tualimforum.com

tualimforum.com (http://www.tualimforum.com/)
-   Yemek Tarifleri ( Mutfağım ) (http://www.tualimforum.com/yemek-tarifleri-mutfagim/)
-   -   Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları (http://www.tualimforum.com/yemek-tarifleri-mutfagim/13868-bayat-ekmekleri-degerlendirmenin-yollari.html)

ASYA 04.09.08 11:11

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
1. EKMEK KAVURMASI
>Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır.
>
>Tencerede kızartılmış yağ ile kavrulur.
>
>Ekmekler kavrulurken, bir çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir.
>İyice karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp beş dakika
>pişirilir.

ASYA 04.09.08 11:11

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
2. PAPARA
>Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır.
>
>Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur.
>
>Ardından tuz ve su eklenip kaynatılır.
>
>Üzerine tulum peyniri dökülür.
>
>Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine
>dökülür.

ASYA 04.09.08 11:12

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
3. TİRİT
>Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir.
>
>Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir.
>
>Sonra üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür.
>
>Dileyen, kıyılı maydanoz veya sumak serpebilir.

ASYA 04.09.08 11:12

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
4. EKMEK SÜPÜRGESİ
>
>(Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
>Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir.
>
>Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir.
>
>Ardından sarımsaklı yoğurt dökülür.
>
>Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça ve kırmızı pul biber
>karışımı gezdirilir.

ASYA 04.09.08 11:13

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
5. EKMEK OĞMASI
>Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır.
>
>Bir kapta eritilen tereyağına dökülerek kavrulur.
>
>Sonra üzerine bir yumurta kırılıp ekmek ufakları ile alt üst edilir.
>
>Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden karıştırılır.
>
>Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir.
>
>Süt çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir.
>
>Ilınınca yenilir.

ASYA 04.09.08 11:13

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
6. YALANCI PAÇA
>Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede bir yemek kaşığı tereyağı
>ile
>kavrularak pembeleştirilir.
>
>Üzerine salça ilâve edilerek eritilir.
>
>Dövülmüş iki diş sarımsak, bir limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve
>et suyu katılır.
>Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur.
>
>Kıtırlaşınca, çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.

ASYA 04.09.08 11:14

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
7. KALACUŞ
>Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur.
>
>Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar
>kavrulur.
>Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu
>tavaya eklenir.
>
>Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan
>doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür.
>
>Kabın kapağı kapatılır.
>
>Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.

ASYA 04.09.08 11:14

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
8. EKMEKLİ OMLET
>Dört dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır.
>
>sekiz yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice
>çırpılır.
>Hazırlanan karışımdan dört ayrı omlet pişirilir.
>
>Üzerine küp şeklinde doğranmış kızarmış ekmek ve küp şeklinde
>doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.

ASYA 04.09.08 11:14

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
9. EKMEK KARIŞTIRMASI
>Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. 3 yemek kaşığı margarin bir
>tencerede
>eritilir.
>
>Erimiş tereyağına kaşık ucu ile salça koyulur.
>
>Üzerine 3-4 yumurta kırılır ve karıştırılarak pişirilir.
>Ardından karabiber serpilir.
>
>Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık ateşte biraz
>karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler
>yumuşatılır.
>
>Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir.

ASYA 04.09.08 11:15

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
10. YUMURTALI EKMEK AŞI
>Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır.
>
>Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile
>pembeleştirilir.
>
>Bir çorba kaşığı salça ve bir çay bardağı su eklenip birkaç dakika
>kaynatılır. Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın
>kenarlarına çekilir.
>Tavanın ortasına iki yumurta kırılır.
>
>Üzerine tuz ve karabiber ekilir.
>
>Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir.
>
>Dört diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır.
>
>Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır.
>
>Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır.
>
>Bir çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber
>hafifçe yakılarak yemeğin üzerine gezdirilir.

ASYA 04.09.08 11:15

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
11. EKMEKLİ EZME
>İki dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır.
>
>Dilimler çukur bir tabağa koyulup üzerine soğuk su dökülür.
>
>Beş dakika sonra sudan çıkarılır.
>
>Suyu süzülerek ufalanır.
>
>Ufalanmış ekmekler, üç yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve iki diş
>dövülmüş sarımsak, ikişer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu
>ve birer çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır.
>
>Elde edilen karışım servis tabağına koyulur.
>
>Üzerine pul biber ekilir.
>
>Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir.
>Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.

ASYA 04.09.08 11:16

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
12. BAYAT EKMEK KÖFTESİ
>Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba
>alınır.
>
>100 gr. kıyma, bir baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile
>yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.
>
>Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır.
>
>Çay yanında yenilebilir.
>
>13. PEYNİRLİ BAYAT EKMEK KÖFTESİ
>1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır.
>İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir. Bir demet maydanoz
>doğranır. İki yumurta kırılır.
>
>Bir adet orta boy soğan rendelenir.
>
>Tuz, köfte baharı ve pul biber katılır.
>
>Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.
>Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa
>bulanıp kızgın yağda kızartılır.
>
>Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.

ASYA 04.09.08 11:16

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
13. PEYNİRLİ BAYAT EKMEK KÖFTESİ
>1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır.
>İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir. Bir demet maydanoz
>doğranır. İki yumurta kırılır.
>
>Bir adet orta boy soğan rendelenir.
>
>Tuz, köfte baharı ve pul biber katılır.
>
>Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.
>Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa
>bulanıp kızgın yağda kızartılır.
>
>Üzerlerine kürdan batırılarak servise çıkarılır.

ASYA 04.09.08 11:16

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
14. BAYAT EKMEK PİZZASI
>Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir.
>
>Margarin ile yağlanmış ve un serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.
>Dört yumurta çırpılır.
>
>İçine iki su bardağı süt, bir paket kabartma tozu, yarım çay bardağı
>sıvı yağ katılır.
>
>Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine dökülür.
>
>Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün
>bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir.
>
>Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis
>yerleştirilir.
>
>Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir.
>
>Bunların üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.

ASYA 04.09.08 11:17

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
15. DİLİM PİZZASI
>Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür.
>
>Yumurta, beyaz peynir veya çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp
>ekmek dilimlerinin üzerine bolca sürülür.
>
>Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir.
>Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır.

ASYA 04.09.08 11:17

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
16. KETÇAPLI DİLİM PİZZASI
>Bayat ekmek dilimleri, yağlanmış tepsiye dizilir.
>
>Bir çorba kaşığı salça, bir çorba kaşığı ketçap, iki yumurta, bir
>tatlı kaşığı kekik
>ve bir çay bardağı sıvı yağ çırpılır.
>
>En son ezilmiş beyaz peynir katılır.
>Karışım, ekmek dilimlerinin üzerine sürülür.
>Dilimler, orta ısılı fırında, pembeleşene kadar kızartılıp, sıcak
>sıcak servise çıkarılır.

ASYA 04.09.08 11:18

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
17. DİLİM KAYGANASI
>İki veya üç yumurta çırpılıp, bir kahve fincanı süt veya su ile
>karıştırılır.
>
>Bayat ekmek dilimleri arkalı önlü bu karışıma bulanıp kızgın sıvı
>yağda kızartılır.

ASYA 04.09.08 11:18

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
18. SARIMSAKLI EKMEK (TİYRİTİ)
>Bayat ekmek dilimleri fırında kıtırlaştırılır.
>
>İki diş sarımsak dövülüp tereyağında iki kez çevrilir.
>
>Bolca toz kırmızı biber, bir fiske tuz ve bir kahve fincanı su eklenip
>hemen ateşten alınır.
>
>Ekmek dilimleri üzerinde gezdirilir.

ASYA 04.09.08 11:19

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
19. BAYAT EKMEK KANEPESİ
>Bir kabın içinde bir çorba kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, bir
>tatlı
>kaşığı kekik, yarım çay bardağı süt, 200 gr. ezilmiş beyaz peynir, iki
>yumurta
>iyice karıştırılır.
>Bu karışım, kanepe şeklinde ve ince bayat ekmek dilimlerine sürülür.
>
>Dilimler, fırın tepsisine dizilir; hafif pembeleşinceye kadar kızartılır.
>
>Kızartılmış dilimlerin üzerine birer ince dilim domates; bunun üzerine
>de iki ince
>dilim sosis yerleştirilir.
>
>Kanepeler, kürdanlı olarak servis tabağına alıp, soğutmadan, kıvırcık
>marul yaprakları eşliğinde servise çıkarılır.

ASYA 04.09.08 11:19

Bayat Ekmekleri Degerlendirmenin Yolları
 
20. TUTMAÇ
>3 su bardağı toz şeker, aynı miktarda su ve yarım limon suyu
>karıştırılıp kaynatılır.
>
>Elde edilen şurup soğumaya bırakılır.
>
>Bayat ekmek küp küp doğranır.
>
>Zeytinyağı, tavada yakılmadan kızdırılır.
>
>Doğranmış ekmekler, çırpılmış yumurtaya bulanarak, kızgın yağda
>peyderpey kızartılır.
>
>Kızaran ekmekler şuruba atılır.
>
>Bir yandan kızartma işlemi sürdürülürken, öte yandan şurubu çeken
>ekmekler servis tabağına çıkartılır.
>
>Kızartma işlemi bitince, servis tabağına çıkarılmış ekmekler üzerine
>tarçın, susam, badem, ceviz, fındık, gül suyu serpilir.
>
>Hafifçe karıştırılır.
>
>İstenirse kalan şurup da ekmeklerin üzerine gezdirilir.


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:32 .

Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2