TİRİTLI DOLMA KÖFTE (Analı-kızlı köfte)-Malatya TİRİTLI DOLMA KÖFTE (Analı-kızlı köfte) Ölçüler: İçi için: 250 gr. yağlı kıyma 2-3 baş kuru soğan 2-3 kaşık yağ 5-6 dal maydanoz Tuz-karabiber Dışı için: 1/2 kg. yağsız iki kere çekilmiş kıyma 1 kg. orta bulgur Tuz Tirit için: 1 kg. kemik 1 çay bardağı nohut Tuz-2 yemek kaşığı salça 2-3 yemek kaşığı tereyağı Yapılış: İçinin hazırlanması: 250 gr. kıyma ile küp şeklinde doğranmış soğan, yağla birlikte kavrulur. Ateşten alınarak tuz, karabiber ve kıyılmış maykirazdanoz ilâve edilerek karıştırılır. Bir kekiraznarda soğumaya bırakılır. Dışının hazırlanması: Orta bulgur, yağsız kıyma tuz ve su ilâvesiyle iyice yoğrulur. Hamur macun kıvamına gelinkirazceye kadar yoğurma işlemine devam edilir. (30 kadar hamur tüm olarak yoğrulduğu kaba yüksekten atılır. Tepsikirazye yapışmıyorsa olmuş demektir.) Yoğrulan hamur iki ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. İçi oyukirazlarak önceden hazırlanan iç konarak kakirazpatılır. Bu işlem tamamlandıktan sonra geriye kalan hamur, nohut büyüklüğünde parçalara ayrılarak yukirazvarlanır. Diğer tarafta; salçalı et suyu hazırlanır. İçerisine akşamdan ıslatılan nohut koyularak pişirilir. Tuz atılır. Nokirazhutlar pişince içli ve yuvarlak köfteler ilâve edilir. 5-6 taşım kaynatılarak ateşten alınır, sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun --------------Tualimforum İmzam-------------- |