| Çanakkale Yöresi Halk Oyunları-Çanakkale Halk Oyunları-Çanakkale İli Halk Oyunları Çanakkale Yöresi Halk Oyunları-Çanakkale Halk Oyunları-Çanakkale İli Halk Oyunları Çanakkale de bilinen halk oyunlarından bazıları şunlardır;Harmandalı,kaba güvem,Edremit güvendesi,Yandım Ayşe,(Karyolamın Demiri),Kuz köy Zeybeği,Sürmeli, Bayramiç Zeybeği Karanlık Zeybeği Düğün ve eğlencelerde oynanan bu oyunların dışında ,dini nitelikli bir dans olan Samahlar Türkmen ibadetlerinin gerçekleştirildikleri cemlerin ayrılmaz ve önemli bir bölümünü teşkil etmektedirÇanakkale yöresinde oynanılan Samahlar Orta ve Doğu Anadolu Samahlarından daha ağır bir tempoda gerçekleşir. Bu tipten oyunların dışında ile göçler yolu ile gelen diğer toplulukların da (Çerkezler Adıge, Kumuk, Pomak, Boşnak vb) Çanakkale oyunlarının yanı sıra kendi oyunlarını da oynadıkları da görülmektedirOyunlarda kullanılan müzik aletleri de oynanan oyunlara ve oynanan topluluklara göre değişiklik gösterirGeleneksel zeybek oyunlarında klarnet ,keman, davul, darbuka, kullanılırken ,Samahlarda bağlama ,Çerkez oyunlarında akordeon ve phacic kullanılır. Çanakkale türkülerinin önemli bir kısmı, maniler arasına serpiştirilen nakaratlar yardımıyla oluşmaktadır Bilinen bir ezgiye (örneğin Evreşe yolları) mani eklemeleriyle türkü söyleyicilerin mani repertuarına göre uzayıp kısalabilir ve her seferin de türkü sözleri değişebilirEsas olan ezgidir. (örnek) Bahçemiz savan dolu Kövümüz Gelibolu İster al ister alma Mallemiz oğlan dolu İster al ister alma Kövümüz oğlan dolu Entarini ben biçtim İbriğinden su içtim Evvel yarin ben idim Şimdi de benden vazgeçtin Evvel yarin ben idim Şimdi benden vazgeçtin ERKEK OYUNLARI 1) HARMANDALI 2) KABAGÜVENDE 3) KARANFİLİMİN MORUNA (ÇİFTLEME ZEYBEĞİ) 4) KUSKÖY ZEYBEĞİ 5) ÇAN SEKMESİ (SÜZME) 6) KARANLIK DERE 7) BAĞ ÖZÜ 8) ALAY HAVASI 9) EDREMİT ZEYBEĞİ 10) SÜRMELİ ZEYBEĞİ 11) KAZAK ZEYBEĞİ 12) ADA ZEYBEĞİ 13) CANKİKİRİK BAYAN OYUNLARI 1) HARMANDALI 2) KARYOLAMIN DEMİRİ 3) BAYRAMİÇİN DAĞLARI 4) VERSİNLER 5) ÇEMBERİMDE GÜL OYA 6) BALIKESİR YOLUNDA 7) SIRA SIRA SİNİLER 8) ÇAN SEKMESİ |