![]() |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 1. EKMEK KAVURMASI >Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. > >Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur. > >Ekmekler kavrulurken, bir çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. >İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp beş dakika >pişirilir. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 2. PAPARA >Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır. > >Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. > >Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır. > >Üzerine tulum peyniri dökülür. > >Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine >dökülür. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 3. TİRİT >Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir. > >Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. > >Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. > >Dileyen, kıyılı maydanoz veya sumak serpebilir. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 4. EKMEK SÜPÜRGESİ > >(Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi) >Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir. > >Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. > >Ardından sarımsaklı yoğurt dökülür. > >Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber >karışımı gezdirilir. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 5. EKMEK OĞMASI >Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır. > >Bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. > >Sonra üzerine bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir. > >Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır. > >Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. > >Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. > >Ilınınca yenilir. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 6. YALANCI PAÇA >Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede bir yemek kaşığı tereyağı >ile >kavrularak pembeleştirilir. > >Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. > >Dövülmüş iki diş sarımsak, bir limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve >et suyu katılır. >Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. > >Kıtırlaşınca, çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 7. KALACUŞ >Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur. > >Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar >kavrulur. >Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu >tavaya eklenir. > >Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan >doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. > >Kabın kapağı kapatılır. > >Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 8. EKMEKLİ OMLET >Dört dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır. > >sekiz yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice >çırpılır. >Hazırlanan karışımdan dört ayrı omlet pişirilir. > >Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde >doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 9. EKMEK KARIŞTIRMASI >Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin bir >tencerede >eritilir. > >Erimiş tereyağına kaşık ucu ile salça koyulur. > >Üzerine 3-4 yumurta kırılır ve karıştırılarak pişirilir. >Ardından karabiber serpilir. > >Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık ateşte biraz >karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler >yumuşatılır. > >Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 10. YUMURTALI EKMEK AŞI >Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır. > >Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile >pembeleştirilir. > >Bir çorba kaşığı salça ve bir çay bardağı su eklenip birkaç dakika >kaynatılır. Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın >kenarlarına çekilir. >Tavanın ortasına iki yumurta kırılır. > >Üzerine tuz ve karabiber ekilir. > >Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir. > >Dört diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. > >Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır. > >Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır. > >Bir çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber >hafifçe yakılarak yemeğin üzerine gezdirilir. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 11. EKMEKLİ EZME >İki dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. > >Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür. > >Beş dakika sonra sudan çıkarılır. > >Suyu süzülerek ufalanır. > >Ufalanmış ekmekler, üç yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve iki diş >dövülmüş sarımsak, ikişer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu >ve birer çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır. > >Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. > >Üzerine pul biber ekilir. > >Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir. >Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 12. BAYAT EKMEK KÖFTESİ >Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba >alınır. > >100 gr. kıyma, bir baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile >yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır. > >Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. > >Çay yanında yenilebilir. > >13. PEYNİRLİ BAYAT EKMEK KÖFTESİ >1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. >İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir. Bir demet maydanoz >doğranır. İki yumurta kırılır. > >Bir adet orta boy soğan rendelenir. > >Tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. > >Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır. >Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa >bulanıp kızgın yağda kızartılır. > >Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 13. PEYNİRLİ BAYAT EKMEK KÖFTESİ >1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır. >İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir. Bir demet maydanoz >doğranır. İki yumurta kırılır. > >Bir adet orta boy soğan rendelenir. > >Tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. > >Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır. >Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa >bulanıp kızgın yağda kızartılır. > >Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 14. BAYAT EKMEK PİZZASI >Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. > >Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır. >Dört yumurta çırpılır. > >İçine iki su bardağı süt, bir paket kabartma tozu, yarım çay bardağı >sıvı yağ katılır. > >Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine dökülür. > >Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün >bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir. > >Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis >yerleştirilir. > >Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir. > >Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 15. DİLİM PİZZASI >Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. > >Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp >ekmek dilimlerinin üzerine bolca sürülür. > >Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir. >Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 16. KETÇAPLI DİLİM PİZZASI >Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir. > >Bir çorba kaşığı salça, bir çorba kaşığı ketçap, iki yumurta, bir >tatlı kaşığı kekik >ve bir çay bardağı sıvı yağ çırpılır. > >En son ezilmiş beyaz peynir katılır. >Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür. >Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak >sıcak servise çıkarılır. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 17. DİLİM KAYGANASI >İki veya üç yumurta çırpılıp, bir kahve fincanı süt veya su ile >karıştırılır. > >Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı >yağda kızartılır. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 18. SARIMSAKLI EKMEK (TİYRİTİ) >Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır. > >İki diş sarımsak dövülüp tereyağında iki kez çevrilir. > >Bolca toz kırmızı biber, bir fiske tuz ve bir kahve fincanı su eklenip >hemen ateşten alınır. > >Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 19. BAYAT EKMEK KANEPESİ >Bir kabın içinde bir çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, bir >tatlı >kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr. ezilmiş beyaz peynir, iki >yumurta >iyice karıştırılır. >Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür. > >Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır. > >Kızartılmış dilimlerin üzerine birer ince dilim domates; bunun üzerine >de iki ince >dilim sosis yerleştirilir. > >Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık >marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır. |
Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları 20. TUTMAÇ >3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu >karıştırılıp kaynatılır. > >Elde edilen şurup soğumaya bırakılır. > >Bayat ekmek küp küp doğranır. > >Zeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır. > >Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda >peyderpey kızartılır. > >Kızaran ekmekler şuruba atılır. > >Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken >ekmekler servis tabağına çıkartılır. > >Kızartma işlemi bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine >tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir. > >Hafifçe karıştırılır. > >İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine gezdirilir. |
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:32 . |
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2