tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/)
-   -   Aydın Yemekleri-Yöresel Yemekler (http://www.tualimforum.com/yoresel-yemekler/18597-aydin-yemekleri-yoresel-yemekler.html)

Okyanus 12.11.08 22:48

Arapsaçı Kavurması-Aydın Yöresi Yemeği
 
Arapsaçı Kavurması

Malzemeler:
- 1 bağ arapsaçı
- 1 adet kuru soğan
- 1 sap pırasa*
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 2-3 adet köy yumurtası
- Deniz tuzu
- Üstüne tercihe göre süzme yoğurt, pul biber, taze çekilmiş karabiber

* Pırasa opsiyoneldir
Yapılışı:
1. Arapsaçını temizleyip yıkayın, soğan ve pırasayla birlikte ince ince kıyarak malzemenizi hazırlayın.
2. Zeytinyağı tavada ısıtın, soğan ve pırasayı birlikte kavurun.

3. Arapsaçını ekleyin, biraz tuz serperek karıştırın, kapağını kapatın. Ateşi de kısarak kendi buharıyla bir süre yumuşamasını bekleyin. Arasıra tahta kaşıkla karıştırmayı ihmal etmeyin. 10-15 dk gibi bir sürede pişecektir. Eğer arapsaçı çok taze değilse yumuşaması daha uzun sürebilir, bu durumda 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyip kapağını kapatın, suyu çekene kadar pişmesini bekleyin.
4. Tadına bakarak kontrol ettikten sonra, piştiyse yumurtaları kırın. Karıştırmak ya da benim sevdiğim gibi öylece bırakmak size kalmış...
5. Üzerinde (veya yanında) yoğurtla ve pul biber / karabiber serperek servis yapın.

Okyanus 12.11.08 22:55

Aydın Yemekleri-Yöresel Yemekler
 
PAZI KAVURMASI
Malzemeler:
(2-3 kişilik)
- 1 bağ pazı
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 2-3 adet kuru biber
- 1 kahve fincanı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz, karabiber, pul biber (arzu edilirse)
Yapılışı:
1. Pazıları geniş bir tencerede kaynayan suya atın, bekletmeden hemen çevirerek süzgeçle çıkartın. Soğuk sudan geçirin, suyunu sıkarak doğrayın.
2. Tavada zeytinyağını ısıtın, doğranmış soğan ve sarımsakları kavurun. Kuru biberleri yıkadıktan sonra ufalayarak ekleyin. Birkaç kez çevirdikten sonra pazıları da ekleyin. Tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve acı severseniz pul biber ekleyip 5-10 dk kadar kavurun.
Yumurtalı versiyonu:
Bir de yumurtalı versiyonu var pazı kavurmasının... Daha besleyici, daha dengeli bir yemektir, lezzetlidir de, ama biz pazıyı sade haliyle sanırım daha çok seviyoruz. Yumurtalı yapmak istersek kuru biber eklemiyoruz, soğan-sarımsaklar kavrulduktan sonra pazıları ekliyor, pişmesine yakın 2-3 yumurta kırıp fazlaca karıştırmadan kapağını kapatıyoruz...

Okyanus 12.11.08 22:56

Kırlı Kızartması-Aydın
 
Kırlı Kızartması
Malzemeler:
(4 kişilik)

- Yarım kg patlıcan
- 1 büyük kuru soğan
- 7-8 diş sarımsak
- 5 adet sivri biber
- 3-4 adet domates
- 1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
1. Patlıcanların sapını dipten 2 cm bırakarak kesin ve alacalı soyun. Köklerinden ayırmadan, önce ortadan ikiye, sonra da dörde bölün. Acısının çıkması için bolca tuzlayıp, yarım saat kadar kevgirde bekletin.
2. Patlıcanları yıkayıp mutfak havlusu ile kurulayın. Tavada kızdırdığınız zeytinyağında kızartıp dikdörtgen bir fırın tepsisine sıralayın.
3. Tavada kalan yağda (eğer fazla kaldıysa birazını alıp azaltabilirsiniz), soğanları kavurun. Doğradığınız biberleri de ilave edin ve bir müddet çevirin. Küp küp doğranmış domatesleri ekleyin. Tuzunu kontrol edip ateşten alın ve bu harcı tepsideki patlıcanların üzerine yayın.
4. Tepsinin kenarından 1 su bardağı kadar kaynar suyu yavaşça dökün. Sarımsakları bütün halde en üste serpiştirin (benim gibi pişmiş sarımsağa bayılıyorsanız çok daha fazla koyabilirsiniz!). 200 derece fırında 30 dk pişirdikten sonra tabaklara alarak servis yapın.


Okyanus 12.11.08 22:58

Pasa Böregi-Aydın
 
Pasa Böregi


Malzemesi : 1kg un , 3 yumurta bir fincan zeytinyagi veya çicek yagi , biraz tereyagi yarim kilo taze dana kiymasi , 1/2 kg yogurt çam fisitigi 2 bardak et suyu , maydonoz , karabiber , kirmizi toz biber, tuz.

Hazirlanisi : önce biraz yag, karabiber varsa çam fistigi ve maydonoz karistirilarak bir tavada kavrulur. un sadece yumurta ile yogurulur. bir yemek tabagi çapinda yarim santi kalinliginda yufkalar açilir.( sekiz tane kadar). herbiri teker teker tavada kizartilir.( bunlar nemli bir beze sarilip serin bir yerde saklanilarak istenildigi zaman kullanilir.) hamur hazirdir. Genis bir kapta et suyu kaynatilir. daha önce pisirilen yufkalar et suyunda her iki tarafi islanarak tek tek kabartilir. aralarina hazirlanan kavrulmus kiymalar konan 3 yufakanin en üstüne yeniden kiyma ve yogurt konulur.Tereyagi ile tavada kizdirilan kirmizi biberle hazirlanan renkli sos üzerine gezdirilir. sicak olarak servis yapilir. Yörede çok makbul sayilan bir börektir.Aydin sofralarinin yüz akidir.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 18:58 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2