İş ve Sosy.Güv Hukuku 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13. Üniteler Genel Özeti 8. ünite * ssk hükümlerine göre sendikaların kurulması - kuruluş türleri ve kurulma koşulları - kuruculuk koşulları - kuruluş işlemleri * sendika türleri : -işçi sendikası , işveren sendikası , kamu görevliler sendikası * işçi ve işveren sendikalarının kurulabilecekleri iş kolları 28 adet olarak belirlenmiştir * bir işyerinin girdiği iş kolunun saptanması çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığınca yapılır ve bakanlık tespiti ile kararını resmi gazetede yayımlar * ülkemizde işveren sendikaları ancak - iş kolu esasına göre - bir işkolundaki işverenler tarafından - Türkiye çapında faaliyette bulunmak üzere kurulur * işçi ve işverenlerin sendika kurucusu olabilmesi için 18 yaşın üzerinde olması gerekir. * sendikaların kaç kişi tarafından kurulacağına ilişkin bir hüküm yoktur * sendikaların kurulabilmesi için en az 7 kişinn bir araya gelmesi gerekir * sendikaların ve konfederasyonların kurulması isteğe bağlıdır. Herhangi bir makamdan izin veya ruhsat almaya gerek yoktur * bir sendika ve konfederasyon kurulabilmesi için kurucuların öncelikle bir tüzük hazırlaması gerekir Hazırlanan tüzüğün kanunda gösterilen diğer belgelerle birlikte sendika ve konfederasyon merkezinin bulunduğu ilin valiliğine makbuz karşılığında verir . bu sayede sendika ve konfederasyon tüzel kişilik kazanır Sendikaların organları Zorunlu organlar İsteğe bağlı organlar - genel kurul - bakanlar kurulu - yönetim kurulu - onur kurulu - denetleme kurulu - temsilciler kurulu - disiplin kurulu - araştırma kurulu - eğitim kurulu (uygulamada en sık karşılaşılanlar) *sendikaların , sendika şubelerinin ve konfederasyonların en üst organı genel kuruldur *genel kurulun türleri - işçi sendikası şubesi genel kurulu : işyerinde çalışan sendikalı işçi sayısı 500’ ü aştığı taktirde şube genel kurulu delege esasına göre yapılır. Delege sayısı 100’ den az 150’ den fazla olamaz - işçi sendikası genel kurulu : sendika üye sayısı 1000’i aşması durumunda delegeleren oluşur. Delege sayısı 250’ den az 500’ den fazla olamaz - işveren sendikası genel kurulu : üye yada temsilci sayısı 1000’i aşarsa delegelerden oluşur. 5002den çok olmamalı *sendika konfederasyon genel kurulları - ilk genel kurul : tüzel kişiliğin kazanılmasından başlayarak 6 ay içinde yapılır. - olağan genel kurul : 4 yılda bir toplanır - olağan üstü genel kurul : genel kurul üye veya deleğgelerinin beşte birinin isteği üzerine toplanır. * genel kurula çağrı yönetim kurulu tarafından yapılır. *sendika ve konfederasyonların yönetim kurulu üyelerini genel kurul seçmektedir * sendika ve sendika şubelerinin yönetim kurulu en az 3 en çok 9 üyeden oluşur *konfederasyonların yönetim kurulu en az 5 en çok 29 üyeden oluşur *denetleme kurulu genel kurulca seçilerek 3 denetçiden oluşur *disiplin kurulu en az3 en fazla 5 üyeden oluşur *Sendika yöneticisinin yöneticilik görevinin belli sebeplerle sona ermiş olması - seçime girememek - yeniden seçilememek - kendi isteğiyle çekilmek *sendikalarca tutulması ve düzenlenmesi zorunlu defterler, dosye ve kayıtlar - üye kayıt defteri - gelen ve giden evrak kayıt defteri - karar defteri - gelir ve gider defteri - zimmet defteri - envanter ve kesin hesap defteri - demirbaş defteri - genel kurul karar defteri - Bilanço defteri - denetleme kurul karar defteri - Aidat defteri - disiplin kurul defteri - yevmiye defteri ve defteri kebir 9. ünite * işçi sendikası üyeliğinin kazanılabilmesi için -- ayırt etme gücüne sahip (mümeyyiz) -- ergin (reşit) olması -- üye kayıt fişinin sendikaya verilmesi -- sendika yetki organı tarafından kabulu *işçi sendikasına üye olma hakkını kullanabilmek için 16 yaşını doldurmuş olmaları gerekir *üyelik başvurusu üzerine sendikanın yetkili organı kararını en çok 30 gün içinde vermek zorundadır *üyelik hakları : -- sendikaların bütün faaliyetlerinden yararlanmak -- sendikaların faaliyet ve yönetimine katılmak *üyelik borçları: -- sendika düzenine uymak -- yöneticilik görevlerinin tanıdığı yetkileri kötüye kullanmamak -- üyelik aidatını ödeme *sendikaların amacı : üyelerinin çalışma ilişkilerinde ortak, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini Korumak ve geliştirmek *üye olma yasağı : üyenin kanuni bir durumu bulunmaması gerekir , askeri şahıslar üye olamaz * üyeliğin sona ermesi : -- kendiliğinden sona erme, -- çekilme, --çıkarılma *üyeliğin kendiliğinden sona ermesi -- gerçek kişinin ölümü veya gaipliğine karar verilmesi -- tüzel kişiliğin feshi ( dağıtma) veya infisahı (dağılma) *sendika üyeliğinden çekilme ; notere başvurma tarihinden 1 ay sonra geçerli olacaktır |