Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24.10.09, 18:18   #2 (permalink)
Kullanıcı Profili
Kedi
Gamma Üye
 
Kedi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Mesajlar: 3.713
Konular: 3171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3699
Rep Gücü:56
RD:Kedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond reputeKedi has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 45
128 Mesajına 262 Kere Teşekkür Edlidi
:
Arrow --->: Kırklareli Tarihi

Persler-Odrysler ve Makedonya Hakimiyeti
Klasik ve Helenistik Dönemler : M.Ö. 5-M.Ö. 1.yüzyıl
M.Ö.513-512 yıllarında Persler İskit seferini takiben,Trakya'ya bölge halkının hiçbir direnişi olmaksızın yerleştiler. İç kesimlerde, bilhassa Kırklareli çevresinde etkin olamamışlardır.Ama yine de isyancı Yunan kentleriyle beraber bazı Trak yerleşimlerini de baskınlarla cezalandırdıkları bilinmektedir.Persler tarih sahnesinden çekilince ilk Trak Devleti Odris kabilesi denetimin de kurulmuştur.Başkent olarak da;Tunca ve Meriç arasında yer alan Teres kenti olmuştur.Bu olay sonrasında Sosyokültürel alanda birçok değişimler yaşanmıştır.Eski Teokratik yapının ye rine; Atlı hareket eden,süvari soylular sınıfı oluşmuştur.Halk savaşlara yine piyade olarak katılıyorsa da bu atlıların kültürel ve askeri alanlardaki etkinlikleri artmıştır. Odris hanedanlığı da Kırklareli ve Bizye(Vize) çevresinde önemli bir kontrol sağlayamamış ve pek çok zamanlarda diğer topluluklarla yapılan antlaşmalarda bu çevrenin hakim liderlerini de taraf olarak yanları na almak zorunda kalmışlardır. Bazen de iç çekişmeler yaşanmıştır. Odrisler Doğudaki kontrol eksikliklerine rağmen yine de İskender'in ölümü sonrasında da egemenliklerini devam ettirmişlerdir.

Galatlar-Roma Hakimiyeti ve Got İstilası :
M.Ö. 280 de Makedonyalıları yenen Galatlar;Trak topraklarında M.Ö. 273 yılı itibarıyla 60 yıl kadar hüküm sürmüşlerdir. Daha sonraki dönemlerde bölgeye ilgi duyan Romalılar; Traklarla yaptıkları savaşı (M.Ö. 188) kaybettilerse de ,M.Ö. 166 da Odrislerin zayıflaması ile bölgede etkin duruma geçmişlerdir. Odrisleri takiben Sapaiolar'dan Kainoiler otorite boşluğunu doldurarak Roma ile diyaloga girmişler ve başkenti Bzye(Vize) olan bir devlet kurmuşlardır.M.S. 26 ve 45 yıllarındaki isyanlardan sonra Roma bölgeyi tamamen istila etmiştir.Bu olay sonrası bölgemizdeki Trak egemenliği ve kentlerin gelişimleri bir zaman dilimi boyunca durmuştur. Roma hakimiyetinin de tam olarak kurulamadığı bölgeye M.S. 369 yılında kuzeyden gelen Gotlar saldırmıştır. M.S. 378 de Got orduları İmparator Valens'in ordularını yenerek, Kırklareli ve Edirne'yi istila ettiler.İmparator Theodosius Gotları durdurabilmek için M.S. 379 da onlara Kuzey Trakya'da özerklik tanıdı. Germen/Got süvarilerini Roma ordusuna kattı. Fakat yüklü maaşların ödenemediği dönemlerde Gotlar halkın elinden topraklarını alarak zaten Roma'da da yeniden başlamış olan köleci üretim tarzını yeniden canlandırmış oldular.

Bizans Dönemi :
Selanik olan İllirya valiliğine bağlandı. Bu dönemi takiben bölgeye pek çok uzak bölgelerden çeşitli topluluklar sürgün getirilerek yerleştirilmişlerdir. Romalılar 498 de İzurialıları yıkarak halkını Trakya'ya sürdü.540'larda Hunlar, 590'larda da Avarlar ve İslavlar Bölgeye saldırdı. Roma İslavları da burada iskana tabi tuttu. 626'da ikinci Avar saldırısını takiben, 678'de Onogurlar(Türk-Bulgar) akınlar yaptılar ve Tuna ile Balkan Dağları arasına yerleştiler. Bizans imparatoru V.Constantinus, 746 da Suriye seferi sonrası ve 747 de de Erzurum ve Malatya seferleri sonrasında tutsakları Trakya topraklarına yerleştirdi. İmparator I. Nikephoros 802-811 yıllarında Anadolu'daki çiftlik sahiplerini sürgün olarak bölgeye getirterek sınırlara ve Kırklareli'ne yerleştirmiş ve onlara Asker-Köylü (Stratiotes) sıfatıyla askerlik yapmalarını şart koşmuştur. 850'lerde de imparator III. Mihail, Malatya yöresinde Arapların tarafını tutan Pavlikianları zorla bölgeye sürgün olarak göndermiştir. Bu tür Sürgün halkların ardından bölgede daha sonraları da birçok istilalar yaşanacaktır.

Bulgar kralı Simeon 913 ve 924'te Bizans başkentini iki defa kuşatarak bölgesi iki kez istila etmiştir.
1064'te güney Rusya'dan Kumanların baskısıyla Balkan yarımadasına inen Uzlar;Bulgar ve Makedon topraklarını ve Trakya'yı dalga dalga istila etmişlerdir.
1122'de Bizans-Kuman ittifakına yenik düşen Peçenek Türkleri Tuna'yı aşarak Makedonya ve Trakya'ya girmişlerse de İmparator II. İoannes'e yenilerek bölgede yerleşime zorlanmışlardır.
1190 da Kırklareli ve Edirne Haçlı ordularınca işgal edilmiş; İşgal ve sömürüler İstanbul'da kurulan "Latin İmparatorluğu" yıkılana kadar (25 temmuz 1261) sürmüştür.
1264'te Bizans ordularının Bulgar-Tatar ordularına yenilerek geri çekilmeleri sonrasında; 1304-1305 arasında benzeri görülmemiş bir yağmalamaya uğramıştır.
Bizans'ı korumak için kiralık gelen Katalan askerleri Gelibolu'yu almışlar ve komutanları Roger de Flor bir komplo ile öldürülünce intikam için o sıralarda Avrupa yakasına geçmekte olan Türklerle birlikte hareket ederek Bizans'ın da zayıfladığı bu dönemlerde 2 yıl kadar akınlarını sürdürmüşlerdir.
Bu son olay sonrasında; Artık Trakya topraklarında 20. yüzyıl başlarına kadar sürecek olan "TÜRK HAKİMİYETİ, BARIŞ ve İSTİKRAR DÖNEMİ" başlayacaktır.
Kedi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla