Konu
:
Selüloz Sindiren Canlı Hangisidir ?
Tekil Mesaj gösterimi
09.12.08, 04:41
#
1
(
permalink
)
Kullanıcı Profili
Metrix
Gamma Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Jan 2008
Nerden: İstanbul
Mesajlar: 3.491
Konular: 3144
Puan Grafiği
Rep Puanı:6312
Rep Gücü:0
RD:
Teşekkür
Ettiği Teşekkür: 74
366 Mesajına 520 Kere Teşekkür Edlidi
:
Selüloz Sindiren Canlı Hangisidir ?
Selüloz Sindiren Canlı Hangisidir ?
Selüloz, bitkisel hücrelerin temel yapısal organik bileşenlerinin belki de en önemlisi. Selüloz yapısında, tekrarlanan glikoz birimleri bulunuyor. Bu polimer yapısı aslında nişastaya çok benziyor. Ancak selüloz, nişasta kadar kolay yıkılamıyor. Bunun nedeni, glikoz molekülleri arasındaki bağ yapılarının farklı olması. Nişastada, amilaz enzimi tarafından yıkılabilen a-1, 4 bağları bulunuyor. Selülozda ise, birbirini izleyen glikoz molekülleri 180°lik bir dönme yaptıkları için, bir de b-1, 4 bağı bulunuyor. Selülozdaki bu bağ, herhangi bir hayvansal enzim tarafından yıkılamıyor. Selülozu yıkabilen enzim selülaz olarak biliniyor ve sadece belirli mikroorganizmaların yapısında bulunuyor.
Bakteriler
, protozoalar (protista aleminin hayvansal bir hücrelileri) ve funguslar, selülaz sentezleyebilen canlılar oldukları için,
selülozu da sindirilebiliyorlar
. Bir protozoa üyesi olan
Trichonympha sphaerica, selüloz sindirebilen canlılardan en iyi bilineni.
Herbivor (otçul) canlılar da, aslında selülozu kendileri sindirmiyorlar. Sindirim sistemleri içersinde yaşayan endosimbiyont bakteriler, selüloz sindiriminin temel elemanları. Herbivor canlılardaki fark ise, bu endosimbiyont bakterilere, sindirim sistemleri içerisinde yerleşebilecekleri bol alan sağlamaları.
Metrix
Açık Profil bilgileri
Metrix - Özel Mesaj gönder
Metrix´nin Web Sitesini ziyaret edin
Metrix - Daha fazla Mesajını bul