Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26.09.09, 02:54   #5 (permalink)
Kullanıcı Profili
ASYA
Moderator
 
ASYA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 6.442
Konular: 5295
Puan Grafiği
Rep Puanı:9435
Rep Gücü:117
RD:ASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond reputeASYA has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 118
480 Mesajına 828 Kere Teşekkür Edlidi
:
Standart --->: Siber Terör Nedir?

Siber Terör ve Emniyet Teşkilatı

Emniyet Teşkilatı bünyesinde bilişim hizmetleri 1982 yılında, Bilgi Işlem Daire Başkanlığı’nın kurulmasıyla atılmıştır. Sanal alemdeki suçları takip etmek için Emniyet Teşkilatı içinde nasıl bir yapılanmaya gidileceği konusunda çalışmalar yapmak üzere 1997 yılında Bilişim Suçları Bürosu kurulmuştur. 2001 yılında bu büro İnternet ve Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir. Şube, Bilişim Suçları konusundaki gelişmeleri her yönüyle takip etmekte, bilgisayar sistemlerine izinsiz giriş ve zarar yöntemlerine karşı alınacak tedbirleri araştırmakta, bilişim suçları konusunda yetiştirilecek personelin eğitim standartlarını tespit etmekte ve bilişim suçları konusunda çalışma yapan yerli ve yabancı kuruluşlarla irtibata geçmektedir.

Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, İnternet ve Bilişim Suçları Şube Müdürlüğü her türlü bilişim suçları konularında yoğun faaliyetler yapmakta ve bu konuda yurt içi, yurt dışı eğitimler düzenlemektedir. 2002 yılında ise, tüm taşra teşkilatında Bilgi İşlem Şube Müdürlükleri bünyesinde İnternet ve Bilişim Suçları Büro Amirlikleri kurulmuştur.

İnternet hizmetleri konusunda teknik alt yapının hazırlanması ve Emniyet İnternet sayfasına konulması gerekli bilgilerin belirlenmesi ile Bilgisayar Suçları ve Bilgi Güvenliği konularında araştırma yapılması ve bu konudaki yasal boşlukların doldurulması amacıyla; Asayiş, Bilgi İşlem, İnterpol, İstihbarat, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele, Terörle Mücadele ve Harekat Daire Başkanlıkları ve Hukuk Müşavirliğinden konu ile ilgili birer personelden oluşan Bilgisayar Suçları ve Bilgi Güvenliği Kurulu Emniyet Genel Müdürü onayı ile 18.04.1998 tarihinde kurulmuştur.

Ayrıca; bilişim suçları, siber terör vb. alanlarda çalışmalar yapmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı TADOC Bilişim Suçları Araştırma Merkezi Başkanlığı kurulmuştur.

Birçok terör örgütü internet üzerinden propaganda başta olmak üzere, patlayıcı madde yapımı, örgüt elemanlarının eğitilmesi gibi birçok illegal faaliyet icra edilmektedir. Nitekim Emniyet Teşkilatı’nın Hizbullah terör örgütü ile mücadelesindeki başarının temelinde bu örgütün bilgisayarlarında yapılan araştırmalar sonucu elde edilen veriler bulunmaktadır. Benzer şekilde uyuşturucu ticareti yapan ve bilgi teknolojilerini kullanan bir şebekenin iletişim ağı bir bilgisayarın içindeki bilgiler sayesinde ortaya çıkarılabilecektir (Özcan, 2003).

Günümüzde, bilgisayarların ve networklerin suç işlemek için bir araç olarak kullanılması nedeniyle Emniyet Teşkilatı da, bu yeni suç tipine ve siber terör faaliyetlerine karşı yoğun olarak çalışmalar yapmaktadır. Ancak, bilişim suçları yasasının çıkartılması ile kolluğun bu konu üzerindeki çalışmaları ve etkililiğinin artması sağlanabilecektir.

Siber Suçlara Karşı Önlemler

İnternet, geleneksel suçların işlenmesinde yeni bir araç haline gelmesinin yanısıra farklı suç tiplerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu nedenle pek çok ülke mevzuatlarında düzenleme yaparak ya da yeni yasalar çıkarmak zorunda kalmıştır ve bu suçlarla mücadele edecek özel birimler oluşturmaktadır.

Medyanın, finans kuruluşlarının, kamu hizmetlerinin ve iletişimin neredeyse tümüyle bilgisayarlı ortamda gerçekleştirildiği ülkeler giderek artan biçimde siber tehdit altındadır. Bir ülkenin bilişim altyapısı ele geçirildiğinde ya da çalışamaz hale getirildiğinde, ülkenin yaşamsal faaliyetleri durdurulmuş olacaktır. Böylesine büyük çaplı bir saldırı, başarılabildiği takdirde, ülkenin haritadan silinmesine kadar giden bir çöküşün başlangıcı olabilir. Bu nedenle günümüzde ülkeler, mutlaka bu siber tehditlere karşı kendi güvenliklerini sağlamak için çok daha yoğun önlem almak zorunda kalmaktadırlar (
pro-g.com.tr).

A.B.D. siber suçlarla ilgili olarak anti-terör yasası çıkarmıştır. Yasaya göre bir bilişim suçunun FBI tarafından kovuşturulabilmesi için “saldırı”nın A.B.D.’de bulunan bir network sistemlerinden “geçmesi” yeterli kılınmaktadır. Bu şu anlama gelmektedir. Ankara’da yaşayan bir hacker, Istanbul’da bulunan bir bilgisayarı ya da sistemi çökerttiginde ya da herhangi bir “şüpheli eylem”de bulundugunda, eğer bu eylem, A.B.D.’yi ilgilendiriyor ve A.B.D.’de bulunan networklerden herhangi biri üzerinden data paketi olarak geçmişse bu olay FBI’ı ilgilendirmektedir. (ntvmsnbc.com.tr)

Avrupa Birliği de rakibi Amerika’dan geri kalmayarak 2000 yılı içerisinde siber suçlar üzerinde yoğun bir çalışma yapmış ve bu çalışmanın sonucunda 8 Ocak 2001 tarihli, bilişim suçları konusunda ortak mevzuat yaratmak amacıyla “İnternet ve Bilgisayar Suçları ile İlgili Sözleşme Taslağı” hazırlamıştır (Küçükgörkey, 2002).

Yeni Türk Ceza Kanun Tasarısı’nda bu konu ele alınmıştır. Türk Ceza Kanunu 345 ila 350. maddeleri, bilişim suçları ile ilgilidir. Ama bunlarla daha çok bilişim sistemine girme, verileri tahrip etme, bozma; sistemi engelleme, bozma, haksız yarar sağlama, sahtecilik, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçları düzenlenmektedir. Internet ortamında sahip olunan haklar ve özgürlükler tam olarak düzenlenmemiş ve koruma altına alınmamıştır. Bilişim suçları ile ilgili hükümlerin başka ülkelerde de uygulanması gerekmektedir. Bu konuda yasalar hazırlanırken uluslararası işbirliği şarttır (Türk, 2001).

Akgül (2002) bilişim suçları (cyber crime) ve delillerin toplanması konularında on-line işbirliği ağı kurulması gerektiğini, bir e-mail’in nereden geldiğinin bilinmesinin zor olduğunu, pek çok yasada değişiklik yapılması gerektiğini belirtmiştir.

Bilişim suçları ve siber terörizm ile ilgili konularda, ülkemizde de vakit geçirilmeden gerekli yasalar çıkartılmalıdır. Üniversiteler bünyesinde, bilişim suçları araştırma enstitüleri kurulmalıdır. Ayrıca, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının internet güvenliği konusunda bir merkezden yürütülmek üzere etkin çalışmalar yürütülmelidir. İnterpol bünyesinde, siber terörizm ile mücadele konusunda birim kurulmalı ve etkinliği artırılmalıdır. Ayrıca, bilişim suçları ve siber terör kapsamında ülkemize ve kurumlara yönelik olarak risk-suç haritası çıkarılmalıdır. İnternet kafeler ve ISS’lerin kuruluşu hakkında yasal bir düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca, siber suçlara karşı tüm özel sektör ve kamu kurum ve kuruluşlarının ve bireylerin internet ve network güvenliği konusunda teknik önlemler alması, bu konuda eğitim faaliyetleri düzenlenmesi siber terörden en az etkilenmeyi sağlayacaktır.
ASYA isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla