Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11.06.09, 22:55   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
Sude
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Feb 2008
Nerden: İzmir
Mesajlar: 1.307
Konular: 1171
Puan Grafiği
Rep Puanı:3023
Rep Gücü:0
RD:Sude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond reputeSude has a reputation beyond repute
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 55
155 Mesajına 199 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon1c Yunus Nadi Abalıoğlu Biyografisi,Yunus Nadi Abalıoğlu Hayatı

Yunus Nadi Abalıoğlu Biyografisi,Yunus Nadi Abalıoğlu Hayatı

Yunus Nadi Abalıoğlu, (Fethiye 1880 - İsviçre 1945), Cumhuriyet gazetesini kuran Türk gazeteci.

Babasi Fethiye eşrafından Abalızade Halil Efendidir. Tahsile Fethiye´de başladı. Rodos´da Süleymaniye Medresesi’nde okudu. Daha sonra İstanbul´a geldi ve bir süre Galatasaray Sultanisi’ne ve Hukuk Mektebine devam etti. Aynı zamanda Malumat gazetesinde yazmaya başladı.

Hükûmet aleyhtarı gizli bir cemiyetle ilgili görülerek Medilli kalesinde üç yıl hapse mahkum edildi (1901). Cezası bitince İstanbul´a geldi. İkdam, ve Tasviri Efkar gazetelerinde çalıştı. İttihat ve Terakki Cemiyetiyle yakın ilişkisinden ötürü, 1910′da bu cemiyetin Selanik´de yayımlanan organı Rumeli gazetesine başyazar oldu. 1912 Nisan-Ağustos tarihlerinde Osmanlı Meclis-i Mebusanı’na Aydın Mebusu olarak girdi.

İstanbul´da 1918′de Yeni Gün gazetesini kurdu ve Son Osmanlı Meclis-i Mebusanı’nda İzmir Mebusu seçildi. Mütareke sırasında Anadolu’ya geçerek gazetenin yayımına Ankara´da devam etti. 1920′de Büyük Millet Meclisinde İzmir mebusu oldu. Cumhuriyetin ilanından sonra 1924′te İstanbul´da Cumhuriyet gazetesini yayımlamaya başladı. Altıncı döneme kadar TBMM’de Muğla mebusu idi.

Yunus Nadi, İttihatçılıktan geçerek Cumhuriyet devrinin önde gelen şahsiyetleri arasında yer alan nadir gazetecilerdendir. Basın ve siyaseti birlikte yürütmesi, üst kademedeki şahıslarla yakın ilişkileri devrinde itibarını ve gazetesinin güvenilirliğini arttırdı. Ölümünden sonra adına Yunus Nadi Armağanı düzenlenmeye başladı.

Eserleri
İhtilal ve İnkilab-ı Osmani (1909)
Graf Zeplin ile havada (1930)
Şeytanın Sağ Eli (1925)

Eserleri
Ankara’nın ilk günleri (1955)
Babıali´nin Milli Hareketi dağıtmak ve Mustafa Kemal´i tevkif etmek teşşebüsü
Ali Galib hadisesi (1955)
Birinci Büyük Millet Meclisinin açılışı ve isyanlar (1955)
Çerkez Ethem kuvvetlerinin ihaneti (1955)
Kurtuluş Savaşı Anılar (1955) (1978)
Sude isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla