tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yemek Tarifleri ( Mutfağım ) (http://www.tualimforum.com/yemek-tarifleri-mutfagim/)
-   -   Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar) (http://www.tualimforum.com/yemek-tarifleri-mutfagim/13869-bayat-ekmekleri-degerlendirmenin-yollaritatlilar.html)

ASYA 04.09.08 11:21

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar)
 
BAYAT EKMEK TATLISI
>Bayat ekmekler ince ince dilimlenip fırında kıtırlaştırılır.
>
>Bir ekmek için iki su bardağı toz şeker ile iki su bardağı su kaynatılır.
>
>¼ limonun suyu eklenir.
>Elde edilen şerbet, soğutulduktan sonra ekmek dilimlerinin üzerinde
>gezdirilir.
>
>Mevsim meyveleri ekmek dilimlerinin üzerine dizilir.
>
>Not: Reçeli sulandırıp kıtırlaştırılan bayat ekmek dilimlerinin
>üzerinde ezdirmek
>sureti ile de tatlı yapılabilir.
>
>Bunu krem şanti ile süslemek de mümkündür.

ASYA 04.09.08 11:21

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar)
 
SÜTLÜ BAYAT EKMEK TATLISI
>1.5 bayat ekmeğin içi derin bir kaba ufalanır.
>
>Üzerine 1.5 su bardağı süt gezdirip karıştırılır.
>
>Yarım saat bekletildikten sonra ekmek içleri el ile sıkılıp süt süzülür.
>Buna eritilmiş üç çorba kaşığı margarin, üç yumurta ve bir çorba kaşığı toz
>şeker eklenip karıştırılır.
>
>Yüksek kenarlı bir tepsi yağlanır.
>
>Hazırlanan karışım tepsiye 1.5 cm. kalınlığında olacak şekilde dökülür.
>
>180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika pişirilir.
>
>Şişip kabaracak olursa, bıçak ile birkaç yerinden delinir.
>
>Tatlı fırında pişerken, bir tencerede bir su bardağı toz şeker, aynı
>miktarda su ve bir tatlı kaşığı limon suyu kaynatılır.
>
>Fırından çıkarılan tepsi üzerine gezdirilerek dökülür.
>
>Tatlı soğuyunca baklava şeklinde dilimlenir.
>
>Hindistancevizi veya iri kıyılmış ceviz ile süslenerek servise çıkarılır.

ASYA 04.09.08 11:22

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar)
 
EKMEK HELVASI
>Bir tencerede üç su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi, yarım su
>bardağı erimiş margarin veya tereyağında sürekli karıştırılarak, hafif bir
>esmerlik alana kadar kavrulur.
>
>Ayrı bir tencerede 1 su bardağı toz şeker ve 1.5 su bardağı süt
>kaynatılıp ılıtılır. Vanilya eklenir.
>Ilık süt şerbeti, ekmekli malzemeye katılır.
>
>Tencere kapağı kapalı olarak 15 dakika beklenir.
>
>Tane tane olan helva, servis tabağına alınıp çekilmiş antep fıstığı
>ile süslenir.

ASYA 04.09.08 11:22

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar)
 
VİŞNELİ EKMEK TATLISI
>Bayat ekmekten 2 cm. kalınlığında dilimler kesilir.
>
>Kabuklar düzgünce kesilerek çıkarılır.
>
>Daha sonra dilimler ortadan kesilerek iki parçaya ayrılır.
>
>Fırın tepsisine dizilir.
>
>Orta ısıda hafif pembeleşinceye kadar kızartılır.
>
>1 kg. toz şeker, beş su bardağı su, bir tencerede kaynatılıp şurup yapılır.
>
>Çekirdekleri çıkarılmış 1 kg. vişne, şuruba katılır; 1-2 taşım kaynatılır.
>
>Vişne taneleri bir tabağa alınır.
>
>Ateşten alınan vişne şurubu, soğumadan, kızartılmış ekmek dilimlerinin
>üzerine kepçe ile gezdirilir.
>Sonra tepsi ağır ateşte tutularak, içindeki şurup, koyulaşana kadar
>kaynatılır.
>
>Ara sıra tepsi hafifçe sallanarak, ekmeklerin dibe yapışmaması ve
>şurubu iyice içmesi sağlanır.
>
>Şurup koyulaşınca, tepsi ateşten alınıp soğutulur.
>
>Ekmek dilimleri tabaklara yerleştirilir.
>
>Üzerine krema veya kaymak koyulur.
>
>Bunun üzerine de vişne taneleri yerleştirilir.

ASYA 04.09.08 11:22

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar)
 
ÜZÜMLÜ EKMEK TATLISI
>1 büyük salkım siyah üzüm ayıklanıp yıkanır.
>
>Taneleri ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır.
>
>Yarım bayat ekmek, küp şeklinde doğranarak üzümler ile karıştırılır.
>
>Hazırlanan karışım, yağlanmış kalıba dökülür.
>
>Bir kahve fincanı elenmiş un bir kâseye konulur.
>
>Üzerine yarım su bardağı toz şeker, bir çimdik tuz, çırpılmış üç adet
>yumurta ve 1.5 su bardağı süt eklenir.
>Bu karışım da tahta bir kaşık ile karıştırılıp kalıba dökülür.
>
>Kalıba dökülmüş tüm karışım, 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika
>pişirilir.
>Fırından çıkarılıp ılımaya bırakılır.
>
>Üzerine pudra şekeri döküldükten sonra dilimlenerek servise çıkarılır.

ASYA 04.09.08 11:23

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar)
 
İNCİR VE BALLI EKMEK TURTASI
>Bir adet bayat ekmek bir kâseye ufalandıktan sonra 2.5 su bardağı süt ile
>ıslatılır.
>
>20 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır.
>
>Sekiz adet kuru incir suda bekletilerek yumuşatılır.
>
>Yumuşadıktan sonra suyu süzülen incirlerin her biri 5-6 dilim halinde
>kesilir.
>
>İki kaşık tereyağı tavada eritilir.
>
>Dört yumurta çırpılarak, eritilmiş iki kaşık tereyağı, üç çorba kaşığı
>bal ve sütlü ekmek ile mikserde karıştırılır.
>Daha sonra incir dilimleri bu karışıma eklenir.
>
>18x20 cm. ebadında bir fırın kabına yağlı kağıt döşenir.
>
>Kağıdın üzeri 1 tereyağı ile yağlanır.
>
>Elde edilen karışım kaba dökülür.
>
>180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirilir.
>
>Krem şanti veya kaymak eşliğinde servise çıkarılır.

ASYA 04.09.08 11:24

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar)
 
EKMEKLİ PUDİNG
>Bir kapta üç su bardağı süt, üç yumurta, ¾ su bardağı bal, yarım limonun
>suyu,
>dört çorba kaşığı keçi boynuzu tozu, bir tatlı kaşığı tarçın ve bir
>çay kaşığı tuz karıştırılır.
>
>İçine, 4 su bardağı dolduracak kadar, iyice ufalanmış bayat ekmek, 1.5
>su bardağı rendelenmiş elma, yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
>eklenip karıştırılır.
>
>Tüm karışım, yağlanmış bir kalıba koyulup 175 derecede ısıtılmış
>fırında 35 dakika kadar pişirilir.
>
>Bu ölçü, 6 kişiye yeter.
>
>Not: Ekmekli puding sıcak veya soğuk yenilebilir.
>
>Sade olarak veya krem şanti, dondurma, elma sosu gibi ekler ile de
>servise çıkarılabilir.

ASYA 04.09.08 11:25

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar)
 
EKMEKLİ KREP
>Dört dilim bayat ekmek ufalanır.
>
>Üzerine 1.5 su bardağı süt dökülerek ıslatılır.
>
>Dört yumurta, 2.5 çay bardağı un ve dört çorba kaşığı bal, ufalanmış
>sütlü ekmeğe eklenip iyice karıştırılır.
>
>Fındık büyüklüğünde tereyağı tavada kızdırılır.
>
>Hazırlanan karışımdan bir miktar tavaya dökülür.
>
>Tava sallanarak hamurun yayılması sağlanır.
>Krepin her iki tarafı da pişirilir.
>
>Hamur bitinceye kadar aynı işlem tekrarlanır.
>
>Not : Kreplerin üzerine fıstık ezmesi de sürülebilir.
>
>Ekmekli krep, komposto ile birlikte iyi gider.

ASYA 04.09.08 11:25

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar)
 
BADEMLİ EKMEK DİLİMLERİ
>Bir kutu krema ve iki yumurta çırpılıp karıştırılır.
>
>Bayat ekmek dilimleri krema ve yumurta karışımına batırılarak
>ıslatılır. Islatılmış ekmeklerin iki tarafı da, kızdırılmış
>tereyağında kızartılır.
>Kızarmış ekmeklerin üzerine bal sürülür.
>
>Servis tabağına dizilen ballı ekmeklerin üzerine kıyılmış badem serpilir.

ASYA 04.09.08 11:25

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları(Tatlılar)
 
ÇİKOLATALI VE EKMEKLİ KEK
>Üç su bardağı dolduracak kadar ufalanmış ekmek içi, iki su bardağı ılık
>sütte
>yumuşaması için biraz bekletilir.
>
>Yarım su bardağı badem iri iri doğranır.
>
>Yarım su bardağı kuru üzüm de, yumuşaması için suya koyulup bekletilir.
>
>Bir adet küçük çikolata ince ince kıyılır.
>
>Ekmekli süt mikserden geçirilir.
>
>İki kahve fincanı toz şeker, üç çorba kaşığı kakao, iki adet çırpılmış
>yumurta, doğranmış badem, kıyılmış çikolata ve sıkılıp suyu süzülmüş
>kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır.
>
>20x15 cm. ebadında bir fırın kalıbına yağlı kağıt döşenir.
>
>Üzeri erimiş tereyağı ile yağlanır.
>
>Hazırlanan karışım kalıba konularak 180 derece ısıtılmış fırına verilir.
>
>50 dakika pişirildikten sonra kek fırından çıkarılır.
>
>Üzerine pudra şekeri serpilir.
>
>Ilıyınca, kareler halinde kesilerek servise çıkarılır.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 23:18 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2