Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.05.10, 12:18   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Fenci
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Adana
Mesajlar: 1.470
Konular: 1448
Puan Grafiği
Rep Puanı:9173
Rep Gücü:0
RD:Fenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond reputeFenci has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 51
215 Mesajına 807 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon Dudaklı Ayılar (Melursus)-Dudaklı Ayılar Genel Bilgi-Dudaklı Ayılar Resimleri

Dudaklı Ayılar (Melursus)-Dudaklı Ayılar Genel Bilgi-Dudaklı Ayılar Resimleri



Dudaklı Ayılar (Melursus)

Dudaklı Ayı (Melursus), ayaklarını sürüyerek ağır ağır yol alması sebebiyle, tembel ayı diye de adlandırılır. Fakat bir düşmanıyla karşılaşmaya görsün, o zaman yarışta değme inşam geride bırakır.

Gerekince sağlam pençeleriyle silâhlı iyi bir dövüşçü olur:

Dudaklı ayı'nın vatanı Seylân ile Hindistan'dır. 150 santim uzunluğunda, 100 kilo ağırlığında ve omuz hizasında 60 santim veya daha boyludur. Ekseri ayılardan daha uzun kuyruğu varsa da, 7,5 santimlik bir kuyruk gene de pek uîun sayılmaz. Bu ayının hayli uzun siyah tüylü postuyla darmadağınbir görünüşü vardır. Göğsünde beyazımsı bir hilâl dikkati çeker. Burnu da beyazımsıdır.

Dudaklı ayı ağaca tırmanmakta ustadır. Meyva ve bal sever. Aile adı Melursus zaten bal ayısıanlamına gelir. Bu ayı bal için en yüksek ağaçlara tırmanır. Yerde de kendine türlü yiyecekler bulur. Küçük kemirgenler, kurtçuklar, böcekleri, şeker kamışı ve boş midesini doldurabilecek her şeyi yer.

Beyaz karıncalar da dudaklı ayı' nm sevdiği yiyeceklerden biridir. Bunları avlamak için özel bir tertibatı bile vardır. Önce beyaz karın calarm yuvasını bularak kazarve karıncaları dışarı çıkartır. Sonra da, kaçışan avlarını uzun ve oynak dudaklarının yardımıyla ağzına atar. Her nasılsa dudaklarından kaçabilmiş karıncalar olursa, onları uzun diliyle yakalar.

Dudaklı ayı'nın ini kayaların arasındaki bir oyuktur. Çoğu zaman yalnız yaşarsa da, özellikle üreme zamanlarında küçük aile grupları halinde görülür. Yavrular kör olarak doğarve üç hafta kadar bu durumda kalır. Görmeye başladıktan sonra anneleriyle gezintilere çıkar ve çok kere sırtında, omuzlarındaki sık tüy kümelerine tutunarak yol alırlar. Yavrular tam manasıyla olgunlaşıncaya kadar iki, üç yıl anne leriyle kalırlar.

Dudaklı ayı yavruyken hoş bir evcil hayvan olabilirse de, yaşı ilerledikçe huysuzlaşır. Bir dudaklıayı hayvanat bahçesinde 21 yıl, bir başkası ise 18 yıl yaşamıştı.
Fenci isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla