--->: Ticaret Hukuku Tüm Üniteler Ünite 10 1. Kollektif ortaklıkla bir ortağın aşağıda sayılan işlerden hangisini yapması rekabet yasağı sınırı içine girer? A) Ortağın kollektif ortaklığın yaptığı ticari işle uğraşan I bir ticari işletmeyi işleten bir derneğe üye olması B) Ortağın kollektif ortaklığın yaptığı ticari işten başka bir işle uğraşan bir ticari işletmeyi işletin bir derneğe üye olması C) Ortağın kollektif ortaklığın . yaptığı bir ticari işi yapan başka bir kollektif ortaklığı ortak olması D) Ortağın kollektif ortaklığı yaptığı ticari iş nevinden bir işi yapan bir anonim ortaklığa ortak olması E) Ortağın kollektif ortaklığın yaptığı ticari iş nevinden bir işi yapan bîr lîmited ortaklığa ortak olması 2. Aşağıdakilerden hangisi, kollektif ortaklıkta ortaklardan birinin rekabet yasağına uymaması halinde ortaklığa tanınan haklardan biri değildir? A) Ortağın payına el koyma B) Ortağın kendi adına yaptığı işleri ortaklık adına yapılmış sayma C) Üçüncü kişiler hesabına yaptığı işlerden çıkar sağlayan ortağın sağladığı çıkarların ortaklığa bırakılmasını isteme D) Ortağı ortaklıktan çıkarma E) Ortaktan tazminat isteme 3. Kollektif ortaklıklarda itiraz hakkı aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Ticaret Bakanlığı komiseri'ne B) Ticaret mahkemesi başkanına C) Bütün ortaklara D) Kurucu ortaklara E) Yönetim hakkına sahip ortaklara 4. Bir kollektif şirket ortağının şirketin yaptığı ticari işler nevinden bir işle uğraşan başka bir şirkete sınırsız sorumlu ortak olarak girdiğini öğrenen diğer ortağın, kanunun kendisine tanıdığı hakları kullanabileceği süre ne kadardır? A)1 ay B) 3 ay C) 8 ay D) 1 yıl E) 3 yıl 5. Kollektif ortaklıkta denetleme hakkı ne zaman doğar? A) Kollektif şirket kurulduğu zaman B) Kollektif şirket üçüncü kişilerle işleme giriştiği zaman C) Ortaklık sıfatı doğduğu zaman D) Yönetim kurulu oluşturulduğu zaman E) Denetçiler seçildiği zaman 6. Kollektif şirketlerde olağanüstü işlerde yönetim hakkı aşağıdakilerden hangisine aittir? A) Yönetim hakkına sahip ortaklara B) Denetim hakkına sahip ortaklara C) Temsil yetkisine sahip ortaklara D) Bütün ortaklara E) Ticaret Bakanlığı komiserine 7. Kollektif ortaklıkta, ortaklık mukavelesine bir hüküm konmamış olması halinde ortaklık idaresinin bir ortağa bırakılması için aşağıdakilerden hangisi aranır? A) Yargıç karan B) Ticaret sicili memurunun onayı C) Ortakların ekseriyetle aldıkları bir karar D) Ticaret Bakanlığının izni E) Ticaret ve Sanayi Odasının kararı 8. Kollektif ortaklıklarda yönetim hakkı ile ilgili hangisi yanlıştır? A) Ortaklığı yönetmek ortak için hem bir hak, hem de bir borçtur. B) Ortaklık sözleşmesinde yönetim hakkı ortaklardan birine verilmelidir. C) Ortaklar karar alırken yönetim hakkına konan sınırlamalara uymak zorundadır. D) Ortak olmayan bir kişiye I de yönetim hakkı tanınabilir. E) Olağanüstü durumlarda ortaklar n tek başlarına yönetim hakları yoktur. 9. Aşağıdakilerden hangisi "İnfisah" kavramını tanımlamaktadır? A) Borçlunun borcunu ödeyemeyecek duruma düşmesidir B) Ticari bir işten dolayı borç altına girenlerin birlikte sorumlu olmasıdır. C) Borcu sona erdiren bir neden yani yenilemedir. D) Borçlunun borcunu özel bir nedene dayanarak yerine getirmekten kaçınmasıdır. E) Kendiliğinden ortadan kalkma ve sona ermedir. 10. Sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça, sermaye olarak konan malların mülkiyetinin ortaklığa ait olduğunu ve hakların ortaklığa devredilmiş olacağını ifade eden kavram hangisidir? A) Mülkiyet karinesi B) Aciz Belgesi C) Zayi Belgesi D) İlmühaber E) Muvakkat Kuvertür 11. Kollektif ortaklıklarda yönel tim hakkı bir kararla verilmiş ise yönetim hakkının geri alınabilmesi için aşağıdakilerden hangisi gerekir? A) Ortakların çoğunluk ile alacakları bir karar B) Ortakların oybirliği ile alacakları bir karar C) Ortakların ittifakla alacakları bir karar D) Sözleşmenin değiştirilmesi E) Mahkeme kararı 12. Kollektif ortaklarda yönetim hakkı bir karar ile verilmiş ise ortakların çoğunluk kararı ile yönetici ortak azledilebilir. Çoğunluk sağlanamazsa ortaklardan her biri yönetici ortağın azli için ne yapmalıdır? A) Mahkemeye başvurmalıdır B) Ticaret siciline başvurmalıdır C) Ticaret ve Sanayi Bakanlığına başvurmalıdır D) Ticaret ve Sanayi odalarına başvurmalıdır. E) Bakanlar Kuruluna başvurmalıdır. 13. Aşağıdakilerden hangisi, kollektif ortaklıklarda itiraz hakkına ilişkin yanlış bir ifadedir? A) Ortağın yönetim hakkı yoksa itiraz hakkı da yoktur B) İtiraz hakkına olumsuz yönetim hakkı da denir. C) İtiraz hakkı, işlem üçüncü kişi ile yapıldığı ana kadar kullanılmalıdır. D) İtiraz hakkı yönetim hakkına sahip olsun olmasın bütün ortaklara aittir. E) Yönetim hakkı sözleşme ile bir ortağa verilmişse, diğer ortakların yönetim hakkı olmadığından itiraz hakkı da yoktur. 14. Kollektif ortaklarda rekabet yasağı aşağıdakilerden hangisi ile düzenlenmiştir? A) Anayasa ile B) Kanun ile C) Tüzük ile D) Yönetmelik ile E) Kararname ile 15. Kollektif ortaklarda ortak sermaye koyma borcu hiç yerine getirmemiş ise her bir ortak bu sebeple ortaklığın feshini isteyebilir. Bu fesih nereden talep edilebilir? A) Ticaret Sicilinden B) Ticaret Bakanlığından C) Mahkemeden D) Yönetici Ortaklardan E) Hiçbiri 16. Kollektif ortaklıklarda alacak hakları sermaye payı olarak getirilebilir. Alacağın devrinde alacak, ortaklıkça tahsil edilmedikçe ortak sermaye koyma borcundan kurtulmuş olmaz. Alacak müeccel ise vade gününden itibaren ortaklıkça tahsil edilmesi gerekir. Ancak muaccel ise ortaklık sözleşmesi tarihinden itibaren ne kadar süre içinde ortaklıkça tahsil edilmesi gerekir? A) 15 gün B) 1 ay C) 3 ay D) 6 ay E) 1 yıl 17. Kollektif otaklıklarda rekabet yasağının sınırı aşağıdakilerden hangisidir? A) İşletme konusu B) Ortakların fiilen yaptığı işler C) Kanunda belirtilen işler D) Ortaklık sözleşmesinde belirtilen işler E) Ticaret sicilinde belirtilen işler 1.C 2.A 3.E 4.B 5.C 6.D 7.C 8.B 9.E 10.A 11.A 12.A 13.D 14.B 15.C 16.B 17.B |