--->: Siber Terör Nedir? Sonuç Siber Terörizm kavramının yazılı ve görsel medya da, ulusal ya da uluslararası arenada çok fazla kullanılmaya başladığı görülmektedir. Çünkü, internet’in ve bilgisayar ağlarının toplumun her kesimine yayılması ve ülkelerin yaşamsal ve güvenlik sistemlerinde bu teknolojilerin kullanımına paralel olarak, terör grupları ve teröristler de bu teknolojilerden yoğun olarak yararlanma veya bu teknolojilere yönelik bombalama türü saldırılarda bulunma girişimlerinde bulunmaktadırlar. 11 Eylül 2001 tarihi, Amerika başta olmak üzere tüm dünyü için önemli bir tarihtir. Bu tarihten sonra tüm dünya ülkeleri, teknolojik alt yapılarını ve internet güvenlik sistemlerini yeniden gözden geçirmek ve siber terör eylemlerine karşı hazırlıklı olmak gereksinimi duymuşlardır. Ayrıca, siber terör eylemleri yoğun olarak internet, e-mail, network teknolojileri üzerinden gerçekleştirildiğinden dolayı, konunun özelliği gereği ülkeler bu yeni terör durumu ile etkili mücadele edebilmek amacıyla işbirliği halinde bulunmaları gerekliliği üzerinde durarak, çeşitli etkirliklerle bu işbirliğini geliştirmeye çalışmaktadırlar. Ülkedeki, özellikle güvenlik ve iletişim kurumlarının sebir terör eylemlerine karşı gerekli önlemleri almaya ve diğer ülkeler ile işbirliği halinde olmaya çalıştığı kadar, bireylerin de bu tür siber terör eylemlerine karşı bilinçli olmaları veya bilinçli olmaları için eğitim faaliyetleri düzenlenmesi o ülkenin genel güvenliğine olumlu katkıda bulunacak ve ulusal savunma yapısını güçlendirecektir. Ülkemizde, yoğun olarak internet’e ulaşımın internet kafeler üzerinden gerçekleştiği göz önüne alındığında çeşitli olası siber terör eylemlerinin ve bu mekanlar üzerinden rahatça gerçekleştirilileceği, aynı zamanda fail veya faillerin bu mekanlarda herhangibir şekilde kaydı tutulmaması nedeniyle neredeyse yakalanmasının imkansız olduğu gerçeği dikkate alınarak, kanun ile bu mekanlar üzerinde etkili denetim gerçekleştirebilmesi sağlanmalıdır. Ülkemizde de, diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi mutlaka bilişim suçları ile etkili bir şekilde mücadele edebilmesi amacıyla, bilişim suçları yasası ivedilikle çıkarılmalı ve ilgili kurumlar koordinesinde çalışmalar yapılarak özellikle siber terör saldırılarına hazırlıklı olma, müdahale edebilme ve eylemde bulunun teröristlere ve terör gruplarına karşı etkililik gücü artırılmalıdır. - Makale, 16-17 Ekim 2003 tarihlerinde Fırat Üniversitesi’nde düzenlenen Türkiye’nin Güvenliği Sempozyumu’nda bildirili olarak tebliğ edilmiştir. Arş. Gör. Bünyamin Atıcı – Fırat Üniversitesi-Teknik Eğitim Fakültesi-Eğitim Bilimleri Bölümü Başkomiser Çetin Gümüş – Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Öğrencisi – Elazığ Emniyet Müdürlüğü-Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Kaynak:kocaeli.pol.tr --------------Tualimforum İmzam-------------- |