Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.06.09, 19:32   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
İpek
Gamma Üye
 
İpek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: Mersin
Mesajlar: 1.271
Konular: 1076
Puan Grafiği
Rep Puanı:3790
Rep Gücü:0
RD:İpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond reputeİpek has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 71
210 Mesajına 272 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Aydın Yalçın Biyografisi,Aydın Yalçın Hayatı,Prof.Dr.Aydın Yalçın Kimdir?

Aydın Yalçın Biyografisi,Aydın Yalçın Hayatı,Prof.Dr.Aydın Yalçın Kimdir?

Aydın Yalçın (1920 - 1994) Türk eğitimci ve fikir adamlarından biridir.

Yalçın, 29 Ekim 1920 tarihinde Isparta’nın Uluborlu ilçesinde doğan Aydın Yalçın’ın annesi öğretmen babası emekli bir subaydı. İlkokulu doğduğu ilçede, orta öğrenimini de İstanbul Kabataş ve Haydarpaşa liselerinde tamamladıktan sonra, yüksek öğrenimini Siyasal Bilgiler Okulunda yaptı. Lisansüstü araştırma ve doktora için gittiği Londra Üniversitesi’ndeki çalışmalarını, 1951 yılında tamamlayarak yurda döndü. SBF’de 1941 yılında başladığı öğretim üyeliğini sürdürdü.

Prof. Aydın Yalçın, 1954 yılında Bahri Savcı, Osman Okyar, Bedii Feyzioğlu, Aydın Yalçın, Turhan Feyzioğlu, Turan Güneş, Nilüfer Yalçın, Bülent Ecevit, Kemal Salih, Nejat Tunçsiper, Cavit Erginsoy, Mukbil Özyörük, Ziya Müezzinoğlu, Yaşar Karayalçın, Kudret Ayiter ile Akif Erginay’ın başını çektiği bir ekiple beraber Forum Dergisi’ni kurdu. Yayımından bir süre sonra bu ekibe Cahit Talas, Muammer Aksoy, Şerif Mardin, Coşkun Kırca, Mümtaz Soysal, Metin And, Sadun Aren, Haluk Ülman, Şevki Vanlı, Cemal Aygen ve daha birçok aydın katıldı.

Başlangıçta hep beraber yola çıkan bu insanların, zaman geçtikçe siyaset sahnesindeki yolları ayrıldı. Gün geldi birbirlerine zıt fikirler benimser oldular, birbirlerine karşı parlamentoda mücadele eder oldular. Fakat Forum daima Türk insanını aydınlatmaya devam etti.

Aydın Yalçın 1958-1960 yılları arasında, ziyaretçi profesör olarak, ABD’de Columbia Üniversitesi’nde ders verdi. Türk siyasi hayatında da bazı aktif görevler aldı. Hürriyet Partisi ve Yeni Türkiye Partisi kurucusu olarak, siyasi hayata katıldı. 1965-1973 yılları arasında Adalet Partisi milletvekili olarak parlamentoda bulundu. Uzun yıllar bu partinin genel idare kurulu üyeliği ve grup başkan vekilliğini yaptı. AET-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkanlığı ve Avrupa Konseyi üyeliği yaptı. Resmî görevlerle, Batı ve Doğu Avrupa, Amerika ve Sovyetler Birliği’ni ziyaret etti.

1973 yılından sonra, tekrar üniversiteye dönen Prof. Yalçın, yerli yabancı birçok dergi ve gazetelerde yazılar yazdı. Uzak Komşumuz Sovyetler, Demokrasi, Sosyalizm ve Gençlik, İktisadi Politika Üzerinde Düşünceler, Türk Komünizmi Üzerine Bazı Gözlemler, Faşizmin Doğuşu, Türkiye İktisat Tarihi: Osmanlı İktisadında Büyüme ve Gerileme Süreci, İktisadi Doktrinler ve Sistemler Tarihi, Vatan Hıyanetinin Anatomisi en önemli kitaplarıdır.

Prof. Yalçın önceden arkadaşlarıyla beraber çıkardığı Forum Dergisi’ni 15 Eylül 1979 tarihinden itibaren “Yeni Forum” adı altında yeni bir nefes ve kadro ile çıkararak 4 Ekim 1994 tarihinde vefat edene kadar bu derginin yönetim kurulu başkanlığı ve başyazarlığını yürüttü. Prof. Yalçın’ın başkanlığında yayımlanan bu dergi dünyada birçok ülkede yıllarca en önemli kaynak eser olarak kullanıldı ve hâlâ da kullanılmaya devam ediyor.

Prof. Yalçın Türkiye’de, totaliter akımlara karşı hayatı boyunca demokratik ilkeleri, hürriyet düzenini, piyasa ekonomisine dayanan çoğulcu toplumu, savunageldi. Dünyadaki birçok gelişme, yazılarını takip edenler için asla sürpriz olmadı. O daima ileriyi gören bir yapıya sahipti; zamanında modaya uyarak onun fikirleri ile dalga geçen günümüzün meşhur “liberal” aydınlarının açıkça söylemeseler de şimdi bundan nedamet duymaları en azından onun hatırasına büyük bir saygı ifadesidir.
İpek isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla