Uluslararası İşletmecilik 2007 Final Soruları ve Cevapları Uluslararası İşletmecilik 2007 Final Soruları ve Cevapları 1. Uluslarası işletmeciliğin tarihsel gelişiminde, çeşitli bireylerin Ülke dışında şanslarını denemek ve dış ülkelerden satın aldıkları malları Avrupa ya göndermek yoluyla büyük karlar sağladığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?
a) sömürgecilik dönemi
b) uluslar arası dönem
c) ayrıcalıklar dönemi
d) ticaret dönemi
e) karanlık dönem 2. Bütün girdilerde meydana gelen artışa bağlı olarak ortalama maliyetlerde meydana gelen düşmenin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
a) ürün farklılaştırması
b) ülke benzerlikleri
c) Rekabet şartları
d) Ürün yapısındaki benzerlikler
e) Ölçek ekonomileri 3. Aşağıdakilerden hangisi uluslar arası ticarette endüstri içi ticaretin yaygın olduğu ülkelerin özelliklerinden biri değildir?
a) iç pazarın dar olması
b) gelişmişlik düzeyinin yüksek olması
c) gümrük duvarlarının aşağı çekilmiş olması
d) kişi başına gelir düzeyinin yüksek olması
e) ülkelerin birbirine komşu olması 4. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa birliğini yöneten kurumlardan biri değildir?
a) birliğin mali yönetimini izleyen Sayıştay
b) üye devletleri temsil eden ve bakanlardan oluşan konsey
c) hukuki itirazların sunulduğu Danıştay
d) antlaşmaların koruyucusu olan komisyon
e) topluluk hukukuna uyulmasını sağlayan adalet divanı 5. Kuzey Amerika serbest ticaret bölgesi anlaşması 1993 yılında hangi ülkeler arasında imzalanmıştır. a) ABD – JAPONYA –MEKSİKA
b) ABD – KANADA – MEKSİKA
c) URUGUAY- ABD –BREZİLYA
d) ABD-ÇİN-HONG KONG
e) ÇİN- BREZİLYA –ABD 6. Yabancı bir işletmenin yerli bir işletmeyle ortak olarak yeni bir işletme kurmasıyla gerçekleştirilen ortaklık türü aşağıdakilerden hangisidir?
a) francsing
b) lisansör
c) joint venture
d) leasing
e) royalte 7. Aşağıdakilerden hangisi çok kültürlü takımların özelliklerinden biri değildir? a) işletmeye zarar verebilirler ancak etkin yönetildiklerinde ,en iyi sonuçlara ulaşılabilir.
b) Yaratıcılık isteyen görevlerde büyük ihtimalle başarısızdırlar.
c) Tek kültürlü takımlara göre daha güçlüdürler.
d) Hem verimli hem de verimsiz olma özelliğine sahiptirler.
e) En yüksek verimin elde edilebilmesi için faaliyetlerin takım gelişim aşamasına göre tanımlanması önemlidir. 8. Aşağıdakilerden hangisi kültürel farklılıkların takımlarda yaratacağı potansiyel sorunlardan biri değildir? a) doğru olmayan iletişim gelişebilir
b) bağlılık eksikliğine neden olabilir
c) etkinlik ve verimliliği tüm iş ortamına yayabilecek bir iş ortamı oluşturulamayabilir
d) algılamayla ilgili sorunlar oluşabilir
e) alınan kararlar genellikle isabetsiz olabilir 9. Aşağıdaki ifadelerden hangisi kural temelli kuramların etik anlayışına uygundur?
a) davranışın doğru olup olmadığı duruma bağlı olarak değişir
b) etik davranış otoritenin uygun gördüğü davranıştır.
c) Davranışın doğru olup olmadığı niyete göre değerlendirilir.
d) Ahlaki konularda mutlak doğrular olmaz
e) Davranış, sonuçta ulaşılan yarara ve zarara göre değerlendirilir 10. ‘’Roma dayken Romalılar gibi yap’’ politikası aşağıdakilerden hangisiyle sonuçlanmıştır? a) uluslararası işletmenin gittiği ülkelerde kendi değerlerini kabul ettirmesiyle
b) iki ülke arasında ortak değerlere ulaşmasıyla
c) uluslar arası işletmenin gittiği her ülkede ayrı bir ahlak standardı benimsemek zorunda kalmasıyla
d) uluslar arası işletmenin gittiği ülkede dışlanmasıyla 11. Kohlberg’in ahlak gelişimi yaklaşımı açısından bakıldığında , uluslar arası etik standartların oluşması uluslar arası işletmecilik için neden üst gelişim düzeyi sayılır?
a) Somut ve kişisel çıkarlar gözetildiği için
b) Somut ve toplumsal yararlar gözetildigi için
c) Soyut ve toplumsal yararlar gözetildiği için
d) Soyut ve evrensel yararlar gözetildiği için
e) Somut ve mutlak doğrular öne sürüldüğü için 12. Aşağıdakilerden hangisi uluslar arası alanda pazarlama stratejisi uygulaması ögelerinden biri değildir?
a) ürün
b) fiyat
c) hammadde
d) reklam
e) faaliyet yeri 13. Aşağıdakilerden hangisi pazarlama eğilimli bir şirketin çevre analizi süreci içinde yer almaz? a) rekabet analizinin yapılması
b) üretim teknolojisinin gözden geçirilmesi
c) belirsiz olan pazarların elenmesi
d) önemli giriş planlarının yapılması
e) bütün pazarların genel olarak gözden geçirilmesi 14. İşletmelerde karar alma, iletişim ve kontrolde tanımlanmış yapıların ve sistemlerin kullanılmasına ne ad verilir? a) Fonksiyonellik
b) Verimlilik
c) Merkezleşme
d) biçimsellik
e) uzmanlık 15. Uluslar arası bir işletmenin bağlı kuruluşlarını bölgesel olarak ele alıp ,yöneticilerini bu bölgeden sağlamasına ne ad verilir? a) Geosenttrizm
b) polisentrizm
c) monosetrizm,
d) etnosentrizm
e) regiosentrizm 16. Aşağıdakilerden hangisi ülke dışında görevlendirilecek yöneticilere verilecek eğitimler arasında yer almaz? a) dil eğitimi
b) uyum eğitimi
c) kültürel eğitim
d) gidilen ülkenin işletmecilik uygulamalarınayönelik eğitim
e) hobi eğitimi 17. Uluslar arası bir işletmenin eğitim ve geliştirme faliyetlerinde öncelikle yapması gereken işlem aşağıdakilerden hangisidir?
a) eğitim ihtiyacının değerlendirilmesi
b) eğitim programının ayrıntılarının belirlenmesi
c) eğitim yönteminin seçilmesi
d) eğitimin verilmesi
e) eğitim sonuçlarının ölçülmesi 18. Aşagıdakilerden hangisi özellikle sanayi mallarının reklamında kullanılan araçlardan biri değildir?
a) televizyon
b) uluslar arası sergi ve fuarlara katılma
c) ihracat kataloğları
d) uluslar arası teknik ve bilimsel yayınlar
e) sirküler 19. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin uluslar arası pazarlamada dikkate almasıgereken demografik çevre faktörlerinden biri değildir? a) nufüsun cinsiyete göre dağılımı
b) nufusun gelir düzeyi
c) nüfusun yaş ortalaması
d) nüfusun mesleklere göre dağılımı
e) toplam nüfus |