Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30.10.08, 18:08   #1 (permalink)
Kullanıcı Profili
FORUMCU
Epsilon Üye
Kullanıcı Bilgileri
Üyelik tarihi: Oct 2008
Mesajlar: 182
Konular: 172
Puan Grafiği
Rep Puanı:1227
Rep Gücü:0
RD:FORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud ofFORUMCU has much to be proud of
Teşekkür

Ettiği Teşekkür: 0
10 Mesajına 11 Kere Teşekkür Edlidi
:
icon İbranice yazılan EN ESKİ metin bulundu



İsrailli arkeologlar, çömlek parçası üzerindeki metnin, İbrani dilinde şimdiye kadar bulunan en eski metin olduğunu söyledi.

Çömlek parçası, İsrail kralı olmadan önce Davud'un Filistinli dev Golyat'ı yendiği Elah Vadisine bakan Hirbet Keiyafa kalesindeki kazılarda bulundu.


3 BİN YILLIK METİN
Yapılan karbon testleri, üzerinde 5 satırlık yazı bulunan çömlek parçasının yaklaşık 3 bin yıllık olduğunu gösterdi.
Şimdiye kadar bulunan en eski İbrani metinleri olan Ölü Deniz Parşömenleri bin yıllıktı.

TAMAMEN ÇÖZÜLEMEDİ
Uzmanlar, Kudüs'ün 20 kilometre güneyindeki kazı yerinde bulunan metni tamamen çözemedi, ancak aralarında "yargıç", "kral" ve "köle" gibi sözcüklerin de bulunduğunu bazı sözcükleri okuyabildiler.

Bölgedeki kazıları yöneten baş arkeolog Yosef Garfinkel, 15'e 15 santimetre boyutlarındaki tabletin üzerindeki yazının, Kral Davud dönemindeki İsrail ile ilgili önemli ip uçları verebileceğini söyledi.

Garfinkel, çömlek parçasının haziran ayında bulunduğunu, daha sonra üzerinde 5 satırlık bir yazı olduğunun belirlendiğini ifade etti.

Bazı arkeologlar, metin ve bölgede bulunan büyük kale duvarı kalıntılarının, kazı yerinde 3 bin yıl kadar önce güçlü bir İsrail krallığı bulunduğunu gösterdiğini ileri sürdü.


KESİN BİR ŞEY SÖYLEMEK İÇİN HENÜZ ERKEN

Ancak başka arkeologlar, Garfinkel'in iddia ettiği gibi yazının İbranice olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu belirttiler.

İbrani Üniversitesi Eski ve Yeni Ahit Arkeolojisi uzmanlarından arkeolog Aren Maier ise, bulunan çömlek parçasının İsraillilere de, Filistinlilere de ait olmayabileceğini, bunun tarih içinde unutulmuş başka bir grubun olabileceğini söyledi.


METNİN HANGİ GRUBA AİT OLDUĞU BELİRLENEMEDİ


Maier, çömleğin hangi gruba ait olduğunun belirlenmesi için, kazı yerinde o zaman yaşayan insanların yeme alışkınlıklarını gösteren başka bulgulara da gerek olduğunu kaydetti.

Bulunan metnin her durumda Kenanlılar öncesi döneme ait olduğunu belirten arkeologlar, metnin İbranice olduğunun kesin olarak belirlenmesi durumunda, bunun İbrani dili ve İsraillilerin tarihi için büyük bir öneme sahip olacağını kaydetti.(AA)

FORUMCU isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla