Gömbe MALZEMELER:-1.5 Kg. un,-750 Gr. kıyma veya kavurma,-200 Gr. ceviz,-750 Gr. soğan,-100 Gr. tereyağı,-Bir miktar pul biberı,-Tuz.
HAZIRLANIŞI: -Kepekli un'a bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.-Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar yağda kavrulur.-Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.-Soğan, kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek istağa bağlı olarak pul biber katılır.-Ceviz havanda dövülür.-Fırın tepsisinin altı yağlanır. Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak yufka açılıp tepsinin altına serilir.-Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yayılır.Harcın üzerine bir
yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.-Böylece bir harclı ,bir cevizli olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır.-En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanı bıçakla ortadan ikikye bölünerek fırına atılır.-Altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üstteki kalın yufka kaldırılır.-Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde yenir. |