 | #19 (permalink) |
Moderator Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295 Rep Puanı:9435 Rep Gücü:117 RD: Ettiği Teşekkür: 118 480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi : | ETLİ DOLMA KÖFTE (İçli köfte)-Malatya ETLİ DOLMA KÖFTE (İçli köfte) Ölçüler: (Dışı için) 1 /2 kg. yağsız iki kere çekilmiş kıyma 1/2 kg. kuru soğan 1 demet maydanoz 3 yemek kaşığı yağ Tuz-karabiber Yapılış: içinin hazırlanması: Küp şeklinde doğranmış soğanlar yağ ile hafif sarartılır, kıyma ve tuz ilâve edilerek iyice kavrulur. Ateşten alınır, kıyılmış maydanoz ve karabiber ilâve edilir, soğumaya bırakılır. Dışının hazırlanması: Orta bulgur, tuz su ilâvesi ile iyice yoğrulur. (30-40') Hamur macun kıvamına gelince yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır. İçleri incecik oyulur, oyulan kısım hazırlanan içle doldurularak kapatılır. isteğe göre; hazırlanan köfteler tuzlu suda haşlanarak veya bol kızgın yağda kızartılarak servise sıcak olarak hazırlanır. Not: 1. Tuzlu suda haşlanırsa kapak kapatılmaz. 2. Kaynayan suyun üzerine süzgeç konur, süzgecin içerisine köfteler yerleştirilerek, kapak kapatılır ve buharda pişirilebilir. 3. Kızartılarak hazırlanıyorsa, kızaran köfteler kapaklı bir kaba alınıp yumuşaması sağlanır. Afiyet olsun --------------Tualimforum İmzam-------------- |
30.11.08, 10:01 | #20 (permalink) |
Moderator Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295 Rep Puanı:9435 Rep Gücü:117 RD: Ettiği Teşekkür: 118 480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi : | AYVA YAPRAĞINDAN EKŞİLİ KÖFTE-Malatya AYVA YAPRAĞINDAN EKŞİLİ KÖFTE Ölçüler: 3 su bardağı yarma 1 /2 kg. kadar ayva yaprağı 3 yemek kaşığı tereyağı 1 kg. yoğurt 1 /2 kg. kuru soğan 2 kaşık un 1 yemek kaşığı erik ekşisi Tuz Yapılış: Yarma tuz ve su ilâvesi ile yoğrulur, yumuşak bir hamur hazırlanır. Ayva yapraklan yıkanır. Hazırlanan hamurla pamuklu tarafı içe, parlak tarafı dışa gelecek şekilde hamurla kalem gibi sarılır. Hazırlanan köfteler bir tencereye muntazam bir şekilde dizilir, tuz atılır, üzerini geçinceye kadar sıcak su ilâvesi ile pişirilir. Diğer tarafta yoğurt-unla birlikte bir tencerede karıştırılır üzerine iki su bardağı kadar su ilâve edilir, karıştınla karıştırıla kaynatılır. Erik ekşisi, yoğurd-un-su karışımına ilâve edilir. Pişmiş olan köftelerin üzerine kaynamakta olan karışım boşaltılır, bir kaç taşım kaynatıldıktan sonra servis tabağına alınır. Üzerine küp şeklinde doğranmış tereyağında kavrulmuş soğan gezdirilir, ılık olarak servis yapılır. Afiyet olsun --------------Tualimforum İmzam-------------- |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |
Benzer Konular | ||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevaplar | son Mesaj |
Bilecik Yemekleri-Yöresel Yöresel Yemekler | ASYA | Yöresel Yemekler | 3 | 10.09.16 00:51 |
Adana Yemekleri-Yöresel Yemekler | tualim | Yöresel Yemekler | 9 | 07.12.08 02:33 |
Van Yemekleri-Yöresel Yemekler | ASYA | Yöresel Yemekler | 2 | 01.12.08 02:18 |
Muş Yemekleri-Yöresel Yemekler | ASYA | Yöresel Yemekler | 1 | 30.11.08 11:41 |
Mardin Yemekleri-Yöresel Yemekler | ASYA | Yöresel Yemekler | 0 | 30.11.08 11:40 |