--->: Siyaset Bilimleri 1-10 ünite Soru Şeklinde Açıklamalar ÜNİTE-2 S.1- Özgürlükle soğuk iklim arasında sıcak iklim ile de boyun eğme arasında ilişki olduğunu ilk kez vurgulayan kimdir? Aristo S.2- Sıcak iklim insanının çabuk sevinen ve neşelenen bu nedenlede onda hafiflik ve düşüncesizlik olduğunu vurgulayan kimdir? S.3- Mukaddime kimin yapıtıdır? İbni Haldun S.4- "Asya Tipi Üritem Tarzı"nın temelini oluşturan nedir? Üretim ortaklaşa yapılıyor ve eşit olarak paylaşılıyordu. S.5- "Uygarlıkların başarı yada başarısızlığı, fizik ya da toplumsal ortamın "meydan okuma"larına verdiği yanıtlarda gizlidir. bu görüş kime aittir.? Jean Brunhes S.6- Üst yapı kavramı içinde değerlendirilenler nelerdir? Kültürel ve Kurumsal etkenler üst yapı kavramında değerlendirilir. S.7- İbni Haldun'un Mukaddimesinde neye temas edilir? Ilıman iklimin insan ve toplumlar üzerindeki etkileri araştırılır. S.8- "Kolaylıklar uygarlıklar için yıkıcıdır. Uygarlığı iten güç, ortamın düşmanlığı ile orantılı olarak artar" görüşünü savunan kimdir? Toynbee S.9- "Tarihte Neler Oldu" adlı yapıt kime aittir? Childe S.10- Şiddetli kışların hüküm sürdüğü Orta Asya bozkırlarında insanların yerleşip tarımla yaşamaları olanaksızdır? J.Brunher S.11- Toplumbilimlerine önemli bir katkısı olan "asabbiyyet" kavramına değinen düşünür kimdir? İbni Haldun S.12- Doğan Avcıoğlu'na göre; coğrafi koşulların zorlamasıyla ortaya çıkan düzene ne ad verilir? Kendiliğinden Demokrasi S.13- Asya Tipi Üretim Tarzı'nın temelini ne oluşturur? Coğrafi nedenlerden dolayı toprağın mülkiyeti devlete aitti. S.14- Toprağın genişliği neyin gereğini artırır? Yerinden yönetim ilkesi S.15- Rus topraklarını diğer ülke ve kıtalardan ayırarak, kendince "Dünyanın Kalbi" olarak niteleyen kimdir? Mackinder S.16- Doğal kaynakların zengin olmasının sonuçları? Barışcı eğilim güçlenir Eğitim kurumları gelişir Siyasal yaşama dolaylı etkisi vardır Ülke ekonmisini zenginleştirir. S.17- "Tarihte neler oldu? adlı eseri kim yazmıştır? G.Childe S.18- "Kolaylıklar uygarlık için yıkımdır" diyen kişi kimdir? Toynbee S.19- Orta Asya'da, bozkırlarda yerleşip tarımla yaşamayacaklarını söyleyen kimdir? J.Brunner S.20- "Asabbiyet" kavramına hangi düşünür eğilmiştir? İbni Haldun S.21- İklimin insanlar ve dolayısıyla siyasal yaşam üzerindeki etkilerini inceleyen ilk düşünür kimdir? Aristo S.22- Mukaddime adlı eserinde, çok sıcak ve çok soğuk iklimlerin toplumlar üzerindeki olumsuz etkilerine değinen düşünür kimdir? İbni Haldun S.23- Montesquieu'ya göre Avrupa'da özgürlüğün, Asya'da ise esirliğin gelişmesine neden olan farklılık nedir? Coğrafi konum ve toprak genişliği S.24- Zengin doğal kaynakların bazı durumlarda toplumların evrimini olumsuz yönde etkileyeceğini ileri süren düşünür kimdir? Toynbee S.25- Bazı coğrafyacıları göre Türklerin savaşcı bir ulus olmalarının nedeni nedir? Göçebe yaşam özellikleri S.26- Toplumların evriminde coğrafi koşulların çok önemli etkisi olduğunu savunan düşünür kimdir? Child. S.27- Orta Asya'da Türklerin boylar halinde yaşamak zorunda olmaları nedeniyle ortaya çıkan en önemli yönetsel özellik nedir? Kendiliğinden demokrasi uygulamalarının ortaya çıkması S.28- İngiltere'nen Fransa'dan farklı bir siyaset izlemesinin nedeni nedir? Ada devleti olması S.29- Coğrafi nedenlerden dolayı "Asya Tipi Üretim Biçimi" şeklinde toplum yapısı ve siyasal modele uygun devlet hangisidir? Osmanlı Devleti S.30- Amerikalı Coğrafyacı Huntington'a ait düşünce nedir? Orta Asya'nın zamanla kuraklaşması nedeniyle orada yaşayanlar yeni yerlere göç etmişlerdir. S.31- Asabiyetin sonucu ve amacı nedir? Devlet Kurmak S.32- Rus topraklarını "Dünyanın Kalbi" Asya ve, Afrika, Avrupa ülkelerini de "Dünyanın Adası" olarak adlandıran kuramcı kimdir? Mackinder S.33- Siyasal Yaşam Üzerinde etkisi düşünülen doğal etkenler? İklim Doğal Kaynaklar Ülkenin Genişliği Ülkenin Konumu S.34- İbni Haldun'a göre sıcak iklim insanları çabuk sevinir ve neşelenirler. Bunun sonucunda ortaya çıkan nedir? İnsanlarda hafiflik ve düşüncesizlik ortaya çıkar. S.35- Montesquieu'ya göre Asya'da büyük imparatorlukların Avrupa'ya göre daha kolay kurulabilmesinin nedeni nedir? Doğa ancak küçük engeller oluşturmaktadır. S.36- Amerikan toplumunu öteki batılı ülkelerden ayıran temel özellik nedir? Sınıf bilincinin bir türlü gelişmemiş olması S.37- Ülkelerin gelişmişlik düzeyiyle-ırklar arasında nasıl bir ilişki vardır? Gelişmişlikle-ırklar arasında doğrudan bir ilişki yoktur, hangi coğrafi koşulların bulunduğu ülkeye giderlerse gitsinler o ülkelerin gelişmesini hızlandırmaktadırlar. S.38- "Asya Tipi Üretim Tarzı"nın temelini ne oluşturur? Coğrafi nedenlerden dolayı toprağın mülkiyeti devlete aitti. |