Ayran Aşı
Kullanılan Malzeme:
Döğme (Den) 220 gr. Nohut 150 gr. Ispanak 500 gr.Evelik 8-1 0 Yaprak, Pazik 8-10 Yaprak Yabani Sarmaşık 1- 2 Dal Maydanoz, 1 Demet Yarpuz ,1 Demet Kişniş otu, 1 Demet soğan, 5-6 orta boy kıyma 250 gr. yoğurt 750 gr. taze kabak 1-4 Adet orta boy, Yumurta 1 adet.
Yapılışı: Döğme ile Nohut ayrı bir kapta haşlanır. Diğer bir kapta yoğurt bir yumurta ve iki kaşık un iyice çırpılır. Büyük bir tencereye yoğurt boşaltılır , iki su bardağı su ilave edilir .Pişirilmiş nohut ve döğme atılır bir iki taşım kaynatılır .Daha sonra yıkanmış ve doğranmış pazı, ıspanak, evelik, yabani sarmaşık, kişniş otu, yarpuz katılır. 1O-1.5 dakika bu malzemeler pişmeye yakın taze kabak kare şeklinde doğranır ve tencereye atılır hepsi birlikte kaynatılır.
Bu esnada aş sürekli tahta bir kaşıkla karıştırılır. Tuz atılır. Bütün malzemeler pişince ayrı bir tavada yağ eritilir. Soğanlar yarım ay şeklinde irice doğranır maydanoz doğranıp ve yağla birlikte kavrulur. Bu sos aşa dökülür ve ateşten indirilir.
Not: Çorbaya istenirse kıymadan küçük köfteler katılabilir. Ayrıca lezzet verir.