![]() |
Doğrunun Analitik İncelemesi Doğrunun Analitik İncelemesi 1.
Bir doğru üzerindeki noktaların koordinatlarını veren eşitliğe doğrunun denklemi denir. y = mx + n y = mx + n eşitliğinde m: eğim, n: sabit sayıdır. ax + by + c = 0 şeklinde verilen denklemde y yalnız bırakılırsa http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1984.gifelde edilir x in katsayısı http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1985.gif eğimi verir. Öyle ise, ax + by + c = 0 doğrusunun eğimi http://www.torpil.com/torpil/oss_oks.../geoka1901.gifEğimi eşit olan doğrulara paralel doğrular denir. Doğruların eğimleri arasındaki bağıntıdan daha sonra bahsedeceğiz. 2. İki Noktası Bilinen Doğrunun Eğim ve Denklemi a. İki noktası bilinen doğrunun eğimi Analitik düzlemde A(x1, y1), B(x2, y2) noktaları bilinen d doğrusu üzerinde A, B noktalarının koordinatları kullanılarak oluşturulan ABC üçgeninin A açısı ile d doğrusunun eğim açısı yöndeş açılar olduklarından eşittirler. Buradan http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...oka1902gif.gif http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1988.gifşeklinde de yazılabilirb. İki noktası bilinen doğrunun denklemi A(x1, y1), B(x2, y2) noktalarından geçen d doğrusu üzerinde doğruyu oluşturan noktaları temsil eden P(x, y) noktası alalım. Bu üç noktadan herhangi ikisini kullanarak yazacağımız eğimler eşittir. Buna göre,http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1989.gif http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1990.gifBu eşitlik bize iki noktası bilinen doğru denklemini verir. http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1991.gif şeklinde de yazılabilir. Sonuç aynıdır.
O halde orijinden geçen doğrunun eğimi m ise denklemi y= mxDoğru denklemi ax + by + c = 0 şeklinde ise ve orijinden geçiyorsa c = 0 dır. Doğru denklemi ax + by = 0 olur. 3. Bir Noktası ve Eğimi Bilinen Doğrunun Denklemi A(x1, y1) noktasından geçen ve eğimi m olan doğru denklemihttp://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1992.gifA(x1, y1) noktası ve P(x, y) noktası kullanılarak yazılan eğim değeri verilen eğime eşitlenir. 4. Eksenlere Paralel Doğruların Denklemi a. Eksen doğruları Analitik düzlemde x (apsis) ekseninde bütün noktaların y si (ordinatı) sıfır olduğundan x ekseni aynı zamanda y = 0 doğrusudur. y (ordinat) ekseni de x = 0 doğrusudur. http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1993.gifb. x eksenine paralel doğrular y = k doğrusu; y eksenini k noktasında keser, x eksenine paralel ve y eksenine diktir.http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1994.gifc. y eksenine paralel doğrular x = k doğrusu; x eksenini k noktasında keser, y eksenine paralel ve x eksenine diktir. http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1995.gif 5.Eksenleri Kestiği Noktaları Bilinen Doğruların Denklemi x eksenini a noktasında y eksenini de b noktasında kesen doğrunun denklemi http://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1996.gifhttp://www.torpil.com/torpil/oss_oks...m/geo_1997.gifDoğru (a, 0) ve (0, b) noktalarından geçtiğine göre, doğrunun denklemi iki noktadan geçen doğru denklemi özelliği kullanılarak da yazılabilir.
Doğruların grafiklerini çizmek için x ve y eksenlerini kestikleri noktalar bulunur. x eksenini kestiği nokta için y = 0 ve y eksenini kestiği nokta için x = 0 değerleri alınır. Alıntıdır. |
Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 05:59 . |
Powered by vBulletin Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2